VBI Quanta TW3A - H1 - rychlý HDD jako standard

15. 1. 2007 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

VBI notebooky zaznamenávají radikální vstup na trh, a tak si můžeme představit notebook z dílny největšího výrobce notebooků na světě. V TW3A-H1 najdeme další ukázku soudobého univerzála - Centrino s Core Duo procesorem, DDR2 paměti, rychlý 100GB SATA disk a grafika od NVIDIA. Navíc je zcela zdarma přibalena modularita, jako ostatně u všech VBI notebooků. Výchozí konfigurace se na český trh dostává za doporučenou koncovou cenu 26 000 Kč bez DPH.

VBI Quanta TW3A - H1 - rychlý HDD jako standard

I Quanta má vlastní představu, jak by měl vypadat notebook z nejprodávanější kategorie 15‘‘ přístrojů. Plastové šasi s rozměry 355 x 254,5 x 25,5-35,2 mm se vyznačuje střízlivým designem v kombinaci stříbrné a černé barvy, ostatně jako 90% celé dnešní produkce. Jedinou zajímavostí je, že displej se na svých pantech zaklápí za notebook, což sice vypadá efektně, a pokud je v zadní části přístroje pouze baterie (která ovšem nepůjde nahradit větší, s větší kapacitou), tak to ani nevadí, ale přeci jen se tím snižují možnosti pro umístění portů - osobně třeba preferuji zapojení myši do zadního USB portu. Váha notebooku se ustálila na 2,7 kg, což je ještě přijatelná hodnota umožňující bezproblémový transport, ne však už práci přímo v terénu.

LCD má úhlopříčku 15 palců a rozlišení WXGA, tedy 1280 x 800 bodů. Jedná se o glare typ, tedy leštěný, který je výborný např. na sledování filmů, ovšem má i své nedostatky, především tedy vysokou odrazivost při nevhodném vnějším osvětlení.

V útrobách této Quanty ve výchozí konfiguraci dřímá (a nebo taky bdí) celá Centrino Duo sada. Jejím základem je procesor Intel Core Duo T2300 (1,6 GHz, 2 MB L2 cache, 667 MHz FSB), který spolupracuje s čipsetem Intel 945PM. Tato varianta čipsetu postrádá grafické jádro, proto se v notebooku setkáme se samostatnou grafickou kartou od techniků ze Silicon Valley – je to NVIDIA GeForce Go 7400, což je prakticky jen výběr z nejpovedenějších čipů vyráběných pro Go 7300. K dispozici má 128 MB vlastní paměti. Jedná se tedy o lepší low-end, každopádně i ten výkon pozvedá vysoko nad integrovaná řešení. Systémová RAM má v přednastavené sestavě velikost 1 GB v provedení DDR2-533 od Kingstonu, v konfigurátoru si lze ovšem snadno vybrat z 667MHz nebo 533MHz modulů od různých výrobců, ovlivnit pochopitelně můžete i velikost.

Pevný disk je podobně jako u řady VBI notebooků v základu chloubou, protože "satový" Seagate Momentus se točí rychlostí 7200 ot. za minutu. Kapacita je také výborných 100 GB. DVD mechanika je celkem pochopitelně Super Multi DL, takže zvládá čtení i zápis na všechna dostupná média. Li-Ion akumulátor má šest článků a výkon 53 Wh, ovšem vzhledem k použitým náročnějším komponentám (HDD, grafika..) bude doba výdrže dle mého odhadu maximálně průměrná.

Nároky na konektivitu neustále rostou, takže se pojďme podívat, jak se s nimi vypořádali u Quanty. Wi-Fi a gigabitový ethernet už jsou samozřejmostí, Bluetooth je zde jako volitelný doplněk. Naopak zastaralý modem už mezi parametry nenajdeme. To USB porty tu nalezneme hned čtyři, což by spolu s FireWire mělo stačit pro jakékoliv nasazení. Dále můžeme používat čtečku paměťových karet 4v1 (MMC, MS, MS Pro, SD) a Express Card slot. Výrobce bohužel v materiálech vůbec neudává mulitmediální rozhraní, každopádně audiojacky a D-Sub konektor jsou takovou samozřejmostí, že je lze předpokládat i zde, bohužel bez přesné specifikace. Zajímavý je v této kategorii port pro port replikátor, zato bezpečnost obstarávají pouze softwarová řešení.

Největší slabinou u všech VBI notebooků bude zřejmě jejich softwarové vybavení, protože standardně jsou bez jakéhokoliv programu a doobjednat lze přes konfigurátor pouze operační systém Windows XP ve verzích Pro a Home.

Doporučená koncová cena v ČR pro notebook a konfiguraci VBI Quanta TW3A-H1 s procesorem Intel Core Duo T2300 (1,66 GHz, 2 MB L2 cache, 667 MHz FSB), 1 GB DDR2-533 RAM, grafikou NVIDIA GeForce 7400 128 MB, SATA HDD 100 GB 7200ot., Super Multi DVD DL, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 4x USB 2.0, FireWire a bez OS je 25 966 Kč bez DPH (30 900Kč s DPH).

Představení

Diskuse