Acer Aspire 7530G - notebook s velkým LCD

29. 9. 2008 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Dnes si můžeme zase po delší době představit notebook založený na AMD technologii s dvoujádrovým procesorem Turion 64 X2 a dedikovanou grafikou od NVIDIA. Jedná se o 17'' notebook vybavený 3 GB RAM, velkým diskem, slušnou sestavou portů a DVD vypalovačkou. Doporučená koncová cena tohoto multimediálního a částečně i herního přístroje je 16 000 Kč bez DPH.

Acer Aspire 7530G - notebook s velkým LCD

17'' notebooky mívají tři možnosti nasazení, buď jako výkonné pracovní stanice, nebo herní supermašiny, a nakonec jako multimediální domácí všeumělové. A do poslední kategorie patří i dnešní Acer. Pochopitelně, lze si na něm zahrát i nejednu hru, ale určitá omezení zůstávají, takže na realtimeové kódování a stříhání HD videa nebo Crysis stylem „fšechno doprava“ (detaily, vyhlazování) hledejte v jiné cenové kategorii. Pokud hledáte zábavného společníka na doma i na chatu, možná jste našli.

Acer se chlubí přepracovaným designem Gemstone. Uznávám, že má příjemné a praktické tvary, matný povrch na kterém tolik neulpívají otisky a střízlivou volbu barev – černou a světle šedou – ale na druhou stranu je vidět, že Pinninfarina ho nenavrhoval. Šasi je přizpůsobeno 17'' displeji, ale je dobře, že rámeček kolem LCD je alespoň po stranách dost úzký, a tak nepřibývají milimetry navíc. Rozměry jsou 402 x 297 x 41-43,9 mm, ale hmotnost dosahuje 3,9 kg, což ani na „sedmnáctku“ není málo. Mobilita tím tedy bude výrazně ovlivněna, ale vzhledem k zaměření notebooku to není vada na kráse. A autem na chatu nebo v horším případě MHD ke kamarádovi to se slušnou brašnou půjde také.

17'' displej odpovídá tomu, co můžeme v této cenové hladině běžně objevit. Má jednu podsvětlovací katodovou trubici, leštěný povrch (CrystalBrite) a rozlišení WXGA+ (1440 x 900), které celkem odpovídá velikosti displeje. Osobně bych přivítal rozlišení ještě vyšší, ale toto je rozumným kompromisem mezi cenou a jemností zobrazení.

Po velmi dlouhé době se opět setkáváme s procesorem Turion od firmy AMD. Ve svých počátcích měly dvoujádrové Athalony i Turiony mezi notebooky hezky nakročeno, nakonec ale všechno "shrábl" Intel se svým Core 2 Duo a AMD je vzácné jak poctivý politik v krajských volbách. Přesto ho Acer pro tento mohutnější přístroj vybral, konkrétně model Turion 64 X2 RM70 (2,0 GHz, 2x 512 kB L2 cache, HyperTransport až 3,2 GHz). Ten je spojen s čipsetem NVIDIA nForce MCP77MH, je to tentýž, který se používá například v GeForce 9100M, kde je ovšem integrována i grafika. Aspire 7530G má grafiku ovšem dedikovanou, i když jednu z nejslabších v nabídce – GeForce 9300M GS s 256 MB vlastní paměti. Výkon je tedy vhodný spíše pro starší hry a méně náročné aplikace, na druhou stranu hravě předčí jakékoli integrované řešení. A plně můžete využít jeho potenciál pro hardwarové dekódování DVD videa apod. Paměti jsou osazeny v obou paticích, a to v sestavě 2 GB + 1 GB DDR2 (pracovní frekvenci výrobce neudává, domnívám se, že půjde o 667MHz moduly).

Pevným diskem je největší z běžně dostupných 2,5'' – 320 GB SATA disk s rychlostí rotace 5400 ot./min. Pro podobný notebook si asi nelze přát nic lepšího, větší disky se vlastně ani nedělají a SSDéčka by byla zbytečně drahá a s menší kapacitou. Optická mechanika je typu Super Multi DVD s možností vypalování na všechna dostupná média. Jsou zmiňovány i konfigurace s Blu-ray, ale Acer patří k pesimistům a na světový trh uvádí jen málo Blu-ray notebooků, natož tedy k nám do ČR. Li-Ion baterie má 8 článků a výkon 71 W, kapacitu výrobce neudává, dobu výdrže aproximuje na 3 hodiny, to ovšem pouze v případě velice nenáročné práce.

Vzhledem k nízké mobilitě i ceně zřejmě Acer nepotřeboval dělat ramena nejlepší konektivitou, a tak volil wireless modul pro Wi-Fi pouze s podporou standardů b/g, ovšem LAN adaptér je gigabitový, koneckonců notebook bude nejčastěji ležet na svém místě na stole a pak může být „drátované“ připojení výhodnější. Nechybí ovšem ani Bluetooth, modem a dokonce ani Infraport. Následuje čtveřice USB portů, HDMI port a externí VGA, trojice audiojacků s podporou S/PDIF (a tedy i možností vícekanálového zvuku), čtečka paměťových karet ExpressCard/54 slot a na konec i EasyPort IV pro možnost dokování. Navíc je k dispozici i webkamera. Vzhledem k předpokládanému multimediálnímu využívání mi poměrně dost chybí TV tuner, zejména když na zahraničních trzích k dispozici je (lze dokoupit USB, ale už něco "trčí" z notebooku ven a 1 USB port je tak zabrán).

Operačním systémem jsou Windows Vista Home Premium. Notebook také dostanete napěchovaný dalším softwarem, velkou část z něj tvoří Acer utility (Empowering, CrystalEye, GridVista apod.) a bloatwarem jako je CyberLink PowerDirector trial nebo McAfee Internet Security Suite trial... Acer jako na všechny notebooky Aspire poskytuje 2 roky záruku pro domácí uživatele i firmy.

Doporučená koncová cena pro Acer Aspire 7530G v konfiguraci s procesorem AMD Turion 64 X2 RM70 (2 GHz, 1 MB L2 cache, HT), 3 GB DDR2 RAM, grafikou NVIDIA GF 9830M GS 256 MB, SATA HDD 320 GB 5400rpm, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 4x USB 2.0, Bt, s Win Vista HP je 15.990 Kč bez DPH (19.028 Kč s DPH).

Představení

Diskuse