FSC LIFEBOOK S7210 - 14'' profesionál

17. 12. 2007 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Nový model řady S s číslem 7210 je malý elegantní profesionál se 14'' displejem, optickou mechanikou v modulární šachtě a o výkon se starajícím procesorem Core 2 Duo sedmičkové řady. I další výbava či technické parametry myslí na náročnější použití v terénu třeba volitelným UMTS modulem, přitom cena základní sestavy zůstává hluboko pod 35 000 Kč bez DPH.

FSC LIFEBOOK S7210 - 14'' profesionál

Elegantně jednoduchý šedostříbrný design dává už na první pohled najevo, s kým budete mít tu čest, i když notebook se dodává v krabici a ne v obleku, klidně bych o něm řekl „kravaťák“. Elegance musí být nenápadná, výkon maximální. A tak výrobce sestrojil pevné plastové tělo o rozměrech 334 x 242 x 31 – 36 mm, na víku si dal obzvláště záležet a vyrobil ho z hořčíkové slitiny. Celková hmotnost s prázdnou modulární mechanikou tak nepřekročí hodnotu 2,2 kg. To už je i na běžné nošení docela přijatelné, zejména uvážíme-li, že jde opravdu o výkonný pracovní nástroj a ne jen supermobilní „ořezávátko“.

Jak hmotnost notebooku napovídá, displej má úhlopříčku 14‘‘. Jedná se o klasický TFT displej s rozlišením WXGA, tedy 1280 x 800 pixelů. Podsvícení je běžnou trubicí, škoda, že LED nastupují i do vyšší třídy poměrně pomalu. Polohovacím zařízením je standardní touchpad se dvěma tlačítky a čtečkou otisků prstů, která slouží i jako rolovací senzor.

Že výkon zvláštní brzdou nebude vás může přesvědčit hned první zmiňovaná hardwarová součástka. Z dílen Intel totiž k německo-japonskému výrobci putují procesory Core 2 Duo sedmičkové řady, v Česku dostupných konfiguracích je to výkonnostně i cenově velmi zajímavý čip T7300 (2 GHz, 4 MB L2 cache, 800 MHz FSB), jediné „užší hrdlo“ notebooku představuje grafický čip, je to totiž starý známý integrovaný GMA X3100 z čipsetu GM965. Pro práci s dokumenty, prezentacemi nebo třeba filmem to je pochopitelně luxusní, ovšem při (ne příliš očekávaném) 3D nasazení bude notebook dost pokulhávat, takže na cesty raději dobrý film než nejnovější akční hru :-) Patice pro RAM jsou v notebooku dvě, v jedné je 1GB DDR2-667, druhá je volná pro další rozšíření, které jednoznačně doporučuji už jen proto, že ve „výrobním“ stavu má grafický čip k dispozici pouze 224 MB sdílené paměti, po rozšíření to může být třikrát tolik.

Pevný disk má kapacitu kolem dnešního průměru, ale 120 GB většinou na práci stačí, i když nějaký ten gigabyte navíc by většina uživatelů jistě ocenila. Disk je připojen přes SATA rozhraní a rychlost otáčení je také klasických 5400 ot./min. Optická mechanika je mnohem zajímavější, než je úplně obvyklé. Ne sice tím, že by nějak vyčnívala, je to DVD Super Multi Burner s podporou všech běžných formátů, ale tím, že je vložena do Multi Bay slotu, kde může být bez obtíží nahrazena druhým diskem a nebo dokonce přídavnou baterií. Primární zdroj sice udrží notebook v chodu podle výrobce téměř šest hodin, ovšem se sekundárním zdrojem můžete bez obav pracovat mimo elektrickou síť celý den, celých 12 hodin.

Propojitelnost je další stránka, na kterou se u notebooků určených pro profesionální, nebo chcete-li firemní nasazení, hodně dbá. U Siemensů to je nejinak. Vyjma zastaralého infraportu má všechno potřebné: Wi-Fi z Centrino sady s podporou a/g/Draft-N standardů i Bluetooth z bezdrátových, gigabitový ethernet a i modem z těch „drátových“. Jako třešnička na dortu se pak vyjímá volitelný UMTS modul (podpora GPRS, EDGE). K použití nabízí také trojici USB portů, dalšími porty jsou pak dvojice audio konektorů a také dvojí porty pro video: externí VGA a S-Video, následují čtečka paměťových karet (MMC, MS, SD) a SmartCard slot stejně jako ExpressCard slot (34/54). Pro profesionály pak jistě bude důležitý i dokovací port, na replikátoru portu najdete pak mimo jiné i DVI-D výstup pro digitální video, sériový a paralelní port, čtveřici USB a dokonce i jedno PS/2 pro myš nebo klávesnici.

V oblasti multimédií notebook nijak zvlášť nevyniká, i když je k dispozici i jedna konfigurace s webkamerou (1,3 Mpx). Zato bezpečnost je dovedena k dnešnímu maximu via kensington lock a TPM čip se čtečkou otisků prstů.

V softwarové výbavě najdeme hned dvojici operačních systémů, k dispozici je vedle standardních Windows Vista Business i bezplatný downgrade na Windows XP. Dále pak vedle všeho nutného software pro samotný chod počítače najdeme kompletní sadu i k periferiím – software pro TPM modul, Nero pro DVD vypalování nebo Norton Internet Security pro zabezpečení. Záruka je pak standardně na 3 roky.

Doporučená koncová cena pro Fujitsu Siemens LIFEBOOK S7210 v sestavě s procesorem Intel Core 2 Duo T7350 (2 GHz, 4 MB L2 cache, 800 MHz FSB), 1 GB RAM, integrovanou grafikou GMA X3100, SATA HDD 120 GB 5400ot./min, Super Multi DVD Multi Bay, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 4x USB, UMTS modulem a s Win Vista B činí 38 210 Kč bez DPH (45 470 Kč s DPH). Za totožnou sestavu bez UMTS modulu pak dáte 32 520 Kč bez DPH (38 699 Kč s DPH).

Představení

Diskuse