HP MediaCentre G7000 - značkový základ na doma

3. 12. 2007 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Řada G7000 je určena pro domácí multimédia a k dnešním Pavilionům se bude mít asi jako řada HP 5x0 ke Compaqům. V útrobách 15,4'' notebooku s cenou hluboko pod 20 000 Kč bez DPH nalezneme procesor Core Duo doplněný integrovanou grafikou od Intelu, 1 GB RAM, SATA diskem s přijatelnou kapacitou a značkovými reproduktory.

HP MediaCentre G7000 - značkový základ na doma

HP uvádí na trh celou novou řadu notebooků, které by měly se známou značkou „na hřbetě“ vzdorovat nejlevnější východoasijské produkci nejen výbavou, ale především cenou. Je pravda, že se muselo leckde šetřit, ale všechny základní funkce, které můžete od notebooku určeného do domácnosti očekávat, zde naleznete.

Jak je v této cenové kategorii nezbytné, šasi je vyrobeno z plastů, které sice nezaručují nejdokonalejší pevnost, ale pro běžné použití jsou vhodné a koneckonců i ekonomické. Barevné řešení se nijak zvlášť nevymyká dnešnímu standardu, dokonce i u HP, kde dlouho hrály prim černé Compaqy, je i zde použitá stříbrná známá třeba z Pavilionů. A černostříbrná kombinace bude v módě asi vždycky. Tvar šasi je také prakticky převzatý z Pavilionů, na obrázku je krásně vidět typický „HP lem“ kolem těla. Rozměry notebooku jsou 357 mm x 257 mm x 25,4 – 39,6 mm. Hmotnost je ale i na rozměry notebooku nehezká – oficiálně udávaná hmotnost 3,1 kg je na horní hranici třídy a i v brašně už bude trochu cítit. Pokud ale hodláte mít notebook jen doma na stole a převážet ho v autě třeba na chatu, problém mít nebudete, ovšem studentovi do školy už bych ho nedoporučil.

Jak je u multimediálního mainstreamu zvykem, při práci budete hledět do širokoúhlého 15,4‘‘ displeje s rozlišením WXGA (1280 x 800 pixelů), samozřejmostí je leštěný povrch, kterému u HP říkají BrightView. Polohovacím zařízením je pak vypínatelný dvoutlačítkový touchpad.

Přeci jen se nacházíme v low-endu, nemůžeme tedy čekat přespříliš výkonu. Pod pojmem „domácí multimédia“, kam nejspíše tento přístroj zařadíme, se tedy nebudou skrývat hry (nebo CAD modelování :-D ), ale spíše sledování filmů, správa fotografií, hudební sbírky a nebo práce na internetu. Pro tyto potřeby bude více než dostačující levný, ale přesto dvoujádrový procesor Intel Core Duo 2310 (1,46 GHz, 1 MB L2 cache, 533 MHz FSB), který ovšem spolupracuje s nejnovějším čipsetem Intel GM 965. Hlavním důvodem je zjevně poskytnutí co největšího, ale levného grafického výkonu v podobě čipu GMA X3100, který sice ve 3D nic zajímavého nepředvede, ale oproti starším integrovaným čipům (GMA 900, GMA 950) je to přeci jen krok nebo dva kupředu. Jak mohu pochválit čipset, na RAM budu dštít oheň a síru, neboť u HP zvolili podle mě už dnes nepříliš šťastnou variantu dvou 512MB DDR2 modulů pro celkový 1 GB. Kromě zrychlení práce v Dual Channel modu vám ovšem přihodili slušnou komplikaci pro případné rozšíření, které dle mého názoru při používání obsaženého OS Windows Vista je dost zapotřebí.

V oblasti paměťových medií je naštěstí situace lepší. 120 GB SATA disk pokládám za uspokojující (i když za hezký standard už považuji disky s kapacitou o 40 GB větší), 5400 otáček za minutu je také údaj ve všech hlediscích dobrý. Při čtení o optické mechanice pak můžete zavřít oči a odrecitovat se mnou: Super Multi DVD DL vypalovačka s podporou všech běžných médií včetně –ROM apod. Pro nezávislé dodávání elektrického proudu byl zvolen šestičlánkový Li-Ion akumulátor s výkonem 65 W, měrnou kapacitu ani napětí výrobce neudává.

V oblasti propojení a portů byl výrobce šetrný, jak jen to šlo, ovšem tak, aby ho nikdo nemohl nařknout z nedostatečnosti. Pro připojení k síti je tedy k dispozici Wi-Fi adaptér b/g a 10/100 LAN (tedy obě rozhraní starší, ale dostatečná). Pro případ nouze je tu i analogový modem, to je ovšem vše. Chcete-li synchronizovat například data z mobilu, budete potřebovat kabel do jednoho z trojice USB 2.0 portů (v druhém budete mít ppod. myš a pak doufám, že nepoužíváte více než jedno další zařízení..). To je k propojitelnosti vše, nabízí se ovšem ještě dva výstupy pro video – externí VGA a S-Video – a pro audio – sluchátka/out a linka/in. Věci jako FireWire (pro kameru) čtečku paměťových karet (pro foťák či hudbu do mobilu) nebo PC Card slot byste hledali marně – daň ceně.

Na notebooku je instalován systém Windows Vista Home Premium a základní software počínaje drivery a utilitami od HP, Microsoft Works 8, Adobe Reader 8.0, Windows Photo Gallery, Windows DVD Maker, Roxio MyDVD Basic, Roxio Creator a Symantec Norton Internet Security 2007 (s aktualizacemi po dobu 60 dnů).

Doporučená koncová cena za HP G7020 v sestavě s procesorem Intel Core Duo T2310 (1,46 GHz, 1 MB L2 cache, 533 MHz FSB), 1 GB RAM, integrovanou grafikou GMA X3100, SATA HDD 120 GB, Super Multi DVD, Wi-Fi, LAN 10/100, 3x USB 2.0 s Win Vista HP doposud nebyla stanovena, avšak měla by se pohybovat okolo 17 900 Kč bez DPH (cca 21 300 Kč s DPH).

Představení

Diskuse