FSC Amilo Xi 1554 - DTR s ATI X1900 a RAID

23. 1. 2007 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Horká novinka od Fujitsu Siemens Computers představuje téměř ideál pro mobilního gamera. Není řeči o ničem jiném než DTR notebooku s velkým 17'' displejem a výbavou zahrnující silný Core 2 Duo procesor, 2 GB RAM, ATI Mobility Radeon X1900 a dvojici HDD s RAID řadičem. V bohaté multimediální výbavě zaujme třeba DVI port nebo subwoofer, přitom se cena neohřála na více než 48 210 Kč bez DPH.

FSC Amilo Xi 1554 - DTR s ATI X1900 a RAID

Jak naznačuje už úvod, Amilo Xi 1554 nebude žádný drobeček, na tom se podepisuje jak použitý displej, tak ta dlouhá řada komponent, které je potřeba nejen někam uložit, ale také chladit. Proto se rozměry šasi vyšplhaly až na svým způsobem obdivuhodné hodnoty 408 x 289 x 25 – 41,6 mm, navíc hmotnost notebooku činí rovné 4 kg. Takže mobilitu vzal čert, ale na oplátku zanechal výkon a multimediální schopnosti.

Pokud tedy nebudete zrovna vláčet notebook po rušné ulici, určitě oceníte širokoúhlý 17‘‘ displej blyštící se díky Crystal View technologii (tzn. glare typ). Jeho luxusní rozlišení 1920 x 1200 pixelů (WUXGA) vám bez obtíží dovolí například práci ve dvou dokumentech zobrazených vedle sebe a nebo sledování filmů v nejvyšší HD kvalitě.

Aby výrobce obhájil přenosný počítač s nepřenosnou hmotností, bude muset argumentovat nemalou porcí výkonu. Zde se o něj bude starat jeden z nejvýkonnějších procesorů dneška: Intel Core 2 Duo T7200 (2 GHz, 4 MB L2 cache, 667 MHz FSB) v zápřahu s hi-end čipsetem 945PM. Tato verze je určena pro spolupráci s dedikovanou grafickou kartou, a zde půjde určitě o spolupráci notně zajímavou. ATI Mobility Radeon X1900 nepatří mezi žádná ořezávátka a na tomto nejvýkonnějším mobilním řešení od AMD spustíte i nové a náročné hry nebo profesionální programy. K dokonalosti chybí jen větší grafická paměť, protože už dnes se najdou fajnšmekři, kterým se bude zdát 256 MB GDDR3 málo. Sloty systémové paměti jsou obsazeny oba, ale určitě je to dobrá zpráva, protože dva 1GB DDR2-533 moduly vydrží i nápor Windows Vista požadavků ještě hezky dlouho. Mimo to můžete profitovat z Dual Channel zapojení.

Něčím velmi speciálním se stává Amilo Xi 1554 také díky svému úložnému prostoru, protože notebooků se dvěma harddisky, navíc s možností RAID 1,0, je na našem trhu ještě méně než příslovečného šafránu. Přitom se jedná o 120GB SATA disky s 8MB bufferem a 5400 otáčkami za minutu. Snad jedinou součástkou, kde nám výrobce nenachystal ani kapičku překvapení, je optická mechanika. Na běžné Super Multi DVD DL není co pokazit, navíc na výstřelky v podobě Blu-Ray ap. ještě trh není připraven. O dodávku elektrického proudu na cestách po tuzemsku i cizozemsku se postará osmičlánkový Li-Ion akumulátor s naprosto běžnou kapacitou 4400 mAh, díky čemuž výrobce uvádí velice střízlivou a uvěřitelnou dobu výdrže kolem dvou hodin.

Fujitsu Siemens Computers se nenechává zahanbit ani v oblasti konektivity. K práci je připraven Wi-Fi a/b/g Centrino adaptér stejně jako Bluetooth, gigabitový ethernet a modem. Čtyři USB 2.0 porty i FireWire jsou v této třídě standardem, naopak luxusem je stále DVI port, zde doplněný i o S-Video a redukci na D-Sub. O zvuk se stará trojice audiojacků (mic, line-in, headphones/line-out/S/PDIF), o komunikaci s paměťovými médii čtečka 4v1 (MMC, MS, MS Pro, SD). Poslední možností rozšíření je Express Card Slot, sloužit může například jako rozhraní pro nabízený hybridní TV-tuner.

V rámci multimediálního odstavečku mohu nejen shrnout pozitiva v podobě velkého displeje, DVD mechaniky či S/PDIF a DVI konektoru, ale uvedu ještě třeba to, že toto Amilo je vybaveno vedle standardní dvojice reproduktorů také subwooferem a celková hlasitost je ovladatelná nezávislým potenciometrem. Milým detailem shledávám tovární nastavení jednoho z tlačítek rychlého spuštění pro PowerDVD, naopak velkým luxusem dálkový ovladač (ovšem s externím USB přijímačem).

Protože však dokonalý notebook neexistuje, pod položkou bezpečnost najdeme jen velmi málo. Je pravda, že od DTR notebooku se to příliš neočekává, přesto je ale Kensington Lock a hesla v BIOSu žalostně malá nabídka.

Pro český trh je zatím Amilo Xi 1554 vybaveno operačním systémem Windows XP Media Center Edition, najdeme u něj poznámku "Fujitsu Siemens Computers recommends Windows Vista Home Premium". Další vybavení tvoří programy MS Entertainment Pack, MS Works + Office Trial STE Edition, Adobe Photoshop Elements 3.03, Magix Media Suite, Power DVD, Nero burning ROM, Adobe Reader a Norton Internet Security Suite.

Doporučená koncová cena v ČR pro Fujitsu Siemens Amilo Xi 1554 v sestavě s procesorem Intel Core 2 Duo T7200 (2 GHz, 4 MB L2 cache, 667 MHz FSB), 2 GB DDR2-533, grafikou ATI MR X1900 s 256 MB GDDR4, 2x SATA HDD 120 GB 5400 ot./min, Super Multi DVD, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, Bluetooth, 4x USB 2.0, FireWire s XP MCE je 48 210 Kč bez DPH (57 370 Kč s DPH).

Představení

Diskuse