Fujitsu-Siemens Lifebook T4215 - tablet s UMTS

4. 6. 2007 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Janeček

Tablet PC pro náročné mobilní pracovníky, kteří sebou každodenně nosí počítač; i tak by se dal popsat Fujitsu Siemens Lifebook T4215. Intel Core 2 Duo, 12,1'' dotykový displej, DVD vypalovačka, nízká váha a volitelně UMTS modul. To jsou hlavní charakteristiky této novinky od Fujitsu, za kterou si účtuje dle konfigurace až 50 tisíc Kč bez DPH.

Fujitsu-Siemens Lifebook T4215 - tablet s UMTS

Design stroje je velmi netradiční. Světle šedá barva není vídaná a vypadá velmi dobře. Rozměry šasi jsou 295 x 244–250 x 37–38 mm, tedy notebook je malý, ale poměrně vysoký. Hmotnost dosahuje hodnoty 2,2 kg, takže notebook se hodí pro každodenní nošení. V případě, že se vzdáte optické mechaniky, můžete sebou nosit pouze 2 kg. Specialitou tohoto stroje je možnost otočit displej a přiklopit ho ke klávesnici, čímž se z notebooku stane tzv. tablet PC, které lze jednoduše ovládat perem. Výhodou je možnost otočit displej o 360°, tedy doprava i doleva, což se u jiných výrobců nedá.

Jako displej byl použit 12,1" TFT panel s nižším rozlišením 1024 x 768, který je samozřejmě dotykový (resp. ovládá se EMR perem). K ovládání byl použit standardní touchpad, který sdílí svou barvu s okolím a nenarušuje tak celkový design. K dispozici má tři tlačítka, pravé a levé tlačítko myši plus prostřední „rolovací“. Klávesnice je vzhledem k velikosti přístroje od kraje ke kraji a má elegantní bílou barvu.

Nyní se pojďme podívat na hardwarovou výbavu. Mobilnímu světu momentálně vládne sada Intel Centrino Duo a nejinak je tomu i zde. Do modelu T4215 se instalují dvoujádrové procesory Intel Core 2 Duo T5600 (1,83 GHz), T7200 (2 GHz) a T7400 (2,16 GHz) se 2 nebo 4 MB cache a frekvencí 667 MHz FSB. Čipsetem je jak jinak než Intel 945GM s integrovanou grafickou kartou GMA 950 s až 224 MB sdílené paměti. Procesor může mít k dispozici až 4 GB DDR2 RAM o frekvenci 667 MHz.

O data se může starat celá řada 2,5" pevných disků. K dispozici jsou kapacity 60 GB, 80 GB a 120 GB. Disk je připojen novějším rozhraním Serial ATA a podporuje technologie S. M. A. R. T. (pevný disk sám diagnostikuje určité chyby) a ochranu proti otřesům. I do tak malého šasi byl výrobce schopen integrovat optickou mechaniku. Vybrat si lze buď dnes běžnější multiformátovou dvouvrstvou DVD vypalovačku či "méně schopnou" combo mechaniku (vypaluje CD a čte DVD). O napájení se stará šestičlánková baterie s velkou kapacitou 5200 mAh, kterou lze volitelně posílit ještě sekundární baterií o kapacitě 3800 mAh. Podle výrobce dosahuje doba výdrže na baterie až 7 hodin a 20 minut, při přidání sekundární baterie dokonce až neuvěřitelných 12,5 hodiny. V praxi se pravděpodobně takových hodnot nedosáhne, nicméně pro profesionály v terénu by to mohlo znamenat bezproblémový celodenní provoz bez nabíjení.

Z hlediska konektivity uvnitř stroje naleznete standardně pouze gigabitovou síťovou kartu. Ostatní zařízení jsou volitelná a objevují se na základě konkrétní konfigurace. Zvolit si můžete standardní 56 kbit/s modem a nebo podstatně soudobější UMTS, který pozvedá mobilitu notebooku zase o kus dál. použit potom bude modul Sierra Wireless MC8755 (podporuje i GPRS a EDGE). Na výběr jsou dva typy Wi-Fi adaptérů (buď Intel s podporou 802.11 a/b/g nebo Atheros s podporou 802.11 b/g) a Bluetooth. Z rozhraní lze jmenovat tři vysokorychlostní USB porty, dva audio vstupy/výstupy, infraport, PCMCIA slot typu I/II, čtečku SmartCard, čtečku SD karet a konektor pro připojení dokovací stanice. Na bezpečnost je u tohoto notebook také pamatováno v podobě TPM čipu a čtečky otisků prstů.

V operačním systému Windows XP Professional Tablet PC Edition 2005 je předinstalována celá řada aplikací. Adobe Reader, EcoPowerSaving pro úsporu energie, vypalovací balík Nero, zálohovací nástroj Norton Ghost 2003, tradiční bezpečnostní balík Norton Internet Security, TPM Infineon Software spolupracující se šifrovacím čipem, Corel Grafigo, Mobil Manageability, SmartCase Logon+, Broadcom Bluetooth Suite, Odyssey pro WLAN, softwarový DVD přehrávač WinDVD a obnovovací software Altiris Recovery Pro. Vskutku solidní softwarová výbava.

Model Fujitsu-Siemens Lifebook T4215 s procesorem Intel Core 2 Duo T5600, 512 MB DDR2 RAM, 80 GB pevným diskem, DVD vypalovačkou a Wi-Fi adaptérem a/b/g má doporučenou koncovou cenu 49 090 Kč bez DPH (58 417 Kč s DPH) a standardně tříletou záruku.

Představení

Diskuse