SONY VAIO VGN NR 11S/S - stylově a levně

10. 12. 2007 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Dnes se podíváme na doposud nejlevnější VAIO. SONY celkem logicky zvolilo nejprodávanější 15,4'' šasi, přidalo Core 2 Duo procesor, 2 GB RAM, všechnu standardní výbavu a dokořenilo značnou dávkou stylu, pro VAIO tak typickým. A jako třešničku na dort umístili u Sony cenovku s DKC jen nemnoho nad 20 000 Kč bez DPH.

SONY VAIO VGN NR 11S/S - stylově a levně

Že se pozornost výrobců přesouvá do stále nižších cenových kategorií je zřejmé už delší dobu. Nikdo si nechce nechat uniknout kousek koláče v pomyslném grafu podílu na trhu, a low-end nabízí velké objemy prodeje, menší starosti se zárukami, jednodušší výrobu a svým způsobem i nižší očekávání zákazníků. A když v této oblasti nabídnete vedle všeho, čím disponují vaši konkurenti, ještě i prestižní značku a pověst, kterou stylové Vaio bezesporu má, měl by se dostavit i přiměřený efekt. A u Sony nelení a po modelu řady N přichází ještě o dvě stokoruny levnější NR 11S/S.

I velmi ekonomická řada NR se drží osvědčeného stylu ve světlé barvě a s velkým, ale elegantně nenápadným logem Vaio na víku displeje. Šasi má rozměry 360 x 269,1 x 31,4 – 37,9 mm a je pochopitelně plastové, na tužší materiál by bylo ještě potřeba nemalého příplatku. Váha 2,8 kg i s baterií napovídá, že mobilita bude právě průměrná, leckams ho donesete, ale nějaké to vzdychnutí nad brašnou z úst asi také vyklouzne.

Jak už je u Sony zvykem, displej je vyroben technologií X-black, je tedy leštěný, koneckonců před lety to bylo právě Sony, kdo leštěné displeje začínal prosazovat. Ten ve Vaiu NR 11S/S má úhlopříčku 15,4‘‘ a rozlišení WXGA (1280 x 800). Jako polohovací zařízení pak slouží standardní touchpad v barvě přístroje a se dvěma tlačítky.

S hrubým výkonem už dneska u notebooků problém nebývá, určitě ne od doby, kdy dvoujádrové procesory mají lidskou cenu, a to už nějaký ten pátek mají. Konkrétně tohle Vaio je postaveno na procesoru Intel Core 2 Duo T5250 (1,5 GHz, 2 MB L2 cache, 667 MHz FSB), což je řekněme dnešní nižší mainstream, a čipsetu GM965 s vestavěným grafickým jádrem. Intel GMA X3100 je čip, který dodá bezproblémový výkon všemu, co se nedotýká 3D; pokud ovšem máte rádi moderní hry, tak vás moc neoslní. Ale to je bolístka všech integrovaných grafik a zdá se, že ještě pěknou řádku let potrvá. Dále je notebook osazen dvěma moduly DDR2-667 RAM, každý má 1 GB, v součtu tedy vychází 2 GB, což dodá počítači příjemnou svižnost.

Co se týče pevného disku, mám dvě zprávy. Jak už to tak bývá, jedna je dobrá a druhá špatná. Co se týče té dobré, SATA disk má krásnou kapacitu 200 GB, což je v mobilním světě moc hezký nadprůměr. Tuto však sráží zpráva druhá, a totiž že disk se točí pouze 4200 ot./min. Optická mechanika je, jak je obvyklé a očekávatelné, napevno zasazená Super Multi DVD DL vypalovačka. Baterie je pochopitelně na bázi Li-Ion článků, ale dalšími údaji výrobce šetří.

V oblasti portů a propojitelnosti je situace dobrá, i když ne výborná. Ale minimálně za jeden fakt chválit budu, i když to necháme ještě o pár řádků níže. Zato výtka přijde hned na počátku. Wi-Fi adaptér a/b/g je sice v pořádku, ale LAN adaptér zvládá rychlost pouze do 100Mbit/s, což už dnes je přeci jen škoda, navíc chybí i Bluetooth a analogový modem situaci moc nevytrhne. Naopak tedy pochválit musím umístění čtyř USB 2.0 portů, protože teprv od tohoto počtu mohu říci, že jsem skutečně spokojený, navíc notebook obsahuje i FireWire port. Dalšími jsou dvojice audiojacků a konektor pro externí VGA. Dále zbývají k upřesnění tři sloty: jeden pro karty MS/ MS Duo/ MS Pro, druhý pro SD karty a třetí ExpressCard (uzký, 34 mm).

Použitým operačním systémem jsou Windows Vista Home Premium, k nim dodává Sony i poměrně bohatou softwarovou výbavu, jen namátkou VAIO Music Box, VAIO Content Importer / Exporter, WinDVD 8.0 pro VAIO, Google Picasa, Easy Media Creator 9, Click to DVD 2.6, Adobe Reader 8.1, Microsoft Works 8.5, Microsoft Office Trial 2007 (60 dnů, Try & Buy), Norton 360 (s 60 dny aktualizace virové databáze zdarma), nástroj VAIO Recovery Utility a další. Záruka je platná po dobu 24 měsíců.

Doporučená koncová cena za Sony Vaio VGN-NR 11S/S v sestavě s procesorem Intel Core 2 Duo T5250 (1,5 GHz, 2 MB L2 cache, 667 MHz FSB), 2 GB RAM, integrovanou grafikou GMA X3100, SATA HDD 200 GB 4200ot./min, Super Multi DVD, Wi-Fi, LAN 10/100, 4x USB 2.0 s Win Vista HP činí 21 674 Kč bez DPH (25 792 Kč s DPH).

Představení

Diskuse