Lenovo ThinkPad Z61m - širokoúhle v titanu

2. 4. 2007 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Jak IBM, tak dnešní Lenovo v celé škále notebooků ThinkPad dlouho ignorovaly širokoúhlé displeje. Ty dnes ale patří ke standardu vyžadovanému zákazníky nejen pro multimedia, takže se setkáme s dalším modelem, jenž je vybaven 15,4'' wide displejem, Core 2 Duo procesorem, 1 GB DDR2 pamětí, SATA diskem a jako třešničku na dortu dostaneme i titanové víko. Cenu se podařilo udržet ve snesitelných mezích, začíná na 29 900 Kč bez DPH.

Lenovo ThinkPad Z61m - širokoúhle v titanu

Notebooky ThinkPad se vždycky vyznačovaly designem zaměřeným na funkčnost, někdy se říkalo, že jsou až zbytečně „nedesignové“. Ani Z61m není tak moc velkou výjimkou, černočerný je ze všech stran, oči na sebe přitáhne jen modrá klávesa Enter. Je tu ovšem jedno ale, protože notebook má už od výrobce do vínku přidané slovo stylový. To proto, že víko displeje může být z pevného a odolného titanu, který je navíc, jak všichni víme, stříbrný. Takže vedle snížené hmotnosti a větší odolnosti dostanete opravdu netypický Thinkapd, navíc oku značně lahodící. Zůstává samozřejmě možnost i obyčejného černého víka z tvrzených plastů. Rozměry notebooku jsou 357 x 262,5 x 37,3 mm, samotný přístroj váží sympatických 2,6 kg a tři deka navíc přidá zdroj.

Pod víkem se skrývá displej s obvyklou úhlopříčkou o délce 15,4 palce a rozlišením 1280 x 800 obrazových bodů. Obvyklou pro všechny značky vyjma řady ThinkPad, kde působí stále trochu jako zjevení. O polohování kurzoru se vedle klasického dvoutlačítkového touchpadu stará u ThinkPadů obvyklý trackpoint, polozapomenutá, ale moc šikovná součástka. Při troše cviku a zvyku je dle mého praktičtější.

„Vnitřnosti“ Z61m napovídají, že notebook směřuje tak jako jeho kolegové do firemního prostředí a nikoliv na domácí multimédia. Obsahuje sice procesor Core 2 Duo, ale pouze „štíhlejší“ typ T5500 (1,66 GHz, 2 MB L2 cach, 667 MHz FSB), paměti DDR2-667, ale „jen“ 1 GB (tedy to, co by měl být dnešní standard) ve dvou 512MB modulech, a čipset Intel 945, ale „jen“ GM – tedy s grafickým jádrem GMA950, které je pro náročnější 3D nasazení kapku slabší. Použity jsou tedy nejmodernější technologie, vždy ale v kompromisní výkonnosti. Přesto si notebook více než s přehledem poradí se vším včetně paralelní práce více náročných programů, to díky dvoujádrovému procesoru, a narazíte pouze u náročných 3D her nebo profi aplikací.

Pevný disk si drží svůj standard – 80 GB a 5400 otáček při zapojení přes rozhraní SATA (80 GB je sice dnešní standard, ale řekl bych, že jeho spodní hranice, když vidíme, kde jsou 3,5‘‘ disky pro desktopy, měli bychom jako mobilní uživatelé být také náročnější a na výrobce trochu tlačit, přeci jen už na noteboocích pracujeme naprosto stejně, jako na desktopech). I optická mechanika je standardní. Jedná se o Super Multi DVD DL vypalovačku, tedy žádné překvapení. Lithium-iontová baterie má šest buněk a výrobce poněkud tajuplně udává pouze dobíjecí čas, údaj o kapacitě či době výdrže v popiscích chybí.

ThinkPady na tom vždy s propojitelností byly dobře, výjimkou nebude ani dnešní model. Nejdůležitější je asi Wi-Fi, která splňuje všechna kritéria – MIMO technologii i tři nejrozšířenější standardy – a/b/g. Dále je k dispozici Bluetooth, 10/100/1000 LAN adaptér (gigabit ethernet), a dokonce i obě zastaralé, ale někdy praktické technologie – IrDa port a analogový modem. USB 2.0 porty jsou tři, což je vyhovující, navíc je tu i FireWire (IEEE1394). Dalšími porty jsou ty zobrazovací, tedy externí VGA (D-Sub) a TV-Out (S-Video), a zvukové, ty jsou hned tři (in, out, headphones). Teď už zbývá zmínit jen čtečku paměťových karet 4v1 (MMC, MS, SD, xD) a praktickou specialitku v podobě portu pro dokovací stanici, a můžeme se podívat na zabezpečení.

Základem je čtečka otisků prstů, zabezpečovací software od IBM/Lenovo a také sada běžných hesel nebo třeba drive lock. Samozřejmostí je i slot pro Kensington lock.

Notebook se dodává s OS Windows Vista Bussiness, u ThinkPaadu pochopitelně nechybí ani bohatá softwarová výbava. Začíná u ovladačů, pokračuje přes zabezpečovací software a třeba Diskeeper Lite, Adobe Reader, Lotus Notes a SmartSuite a konče u sady utilit od Google. Záruka je (pro ThinkPady dost smutně) jeden rok bez dotčení zákonné záruky pro fyzické osoby-nepodnikatele.

Doporučená koncová cena v ČR pro notebook Lenovo ThinkPad Z61m s procesorem Intel Core 2 Duo T5500 (1,66 GHz, 2 MB L2 cache, 667 MHz FSB), 1 GB DDR2-667 RAM, grafikou Intel GMA 950, SATA HDD 80 GB, Super Multi DVD, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, Bluetooth, 3x USB 2.0, FireWire s Win Vista Bussiness je 29 900 Kč bez DPH (35 581 Kč s DPH).

Představení

Diskuse