Asus X 51 - dolů s cenou!

13. 8. 2007 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Sektor nejlevnějších notebooků do 15 000 Kč bez DPH láká stále více uživatelů, a tedy i výrobců. Přesně do této kategorie míří Asus svým modelem X51. 15,4'' notebook s procesorem Celeron M a vším co je pro běžnou práci potřeba (včetně Wi-Fi) od Asusu stojí necelých 13 000 Kč bez DPH.

Asus X 51 - dolů s cenou!

Závod o nejlevnější notebook začal už před léty, první velkou hranicí bylo 20 000 Kč, později přibyla douško „včetně DPH“, případně hranice 15 tisíc, dnes je trh s entry-level notebooky natolik zajímavý, že se v něm snaží najít nejen výrobci celých přístrojů, ale i součástek (firmy jako SIS ap.). Asus, přestože i tak má velmi široké portfolio výrobků, atakuje nejnižší dnešní hranici modelem X51. Vzhledem k jeho ceně jsem už dnes zvědavý, kdo první prolomí magickou hranici 10 000 korun, myslím, že tahle doba už klepe na dveře.

Asus X51 je vzhledem ke svému zacílení 15'' notebook, který je, aby dostál své hodnotě, plný kompromisů, přesto je to notebook se vším, co k tomu patří, přenositelný, kompaktní. Jeho tělo je pochopitelně pouze z plastu, má hrany 365 x 264 x 35,5 mm, což jsou v podstatě běžné rozměry, a váží 2,8 kg, což je hmotnost pro tuto třídu notebooků přijatelná, nosit notebook denně do práce i do školy možná nebude nejpříjemnější, ale v dobré brašně a s trochou sebezapření to půjde. Design je, jak je zřejmé z obrázku, poměrně jednoduchý, kombinuje černé šasi a velmi tmavě šedou lesklou pracovní plochou, ve které je černá klávesnice a běžný dvoutlačítkový touchpad.

Jak bylo zmíněno výše, displej má úhlopříčku 15,4'', jeho rozlišení je WXGA (1280 x 800 pixelů) a má lesklou (ColorShine) povrchovou úpravu - i z těchto údajů je zřejmé, že Asus cílí na domácí uživatele, kteří si na notebooku spíše pustí film, než na firmy či terénní nasazení. Je určitě příjemné (byť jsme zatím neviděli displej v praxi), že se tato úroveň tak důležité součásti notebooku ustálila i u nejlevnějších přístrojů.

O „pohon“ notebooku se stará zajímavá kombinace součástek od Intelu a ATI, tedy dceřiné společnosti přímého konkurenta, AMD. Procesorem je tedy snad vůbec nejlevnější současný Intel Celeron M 520 (1,66 GHz, 1 MB L2 cache, 533 MHz FSB a čipset předposlední generace dodalo AMD, jde tedy o ATI Radeon Xpress 200M s integrovanou grafickou kartou na bázi Radeon X300. Odhlédneme-li od faktu, že se jedná o předposlední model, koneckonců nám to revanšuje cenou, nejedná se o špatné řešení. Podporuje DirectX 9.0b, což stačí na starší hry, na jakékoli 2D aplikace pak s velkým přehledem. Grafika pochopitelně sdílí paměť se systémem dynamicky, uzmout si může až 128 MB. X51 je v současnosti k dostání s paměťmi o kapacitě 512 nebo 1024 MB, v prvním případě realizovanými jedním, v druhém dvěma moduly DDR2-667.

Disky naštěstí patří k dnešnímu standardu, jde o SATA 80GB nebo 120GB součástky, jejich datové plotny se točí rychlostí 5400 ot./min, takže žádnou zvláštní „brzdou“ notebooku by být neměli. I optická mechanika se drží tohoto trendu, jde o klasickou Super Multi DVD+-RW DL mechaniku, která si poradí se všemi běžnými médii. Za tuto část výbavy tedy, s přihlédnutím k ceně, můžeme Asus pochválit. Šestičlánkový LI-Ion akumulátor s kapacitou 4400 mAh podle údajů výrobce udrží notebook v chodu až 3 hodiny, což mi ale přijde jako poněkud nadhodnocený údaj i v případě minimálního vytížení.

O konektivitu se stará interní Wi-Fi b/g karta a 10/100 LAN adaptér, počítač sice obsahuje i analogový 56k modem, ale Bluetooth nebo IrDA port byste hledali marně, takže například mobilní telefon připojíte jedině přes USB. Zde je naštěstí situace výborná, protože na tomto Asusu najdeme hned čtyři USB 2.0 porty. Další výbava už je bohužel chudší, po stranách přístroje najdeme ještě externí VGA konektor, dvojici audiojacků (sluchátka, line-in), čtečku paměťových karet 4v1 (MMC/ SD /MS/ MS Pro) a PCMCIA II slot. Toť vše.

Z multimediálních vymožeností mohu zmínit maximálně naprosto běžný vestavěný mikrofon, žádnými dalšími notebook nedisponuje, podobné je to i se zabezpečením, protože nic více než možnosti hesel v BIOSu zde také neobjevíte.

V nejlevnější verzi se notebook dodává bez operačního systému, případně můžete získat přístroj s Windows Home Basic, záruka bude činit 24 měsíců. Asus dodává i základní software a utility či drivery jako ke všem svým notebookům, pochválit jej musím i za to, že ani u nejlevnějšího notebooku nevypustil další ze svých obvyklých výhod - dodávku notebooku i s brašnou a jednoduchou myší.

Doporučená koncová cena v ČR pro Asus X51 v sestavě s procesorem Intel Celeron M (1,66 GHz, 1 MB L2 cache, 533 MHz FSB), 512 MB RAM, integrovanou grafikou ATI Radeon 300M, SATA HDD 80 GB, Super Multi DVD, Wi-Fi, LAN 10/100, 4x USB 2.0, a bez OS je 12 796 Kč bez DPH (15 227 Kč s DPH).

Představení

Diskuse