VBI Compal HEL80-H1 - modulární univerzál

4. 1. 2007 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Jak mohou napovědět písmena VBI, dnešní notebook patří mezi Intelem prosazované modulární přístroje. Jeho výrobce mu do vínku nadělil 15,4'' displej, dvoujádro Intel Core Duo, 100GB pevný disk se 7200 otáčkami, 1 GB RAM a především dedikovanou grafickou kartu NVIDIA GeForce Go 7600. A přestože nechybí ani další vybavení, cena činí 25 269 Kč bez DPH.

VBI Compal HEL80-H1 - modulární univerzál

VBI, tedy Verified By Intel, je myšlenka, která jakoby notebook vracela tam, kde byla klasická „písíčka“ v osmdesátých letech – tedy k myšlence, že počítač by měl mít více zaměnitelných součástí od různých výrobců. Výsledkem by pro uživatele měla být jak větší variabilita, tak nižší ceny. Více o těchto tzv. CBB noteboocích se můžete dozvědět v našem článku.

Compal je relativně neznámá firma, která ovšem patří mezi největší ODM výrobce notebooků na světě vůbec, produkuje i pro taková jména jako je Apple nebo Dell. Pod vlastním jménem teď uvádí první generaci modulárních notebooků. Právě díky této vlastnosti si můžete snadno nakonfigurovat téměř jakoukoli variantu, ovšem pro pohodlnější výběr jsou i předpřipravené konfigurace. Ta dnešní je založena na šasi pro 15,4‘‘ displej, které má rozměry 360 x 260 x 45 mm, hmotnost je pak 2,8 kg. Vzhledem k rozměrům musíme uznat, že se o žádného střízlíka nejedná, ovšem váha, byť se blíží spíše horní hranici, umožňuje stále ještě přijatelnou míru mobility. Design notebooku bych osobně viděl jako spíše slabší stránku, jedná se v pravdě o univerzální, ale přeci jen trochu neosobitý návrh. Ostudu ovšem nedělá.

15,4‘‘ TFT displej je širokoúhlý, rozlišení je standardní WXGA, tedy 1280 x 800 pixelů. Většinu uživatelů zřejmě potěší fakt, že se jedná o model s leštěným povrchem. Pod českou klávesnicí je běžný dvoutlačítkový touchpad.

V podstatě největší omezení ve variabilitě CBB notebooků je u procesorů. Jednou máte v počítači určitý čipset a konkrétní patici, a proto se nemůžete vybírat přespříliš. Compal disponuje socketem PPGA 478 pin, což znamená, že máte na výběr mezi procesory Core, Core 2 a některými Celerony, vše pochopitelně od Intelu, neboť AMD používá zcela jiné standardy. V konfiguraci H4 se setkáme s procesorem Core Duo T2300E (1,66 GHz, 2 MB L2 cache, 667 MHz FSB, bez AMT) a čipsetem 945PM. Ten pochopitelně nemá vlastní grafiku, ale přes PCI Express spolupracuje s kartou NVIDIA GeForce Go 7600 s 256 MB vlastní paměti. To už z něj dělá grafického „svalovce“, který vám dovolí zahrát si i nejnovější hry, byť třeba s nižšími detaily (přeci je se jedná o střední třídu). RAM tvoří jeden 1GB DDR2-533 modul od firmy Kingston, druhý ze slotů zůstal pro případné rozšíření.

Velkou pochvalu si Compal v konfiguraci H4 zaslouží za použitý harddisk, protože Seagate Momentus s kapacitou rovných 100 GB je v této cenové třídě opravdový luxus, zejména když si uvědomíme, že roztáčí plotny na 7200 ot./min. Připojen je pochopitelně přes SATA rozhraní. Dále je v šasi zabudována Super Multi DVD mechanika, která splňuje CBB požadavky, takže by měla být v případě nutnosti vyměnitelná (ovšem nejedná se o multibay!). Baterie je, jak už jsme zvyklí, Li-Ion článek se šesti buňkami, výrobce udává výkon 53 Wh, dobu výdrže ovšem neodhaduje.

O spojení se světem se stará jak Wi-Fi karta standardů a/g, tak LAN adaptér 10/100/1000, Bluetooth modul je pouze za příplatek po dokonfigurování notebooku. Dále máte k dispozici tři USB 2.0 porty a jeden port FireWire, o externí zobrazování nejste ochuzeni díky D-Sub a S-Video výstupům. Nechybí ani audiovýstupy, slot Express Card a čtečka paměťových karet (MMC, MS, MS Pro, SD). To je v oblasti portů vše, ale ještě musím zmínit multimediální nabídku, která znamená především webkameru.

Bezpečnost je na perfektní úrovni, neboť zahrnuje jak čtečku otisků prstů, tak i TPM modul. Další řešení heslem v BIOSu ap. jsou samozřejmostí.

Naopak velmi slabou stránkou CBB notebooků zatím zůstává jejich softwarová výbava, dostanete opravdu pouze to, co si zaplatíte, a nabídka zahrnuje pouze Home a Pro verze Windows XP, navíc standardně je notebook dodáván zcela bez programového vybavení, takže i bez OS.

Doporučená koncová cena v ČR pro notebook VBI Compal HEL80-H1 s procesorem Intel Core Duo T2300E (1,66 GHz, 2 MB L2 cache, 667 MHz FSB), 1 GB DDR2-533 RAM, grafikou NVIDIA GeForce 7600 256 MB, SATA HDD 100 GB 7200ot., Super Multi DVD DL, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 3x USB 2.0, FireWire a bez OS je 25 269 Kč bez DPH (30 070 Kč s DPH).

Představení

Diskuse