VBI Compal FL90-GWM - připraven na hry

3. 9. 2007 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Pokud toužíte po výkonu a spíše než značka je pro vás důležitější cena nebo možnost si notebook nakonfigurovat podle přání, může vás zaujmout VBI notebook s Intel Core 2 Duo procesorem, neobvykle štědrou nabídkou RAM, rychlého disku a velmi výkonné dedikované grafiky od NVIDIA. Nemusíte pro něj ani sáhnout hluboko do kapsy - DKC začíná pod 30 000 Kč bez DPH.

VBI Compal FL90-GWM - připraven na hry

Pokud toužíte po „nadupaném“ notebooku, počítáte každý výkonový megahertz a přitom máte ještě poněkud hlouběji do kapsy, je každá rada drahá. Možná by ovšem stálo za to nakouknout mezi VBI notebooky. Mezi Intelem schvalovanými stroji (VBI = Verified By Intel) najdete nejeden zajímavý kousek, kterému chybí většinou pouze zvučná značka na víku. A teď už ani tohle není tak úplně pravda.

VBI FL90-GWM z dílen ODM výrobce Compal je 15‘‘ notebook, který si, dle mého názoru, po výkonové stránce vede podstatně lépe, než po té designové. Mám styl rád, VBI notebooky se však ubírají jiným směrem. Plastové šasi prakticky jednotné šedočerné barvy lze opravdu přesně vystihnout slovem „střízlivé“. Žádné překvapivé hrany či barvy, jen neokázalá, ale ne neelegantní, sestava. Jedna zvláštnost tu přeci jen je: výrobce vydal limitovanou verzi, která na první pohled upoutá zpracováním víka displeje, které obsahuje zajímavou „matrixovou“ grafiku s logem Intel a jeho heslem – leap ahead. Jde pouze o nálepku, stabilitu jejích hran a rohů si netroufám odhadnout. U jiných konfigurací je možnost grafiky na víku displeje volitelná dle přání zákazníka.

Rozměry šasi jsou 355 x 257 x 35,2 mm, což napovídá i o použitém displeji. S hmotností 2,7 kg patří notebook k těm lehčím 15,4", takže občasné přenášení je bez obtíží možné. Klávesnice má „americké“ rozložení, tedy Enter pouze na výšku jediného řádku. Polohovacím zařízením je obvyklý dvoutlačítkový touchpad.

Displej má nejobvyklejší dnešní velikost, 15,4''. Rozlišení je WXGA (1280 x 800 pixelů), povrch displeje je pak proveden v lesku, napovídá to tedy o očekávaném indoor použití na multimédia nebo hry.


Nálepka na víku notebooku.

Tento VBI přístroj se chlubí použitím nejnovější Centrino sady (Santa Rosa), ale zdaleka to nebude jediná lahůdka, kterou nám nabídne, podívejme se blíž. Osazen je procesorem Intel Core 2 Duo (2,2 GHz, 4 MB L2 cache, 667 MHz FSB) spolu s čipsetem PM965. A zkratka PM (čipset ze spektra "performance", tedy bez integrované grafiky) nás přivede k prvnímu nadstandardu – grafickou kartou je NVIDIA 8600GT s 256 MB VRAM. Jedná se sice jen o střední třídu, ale zato pěkně výkonnou. Dá se tedy očekávat, že umožní na tomto notebooku hrát i nové hry v přijatelné grafické kvalitě. Systémovou pamětí se výrobce také nezapomene pochlubit, jde o jediný 2GB modul DDR2-667 značkového výrobce Kingston. 2 GB RAM by měli stačit každému i na Vistu ještě nějaký ten čas, navíc pro snadné rozšíření je tu druhý volný slot.

Chválit budu moci ještě chvilku – pevný disk je totiž 7200otáčkový, a to se tak často v základní výbavě nevidí. Je připojen přes SATA rozhraní a má kapacitu příjemných 120 GB. Navíc se na webu bez obtíží dozvíte i jméno dodavatele, je to Seagate Momentus s NCQ technologií. Optická mechanika již tak přesně specifikována není, ale podporuje vypalování DVD-RAM i všech dual-layer medií, jedná se tedy o DVD Super Multi DL. Baterie má šest lithium-iontových článků a celkovou kapacitu 5200 mAh, dobu výdrže výrobce neudává, ale i s dedikovanou grafikou a náročnějším diskem bych tipoval, že při "slušném" zacházení se bude pohybovat okolo dvou hodin.

Vybavenost pro propojení je na dnešním standardu: Wi-Fi ze sady Centrino (výrobce neudává standardy, ale mělo by jít o a/b/g/Draft-N), Gigabitový Ethernet a Bluetooth modul. Analogový modem už ovšem v nabídce není. Čtyřem USB 2.0 portům sekunduje i jeden FireWire, dvojice audiokonektorů a stejně tak i dvojice konektorů pro grafické výstupy – VGA a S-Video. Na boku notebooku najdeme i Express Card slot a slot pro paměťové karty (MMC, MS, MS Pro, SD). Za zmínku snad stojí i webová kamera na víku.

V popisu notebooku figuruje i software Nero a PowerDVD, ovšm OS zmiňován není, v konfigurátoru lze nalézt jak obě verze Windows XP, tak i Vista. Nejsou-li vám vhod, můžete zvolit Mandriva distribuci Linuxu nebo FreeDOS. Záruka na notebook je pro fyzické i právnické osoby 2 roky.

Doporučená koncová cena v ČR pro VBI Compal FL90-GWM v sestavě s procesorem Intel Core 2 Duo (2,2 GHz, 4 MB L2 cache, 667 MHz FSB), 2 GB RAM, grafikou NVIDIA GeForce 8600M GT 256 MB, SATA HDD 120 GB 7200, Super Multi DVD, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 4x USB 2.0, FireWire bez OS je 29 256 Kč bez DPH (34 815 včetně DPH), sestava je volně konfigurovatelná.

Představení

Diskuse