Asus M70 - maxidisplej a Blu-ray

2. 6. 2008 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Notebooky se 17'' displejem nechybí v nabídce většiny větších výrobců, i když mezi nejprodávanější obvykle nepatří. Ale pokud hledáte kompaktní náhradu za stolní PC bez změti kabelů a se schopností pracovat i bez dosahu elektrické zásuvky... Asus M70 si dělá nároky dost výrazně zasáhnout do vaší digitální domácnosti - displej s velkým rozlišením, Blu-ray mechanika, Core 2 Duo procesor nebo dedikovaná grafická karta nejnovější generace od ATI. Doporučená koncová cena začíná na 24 000 Kč bez DPH.

Asus M70 - maxidisplej a Blu-ray

DTR (desktop replacement) notebooky nejsou úplně nejběžnějším zbožím, zejména když dnes můžete dostat velmi výkonný notebook menších rozměrů a k němu bez potíží přikoupit za nevelké peníze kvalitní stolní monitor. Přesto mají 17'' notebooky široké možnosti uplatnění, zejména potřebujete-li opravdu hodně vysoké rozlišení (třeba pro HD video).

Asus M70 je slušná „cihla“, ovšem vzhledem k typu a předpokládanému nasazení to problém není a velkou plochu třeba pro klávesnici mnohem spíše oceníte. Rozměry notebooku jsou 410 x 298 x 38,4-39,4 mm, hmotnost navíc dosahuje 3,9 kg. Jak vidno, mobilita je tedy na notebook minimální. Ale nikdo nečeká, že ho budete sebou nosit a pracovat s ním v jedné ruce. Ta základní vlastnost, tedy zaklapnout víko, vzít a jít, tu stále zůstává. A tak není problém vzít třeba kupu Blu-ray disků a odjet na chatu nebo na dovolenou.. možností je dost. Musím přiznat, že design tohoto přístroje mě dost oslovil, matná čerň a jednoduché tvary, na to já dám. Tento pohled je velmi subjektivní, lze ale říci, že přístroj vypadá elegantně, byť na sebe nijak zvlášť neupozorňuje. Navíc matné barvy jsou praktické a černá obzvláště.

Klávesnice je plnohodnotná, obsahuje tedy i numerický pad, touchpad je silně vyosen směrem doleva, má dvě tlačítka a na místě rolovacího kolečka myši čtečku otisků prstů. Samotná dotyková plocha je zároveň rozdělena na multimediální oblasti, tedy virtuální „tlačítka“, čemuž se u Asusu říká Dual Mode.

Displej má úhlopříčku o přesném rozměru 17,4'', pro takhle velikou plochu jsou pochopitelně možnosti rozlišené podstatně širší, ani vysoký počet pixelů neznamená titěrný rozměr jednoho obrazového bodu. Protože by M70 měla splňovat standardy pro HD video (1080p), disponuje rozlišením 1920 x 1200 pixelů (WUXGA), což je pro práci i zábavu velice efektivní. Navíc je displej vyroben technologií ColorShine, je tedy leštěný, což třeba při sledování filmů v opticky stabilním prostředí zážitek jen umocní.

Na českém trhu jsou zatím k dispozici dvě konfigurace lišící se prakticky pouze procesorem, grafickou kartou a pevnými disky, uvedu je tedy společně. V obou konfiguracích jsou procesory Core 2 Duo nejnovější generace, buď T9300 (2,5 GHz, 6 MB L2 cache, 800 MHz FSB) nebo T8300 (2,4 GHz, 3 MB L2 cache, 800 MHz FSB). Čipsetem je Intel PM965, podle písmen označení je tedy jasné, že si něco povíme i o dedikovaných grafických kartách. Jak jsem zmiňoval, na výběr jsou dvě, s lepším procesorem mainstreamová ATI Mobility Radeon HD3650 s 1 GB dedikované paměti, k T8300 dostanete low-end v podobě ATI MR HD 3479 s 256 MB paměti. Obě karty jsou vyrobeny 55nm technologií, takže by mělo i při zvednutí grafického výkonu dojít k úsporám spotřeby. Paměťový systém je sestaven ze dvou DDR2-667 modulů, každý o velikosti 2 GB, ovšem v dodávaném OS jsou adresovatelné pouze 3 GB, jeden vám tedy jaksi zbude.

Výjimečně nebude snad ani taková nuda odstaveček o uchovávání dat. Kapacity pevných disků totiž patří vysoko nad průměr, v levnější konfiguraci je to SATA 320 GB disk s 5400 otáčkami, dražší sestava disponuje hned dvěma disky, každý s 500 GB, celkem tedy 1 TB, a stejnou rychlostí otáček jako jeho „menší“ bratříček. A něco podobného se opravdu často nevidí, jedinou pihou na kráse je fakt, že výrobce zatím neuvádí případné možnosti spojení disků do RAID. Optická mechanika zvládne číst Blu-ray disky, protože se však jedná o kombo mechaniku, zálohovat svá data bohužel budete moci pouze na DVD nebo CD všech běžně dostupných formátů. O dodávku elektrické energie se kromě JETE a kabelu se zdrojem může starat i osmičlánková Li-Ion baterie s dobou výdrže dle výrobce až 2 hodiny.

Připojit se k sítím můžete pomocí Wi-Fi adaptéru a/b/g/draft-n nebo Gigabitového Ethernetu, dále počítač obsahuje jak Bluetooth, tak modem. Dokonce je zde i infračervený port, ten ovšem slouží pouze ke komunikaci s dodávaným dálkovým ovladačem. Po stranách notebooku jsou čtyři USB 2.0 porty, jeden FireWire port, dvojice audiokonektorů kombinovaných se S/PDIF, VGA port a HDMI port pro video a navíc i TV-out, čtečka paměťových karet (MMC, MS/Duo, MS Pro/Duo, SD, xD) a ExpressCard slot.

Pro zabezpečení slouží vedle hesel i čtečka otisků prstů a TPM čip, notebook má i vestavěnou 1,3 MPx webkameru a především hybridní (analog/digital) TV tuner.

Jako operační systém je dodáván Windows Vista Home Premium ve 32bit verzi, dále dostanete pochopitelně všechny ovladače a obslužné programy plus vypalovací software Nero. Doba záruky je dvouletá.

Doporučená koncová cena pro Asus M70 je v konfiguraci s procesorem Intel Core 2 Duo T8300 (2,4 GHz, 3 MB L2 cache, 800 MHz FSB), 4 GB RAM, grafikou ATI MR HD 3470, SATA HDD 320 GB, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 4x USB 2.0, FireWire, Bt, TV tuner a s Win Vista HP je 24 054 Kč bez DPH (28 698 Kč s DPH).

Představení

Diskuse