Acer Extenza 5620z - pro podnikání i do kampusu

14. 1. 2008 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Acer dokazuje, jak moc se mění vnímání low-endových notebooků. Hranice 15 000 Kč už dávno není ničím magická a i hluboko pod ní je možné vyprodukovat 15'' notebook se slušnými parametry, i když o výkon se stará starší generace dvoujádrových procesorů Intel, tedy 'dvoutisícovková' řada, ovšem doplněná o aktuální čipset včetně integrovaného grafického jádra, k tomu SATA disky příznivých kapacit a DKC začínající na 12 500 Kč bez DPH.

Acer Extenza 5620z - pro podnikání i do kampusu

Extenza je řada notebooků, které dozajista vsázejí na cenu spíše než na cokoli jiného, na druhé straně Acer nechce dělat příliš mnoho kompromisů. Ve svých propagačních materiálech zmiňuje jako cílovou skupinu malé podniky nebo studenty, a zejména druhá jmenovaná se na tom možná podílí více, než bychom čekali. Notebook se pomalu, ale jistě stává na VŠ nutností, a studenti se na jedné straně hodně zajímají o nové technologie, vystavují notebooky extrémním podmínkám (pětkrát denně v neadekvátním batůžku se svačinou v MHD…) a pochopitelně chtějí co nejlepší kvalitu, ale na druhé straně mají hluboko do kapsy. Jsou ale perspektivní i do budoucna. Jak s takovým zákazníkem naložit?

Design notebooku je vyveden v jednoduchých a čistých liniích stylu ProFile, barva zůstává jednoduše šedočerná, což kvituji jako velmi praktické zejména z hlediska udržování čistoty během cestování. Ani po odklopení víka se žádné překvapení nekoná, notebook je prakticky jednobarevný, ale proč ne. Plastové tělo má rozměry 360 x 267 x 30 - 43 mm a hmotnost 2,88 kg je sice v normě pro tuto třídu notebooků, ale přeci jen ukazuje na určitou míru kompromisů, dvě tři deka dolů by neškodila. A tak doporučím pro časté nošení spíše batůžek než brašnu, ale mezi 15‘‘ notebooky to nijaká výjimka nebude.

O velikosti úhlopříčky displeje jsem se už zmiňoval výše, ale pro upřesnění dodávám, že se samozřejmě jedná o 15,4‘‘. Displej je leštěný a širokoúhlý, což je také dnes majoritní případ, rozlišení je WXGA, tedy 1280 x 800 pixelů, tedy ve všech ohledech naprostý standard. Doplnit mi zbývá ještě polohovací zařízení, kterým nemůže být nic jiného, než touchpad, podle obrázku se nezdá být nijak zvlášť zapuštěn a má tři tlačítka 

Vzhledem k ceně je zřejmé, že alespoň na některých místech se muselo šetřit, nejviditelněji na procesoru, i když za zvolené řešení se Acer stydět nemusí. Použití procesoru minulé generace mi přijde jako vhodné, Intel Core Duo má nízké energetické nároky, je levné, kompatibilní i s čipsety generace svých nástupců a se dvěma jádry zvládne „utáhnout“ i těžší náklady výpočtů, koneckonců je to generace, která už byla připravována přímo pro Windows Vista. V Extense 5620z se můžeme setkat s modely T2310 nebo T2330 (1,46 a 1,6 GHz, 1 MB L2 cache, 533 MHz FSB), ovšem velmi moudře k nim u Aceru přiřadili čipset Intel GL960, který obsahuje integrovanou grafickou kartu GMA X3100, pravděpodobně nejlepší věc, kterou mezi „integráči“ seženete. Sice nedisponuje dostatkem výkonu na náročnější 3D aplikace, například hry, ale pro kancelářskou práci nebo filmy je naprosto vyhovující. Dalším kompromisem je řešení RAM, protože kombinace 1 GB, kterým počítače disponují, integrované grafiky, která si ještě „ukousne“ svou porci, a Windows Vista na rychlosti zrovna nepřidá. Typicky jsou paměti řešené 1GB DDR2-533 modulem, v některých sestavách se ovšem mohou objevit i dva půlgigové moduly.

V předkonfigurovaných sestavách je na výběr i mezi pevnými disky, i když možnosti nejsou široké, jde o SATA 5400otáčkové 2,5‘‘ disky, rozdíl je pouze v kapacitě, buď 120 nebo 160 GB, tedy zhruba průměr. Totéž a opět v dobrém lze říci o optické mechanice, Super Multi DVD vypalovačka zřejmě postačí většině uživatelů. A naprosto běžné jsou i parametry šestičlánkového 4000mAh Li-Ion akumulátoru, který má udržet notebook v chodu až tři hodiny v závislosti na použití.

Konektivita je spíše jednodušší, ale vyhovující, hlavní jsou síťové adaptéry, zde je jak gigabitový ethernet, tak Wi-Fi, ovšem jen s podporou standardů b/g. Pro připojení k internetu můžete ještě využít modem, převážně pro (starší) mobilní telefony pak výrobce do šasi umístil i IrDA (Infrared) port. Jako činím pokaždé u levnějších notebooků, i zde chválím čtyři USB 2.0 porty, navíc i přes tento počet a cenu notebooku zde najdeme FireWire konektor. Následuje trojice audiojacků a dvojice videovýstupů (S-Video a externí VGA). K vyčtení všeho ještě přidáme dvojici PC Card i ExpressCard (54), čtečku paměťových karet (MMC, MS, MS Pro, SD, xD) a jsme kompletní.

Acer Extenza 5620z se dodává buďto pouze s linuxovým zavaděčem (Linpus), nebo můžete volit mezi Windows XP Pro a Vista Home Basic. Z dalšího software vedle firemních utilit mohu zmínit Power DVD, Norton Internet Security nebo NTI CD-Maker. Doba záruky činí 2 roky.

Doporučená koncová cena pro Acer Extensa 5620z v sestavě s procesorem Intel Core Duo T2310 (1,46 GHz, 1 MB L2 cache, 533 MHz FSB), 1 GB RAM, integrovanou grafikou GMA X3100, SATA HDD 120 GB 5400ot./min, Super Multi DVD, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 4x USB, FireWire a s Win Vista HB činí 12 590 Kč bez DPH (14 982 Kč s DPH).

Představení

Diskuse