UMAX VisionBook 7500WXR - střízlivý výkon

29. 10. 2007 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

UMAX útočí na nižší střední cenové třídě s 15,4'' univerzálním notebookem. Najdeme u něj osvědčenou Centrino Duo sadu, dedikovanou grafikou od NVIDIA a nebo třeba subwoofer. Pojďme se na jeho VisionBook 7500WXR s cenou lehce nad 25 000 Kč bez DPH podívat blíže.

UMAX VisionBook 7500WXR - střízlivý výkon

Mezi notebooky řadícími se do nižší střední třídy a s univerzálním použitím můžeme vysledovat několik zajímavých tendencí. Tou o něco starší je třeba používání širokoúhlých a lesklých displejů, novější pak pozvolný příklon k dedikovaným grafickým čipům, které dříve pařily jen do nejvýkonnějších – a také největších – DTR strojů. Převážně technické důvody (nároky Windows Vista nebo zlevňující se součástky) nebudu rozebírat, ale podíváme se, jakým kandidátem pro tento prostor na trhu je UMAX VisionBook 7500WXR.

Jak už je zřejmé z úvodu, tento VisionBook patří do široké rodiny 15‘‘ notebooků, konkrétní rozměry jsou 359 x 255 x 25-36 mm, ručička váhy pak vystoupala na 2,9 kg. To je hmotnost lehce nadprůměrná, které mobilitě zrovna nenahrává, ale na druhou stranu cokoli pod tři kilogramy se dá v kvalitní brašně nebo batohu přenášet kamkoli (jen se nepokoušejte v terénu s přístrojem často pracovat, to už byste asi zaplakali). Tělo z kombinace černých a šedých plastů má spíše nenápadné křivky, jako by na sebe nechtělo nijak upozorňovat, což je ale u notebooku tohoto zaměření pochopitelné.

Když už máme tělo počítače, musí do něj zapadat i displej, úhlopříčka 15,4‘‘ tedy není žádným překvapením. Displej je širokoúhlý a s lesklým povrchem, rozlišení činí 1280 x 800 pixelů, zkratkou řečeno WXGA. Ovládání kurzoru je řešeno konformním dvoutlačítkovým touchpadem.

WXR je postaveno na sadě Intel Centrino Duo, samozřejmě poslední generace (kódový název Santa Rosa). Základním kamenem je procesor Intel Core 2 Duo T7300 (2 GHz, 4 MB L2 cache, 800 MHz FSB) a čipset Intel PM965, který nedisponuje grafickým čipem - což je jen dobře, neboť bez něj to nejde, a tak musí vývojáři sáhnout po nějakém dedikovaném, a to v každém případě znamená zvýšení výkonu a použitelnost notebooku i na složitější práci s 3D, typicky ve hrách. Volba padla na čip NVIDIA GeForce Go 8600M, bohužel však ve slabší verzi GS (1/2 shaderů na vyšší frekvenci než GT), s 256 MB VRAM. I tak to již dává šance rozběhat i nové hry na skromnějších, ale přijatelných detailech, potěší i hardwarová podpora komprese/dekomprese videa.

Operační paměť má v základu pouze 1 GB a jedná se o DDR2-667 RAM. Vzhledem k použitému OS se tak jedná o minimum použitelné pro práci, nikoliv pro hry. Zde tak může přijít vhod tradiční zbraň notebooků UMAX, a tou je jejich konfigurovatelnost (příplatek za 2x 1 GB činí 2000 Kč bez DPH).

Pevný disk má kapacitu 160 GB, což je stále ještě nadprůměr, tedy mezi notebooky. Připojen je, jak jinak, přes SATA rozhraní a jeho datové plotny se roztáčí na 5400 ot./min. Optická mechanika také žádné překvapení nepřináší, přestože kmenoví výrobci již začínají vystrkovat růžky s nástupci DVD (Blu-Ray a HD-DVD), do notebooku této třídy mají ještě pěkných pár mil. Takže zde najdeme Super Multi DVD vypalovačku. Ta podporuje všechny formáty této generace, tedy i dvouvrstvý zápis a nebo disky DVD-RAM. Baterie má na sobě nápis Li-Ion akumulátor s kapacitou 4400 mAh, výrobce k tomu dodává dosti široce, že výdrž se bude pohybovat mezi dvěma a třemi hodinami práce v kancelářských aplikacích.

Pro komunikaci s počítačovými sítěmi i dalšími periferiemi najdeme na notebooku celou řadu portů a slotů, ba i antény. Ty se pochopitelně vztahují k Wi-Fi adaptéru Intel Pro Wireless 4965ABGN, následují zásuvky typu RJ-11 a -45 pro gigabitový ethernet a analogový faxmodem. Další výbava porty je spíše chudší, i když 4 USB 2.0 porty jsou pevným základem. Pochválit ovšem musím přítomnost DVI portu. Audio je pak přenášeno dvojicí minijacků, u jednoho s podporou S/PDIF. Zbývá však už jen uvést přítomnost čtečky paměťových karet 4v1 (MMC, MS, MS Pro, SD) a ExpressCard slotu.

Zatímco zabezpečení notebooku je opravdu jen na nejzákladnější úrovni postačující právě jen pro domácí použití (softwarová hesla), situace u multimédií je příznivější, byť výtky v podobě chybějícího FireWire portu, Bluetooth nebo web kamery tu jsou. Pochválit naopak můžu vestavěný subwoofer a již zmiňovaný S/PDIF konektor.

Notebook je dodáván s OS Windows Vista Home Premium, případně Vista Business či Ultimate nebo zcela bez OS, další software výrobce neuvádí (tedy pozor na ovladače pro Windows XP). Automatická je i dvouletá záruční doba, za příplatek (2990 Kč bez DPH) lze o další rok prodloužit.

Doporučená koncová cena pro Umax VisionBook 7500WXR v sestavě s procesorem Intel Core 2 Duo (2 GHz, 4 MB L2 cache, 800 MHz FSB), 1 GB RAM, grafikou NVIDIA 8600M GS s 256 MB VRAM, SATA HDD 160 GB 5400 ot./min., Super Multi DVD, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 4x USB 2.0 s Win Vista HP je 26 990 Kč bez DPH (32 118 Kč s DPH).

Představení

Diskuse