Sony Vaio VGN-SZ5XN/C - vyvážná mobilita

16. 7. 2007 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Janeček

Řada notebooků Vaio SZ od Sony v sobě spojuje tradičně propracovaný design, vysokou mobilitu s dlouhou výdrží na baterie a o nic neochuzené vybavení postavené na platformě Centrino Duo s dedikovanou grafickou kartou, které poskytne dostatečný výkon pro Windows Vista i nějaké to hraní. Model VGN-SZ5XN/C je určen pro uživatele, kteří jsou často na cestách, kde ocení jeho rozměry, a budou tak ochotni za něj patřičně zaplatit.

Sony Vaio VGN-SZ5XN/C - vyvážná mobilita

Šasi notebooku je vyvedeno v elegantní černé barvě se stříbrnými doplňky a pro nezbytnou pevnost je vyrobeno z uhlíkových vláken. Jeho rozměry jsou 315 x 234 x 21,8/32,6 mm, váží 1,69 kg (včetně baterie a optické mechaniky), tedy z hlediska mobility samá radost.

Do malého šasi patří i malý displej, v tomto modelu naleznete 13,3" displej se širokoúhlým rozlišením 1280 x 800 (WXGA). Jedná se o lesklý panel (u Sony zvaný X-Black), jehož podsvícení je zajištěno pomocí LED (vyšší kontrast, věrnější barvy). Z ovládacích prvků lze zmínit standardní klávesnici černé barvy, touchpad stříbrné barvy se dvěma tlačítky a několik dalších tlačítek - tlačítko napájení, přepínač bezdrátové sítě, dvě programovatelná tlačítka a přepínač režimu Stamina.

Nyní si pojďme povědět něco o hardwarových specifikacích tohoto stroje. Notebook je postaven ještě na starší platformě Centrino Duo s čipsetem Intel 945GM Express, který má nižší frekvenci FSB (667 MHz oproti 800 MHz v nové verzi). Jako procesor byl zvolen Intel Core 2 Duo T7200, což je dvoujádrový procesor pracující na frekvenci 2 GHz se 4 MB vyrovnávací pamětí druhé úrovně. Procesor má k dispozici 2 GB DDR2 operační paměti, která pracuje na frekvenci 533 MHz a je rozdělena do dvou modulů (práce v dvoukanálovém režimu). Je to maximum RAM, kterou můžete v tomto stroji mít. Zajímavá je u tohoto modelu i grafická výbava. Sony nepoužilo integrované řešení, ale zvolilo dedikovanou grafiku nVidia GeForce Go 7400 s 335 MB pamětí. Nejedná se sice o nejnovější a nejvýkonnější model od nVidie, ale i tak poskytne mnohem vyšší výkon, než by poskytla integrovaná grafická karta. Z technických specifikací lze usuzovat, že výkon systému bude poměrně vysoký a bude stačit i na náročnější úlohy.

Nashromážděná data lze ukládat na 160 GB SATA disk, jehož plotny rotují rychlostí 5 400 ot./min., nebo je vypálit integrovanou optickou mechanikou typu Super Multi DL, která zvládá všechny typy dnes běžně dostupných médií (DVD+-R/+-RW DL/RAM). Pevný disk je chráněn proti otřesům technologií G-Sensor. Práci bez připojení k elektrické síti umožňuje baterie VGP-BPS2C typu Li-Ion s velkou kapacitou 5 200 mAh. Dle údajů výrobce vydrží notebook v chodu až 4,5 hodiny (režim Stamina - pravděpodobně se slabší grafickou kartou, kterou sice výrobce ve specifikaci neuvádí, ale dle našich recenzí předchozích konfigurací modelu SZ zde velice pravděpodobně také bude) a nabíjí se kolem 3 hodin.

Komunikační zařízení jsou zastoupena standardním 56 kb/s modemem, pouze 100 Mbit/s Ethernetovou kartou, Wi-Fi adaptérem podporujícím režimy 802.11a/b/g (max. přenosová rychlost 54 Mbit/s) a Bluetooth modulem. Multimédia jsou zastoupena stereo reproduktory, integrovaným mikrofonem, webkamerou Motion Eye o rozlišení 0,3 Mpixel s možností natáčení videosekvencí (30 snímků za sekundu) a čtečkou paměťových karet (MS, MS Duo, MS Pro Duo, MMC, SD, xD). Z portů lze zmínit pouze dva vysokorychlostní USB, FireWire, VGA výstup a port pro dokovací stanici. Funkce notebooku lze rozšířit kartami do slotu ExpressCard/34. Bezpečnost dat je zajištěna čipem TPM.

Jako operační systém byl zvolen Windows Vista Business. Sony ke svým notebookům dodává širokou softwarovou výbavu pro různé oblasti použití. Pro práci se zvukem dostanete Software SonicStage CP 4.2 a SonicStage Mastering Studio 2.3, pro sledování videa WinDVD 8.0 pro Vaio, pro úpravu fotek Adobe Photoshop Elements 5.0, na vypalování Easy Media Creator 9 a Click to DVD 2.6, na zabezpečení počítače obligátní Norton Internet Security 2007 s 90denním předplatným, VAIO Recovery Utility 2.6 a Infineon TPM Professional Package a dále kancelářské aplikace Acrobat Standard 8.0, Adobe Reader 8.0, Microsoft Works 8.5 a Microsoft Office Ready 2007 (trial na 60 dnů). Na webu Sony lze k notebooku dokoupit příslušenství jako náhradní baterie, myši, brašny a batohy.

Za konfiguraci modelu Sony Vaio VGN-SZ5XN/C s procesorem Intel Core 2 Duo T7200, 2 GB RAM, grafikou nVidia GeForce Go 7400, 160 GB pevným diskem a 13,3" displejem zaplatíte 58 815 Kč bez DPH (cca. 70 tisíc Kč s DPH). Záruční lhůta jsou 2 roky.

Představení

Diskuse