Fujitsu-Siemens Lifebook S6410 - mobilní manager s UMTS

1. 10. 2007 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Ani manažer se štědrou peněženkou firmy za sebou dnes nemá výběr notebooku jednoduchý. Jednu nabídku mu dává i FSC se 13'' notebookem, který je lehký a přenosný, obsahuje Centrino Duo sadu, všechno potřebné pro mobilní výkon, hořčíkové součásti šasi a především UMTS modul pro co nejlepší konektivitu. A doporučená koncová cena začíná na 40 000 Kč bez DPH.

Fujitsu-Siemens Lifebook S6410 - mobilní manager s UMTS

13" Lifebook S6410 je dalším krokem Fujitsu-Siemens na poli thin-and-light notebooků. Design přístroje míří jednoznačně do řad mírně konzervativních spotřebitelů. Nejedná se o černočerný superfunkcionalistický styl, ale je zkombinována tmavě šedočerná s modrošedou a jasné linie, které dodávají nenápadnou eleganci, není to tedy žádná „uřvaná“ stylovka, ale distingovaný pracovní nástroj.

Rozměry notebooku se ustálily na příjemných 314 x 234 x 22,7 – 31,5 mm, hmotnost začíná na 1,75 kg, záleží ovšem na aktuální konfiguraci, největší rozdíly může zapříčinit přítomnost multi-bay slotu, potažmo jeho obsahu (baterie, optika, nic). V této kategorii se ovšem dbalo na mnohé, přeci jen je důležitá jak váha, tak mobilita, a proto výrobce neváhal sáhnout hlouběji do kapsy a „oblékl“ displej do slušivého magnéziového víka. Zbytek šasi pak tvoří tvrzené plasty.

Displej má úhlopříčku 13,3‘‘, což už kdysi byla relativně oblíbená velikost „středně malých“ notebooků. Proti menším kolegům přeci jen výrazně přidává na pohodlí a ergonomii při práci na LCD, ovšem i proti 14‘‘ notebookům je podstatně mobilnější. Na displeji svítí 224 000 pixelů, což odpovídá rozlišení 1280 x 800 pixelů (WXGA), displej je leštěný, což je technologie, jejíž vhodnost do terénu je diskutabilní, záleží na osobní preferenci každého jednotlivého zákazníka. Polohovacím zařízením je klasický touchpad se dvěma tlačítky a možností rolování pomocí čtečky otisků prstů.

Díky „nekonfekční“ velikosti je sice přístroj mobilní, ale nemusí přehnaně šetřit ani na výkonu. A je to znát, procesorem je standardní řada Core2 Duo T7100 a T7300 (1,8 GHz, 2 MB L2 cache, 667 MHz FSB a 2,0 GHz, 4 MB L2 cache, 800 MHz FSB ) v nabídce pro ČR, na cizích trzích se mohou objevit ještě vyšší konfigurace. Ke kompromisu, ale moudrému, se sáhlo u grafické karty, protože zůstalo u čipsetu Intel GM965 s integrovaným grafickým jádrem X3100. U notebooku tohoto typu se jedná o dobrou volbu, neboť na jakoukoli managerskou práci stačí, pokulhávat bude především v 3D výkonu, ale pro CAD modelování jsou tu jiné stroje a při hrách si můžete stáhnout detaily  RAM je typu DDR2-667 a nabízí se ve velikostech 512 MB a 1 GB. Dnes 512 MB považuji za nedostatek, zejména uvážíme-li, že všechny konfigurace jsou dodávány standardně s Windows Vista.

Pevný disk je připojen přes rozhraní SATA-150, rychlost je 5400 ot./min a kapacita 80 nebo 120 GB dle konfigurace. Disk je chráněn protišokovým senzorem, který v případě otřesů nebo pádu automaticky zaparkuje snímací hlavy disku. Vedle HDD disponuje Lifebook S6410 také Multi-bay slotem, ve kterém může být další pevný disk, DVD Super Multi vypalovačka (DWD+/-RW DL), DVD/CD-RW combo mechanika, přídavná baterie a nebo můžete nechat slot jednoduše prázdný. Primární baterie má šest LI-Ion článků a kapacitu 5200 mAh, dobu výdrže výrobce neudává, ale při této nadstandardní kapacitě a vzhledem ke komponentám a i určení disku bych se těšil na velmi přijatelný výsledek.

Ač i další oblasti jsou vyřešeny precizně, chloubou notebooku určitě je datová konektivita. Základem je Wi-Fi karta Intel PRO Wireless a/g/n, gigabitový ethernet a postarší analogový modem s IrDA portem, ve vyšších sestavách pak nechybí ani Bluetooth a zejména bezdrátový UMTS/HSUPA adaptér (včetně GPRS a EDGE). Více si už asi opravdu představit nelze. V oblasti portů začneme klasickými třemi USB 2.0 porty, pokračovat můžeme jedním FireWire portem, dvojicí grafických konektorů (S-Video a D-Sub) a dvojicí audiokonektorů, připomeneme i slot pro paměťové karty (MS, MS Pro, SD, xD) a slot PC Card. Výčet zakončím dokovacím konektorem, neboť na replikátoru portů najdeme celou řadu dalších portů včetně DVI nebo PS/2. Replikátor je ovšem pouze za příplatek.

Samostatnou kapitolou je oblast zabezpečení, kde u Siemensů také sáhli, kam jen mohli: TPM čip se čtečkou otisků prstů, slot pro SmartCard a celá řada softwarových zabezpečení včetně zámku disku. A Kensington lock najdeme dokonce i na replikátoru portů. Multimédia jsou chudší, u této velikostní kategorie se ani nic moc jiného nečeká, ale webkameru zmíním.

Operačním systémem jsou ve všech případech Windows Vista Business, ovšem je nabízena i možnost downgrade na Windows XP Pro. Tradičně je zajímavá i další softwarová výbava – vedle ovladačů a firemních utilit (zabezpečení, kamera, power manager, elektronický návod k použití atd.) je to Adobe Reader, Norton Internet Security a Nero Essentials.

Doporučená koncová cena pro FS Lifebook v sestavě s procesorem Intel Core 2 Duo T7300 (2,0 GHz, 4 MB L2 cache, 800 MHz FSB), 1 GB RAM, grafikou Intel X3100, SATA HDD 120 GB 5400 ot./min, Super Multi DVD, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, Bluetooth, UMTS, 3x USB 2.0, FireWire s Win Vista Business je 46 070 Kč bez DPH (54 823 Kč s DPH).
Nejjednodušší sestava bez UMTS, s procesorem T7100, 512 MB RAM a 80GB diskem stojí 39 840 Kč bez DPH (47 410 Kč s DPH).

Představení

Diskuse