Asus W2W - 17'' s Blu-ray i televizí

7. 7. 2008 06:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Vždycky rád vidím, když se prosazují nové a zajímavé technologie i do dostupných počítačů. A čím našlapanější počítač, tím lépe. U Asusu W2W najdeme Blu-ray mechaniku, Core 2 Duo procesor, hybridní TV tuner, dedikovanou grafickou kartu a zajímavé možnosti rozšíření i multimédií například v HDMI konektoru. Vše je vyváženo velkým a těžkým tělem, které koresponduje s velikostí displeje (17') i primárním určením notebooku - nahrazení desktopu. Doporučená koncová cena se přitom drží poměrně hluboko pod 30 000 Kč bez DPH.

Asus W2W - 17'' s Blu-ray i televizí

Asus W2W je podle mě celkem hezkým příkladem, jak by aktuálně měl vypadat DTR notebook, zejména vezmeme-li v potaz zaměření hlavně na multimédia

Musím začít něčím, co je pro mě u Asusu možná největší slabina, ale přesto nijak zvlášť kritický nebudu. Design je celkem konformní, sestává z plastů v kombinaci černé a světle šedé, žádné speciální materiály zvyšující pevnost šasi výrobce neinzeruje. Najde se pár zajímavých detailů, třeba tlačítka pod touchpadem, která jsou jen jakoby částečně vykrojena z plochy pro opírání rukou nebo podobně řešené multimediální tlačítka po stranách. Klávesnice je přes nemalé rozměry notebooku bez numerické částí, což považuji už docela za nepříjemnost, na druhé straně „notebooková“ klávesnice může mít příjemné rozměry nebo dostatečně odsazené kurzorové klávesy (šipky), což naši recenzenti většinou nezapomínají ocenit.

Šasi 17'' notebooku má celkem úctyhodné rozměry 395 x 286 x 25,5~32,5 mm, i když se najdou i o něco větší kousky. Hmotnost se drží na hodnotě velmi příjemné pro tuto třídu – 3,4 kg. I tak s přístrojem nebudete příliš mobilní, patří prostě na sůl. Ale není potíž ho převézt třeba na chatu či dovolenou, denně do práce bych ho ale vláčet nechtěl.

Displej má úhlopříčku 17'' a rozlišení WUXGA+ (1920 X 1200 pixelů), což z něj dělá výborného společníka pro sledování HD filmů. Technologie podsvícení je standardní, tedy jednou trubicí, ale plocha displeje je broušená (lesklá), takže kontrast i podání barev by měly být bezproblémové. Polohovacím zařízením je již zmiňovaný touchpad se dvěma tlačítky.

Co se týče výkonu, Asus chce alespoň částečně konkurovat desktopům, a jde na to přes součástky Intel. Procesorem je Core 2 Duo T7700 (2,4 GHz, 2 MB L2 cache, 800 MHz FSB) spolu s čipsetem Intel 965PM. Koncová písmena v označení čipsetu věstí výkonovou variantu, a tak také dedikovanou grafiku. Zde se dodavatelem stalo ATI se svým Radeonem HD 2600, což je v tuto chvíli mezi notebooky již karta minulé generace. Je to ale karta střední třídy a pořád má co nabídnout, jmenovitě 256 MB vlastní paměti s možností rozšíření na celkový půlgigabyte technologií TurboCache, podporou pro HDMI konektor a standard HD videa 1080p. A zajímavá je i pro hráče, i když podporuje „pouze“ DirectX10, pořád se jedná o slušnou kartu, na níž spustíte s rozumným nastavením i novější hry. Paměťový subsystém sestává ze dvou modulů DDR2-667, každý o jednom gigabytu. Pro běh pod Windows Vista dostačující.

U pevného disku mám celkem zásadní námitku. Je totiž použit SATA disk s nádhernou kapacitou 300 GB, otáčí se však rychlostí pouze 4200 ot./min. Pokud má být notebook multimediálni, budou na disk často kladeny vysoké nároky. Oproti tomu je situace u optické mechaniky růžová, protože jde o Blu-ray kombo mechaniku. Blu-ray tedy umí číst a DVD i CD číst i zapisovat. A zmínit musím též osmičlánkový Li-Ion akumulátor s kapacitou dostatečnou pro cca 2 hodiny výdrže (u kapacity se liší údaje u výrobce (5200 mAh) a dovozce (4800 mAh)).

Možnosti spojení se síťovým okolím zajišťují Wi-Fi karta a/g/draft-n ze sady Centrino a gigabitový ethernet, dále je tu i Bluetooth adaptér a samozřejmě analogový faxmodem. Po bocích přístroje jsou rozmístěny (bohužel pouhé) tři USB 2.0 porty, jeden FireWire (IEEE1394), dvojice audiokonektorů s podporou S/PDIF u výstupního, E-SATA konektor, externí VGA, TV výstup (spolu s S-Video) a především digitální HDMI konektor a AV vstup. Je zde i IrDA port, slouží však pouze pro komunikaci s dálkovým ovládáním. Možnosti rozšíření nabízí ExpressCard slot, na strunu multimédií zas hraje čtečka paměťových karet 8v1 (MMC/ SD/ Mini-SD /XD/Memory Stick/ MS Pro/ MS-Duo/ MS-Pro-Duo).

Multimédia jsou opravdu silnou kategorií tohoto přístroje. Již několikrát jsem zmiňoval dálkové ovládání počítač (hudebního přehravače a TV-tuneru), hybridní (analog/digital) TV-Tuner, přidám ještě webkameru a stereofonní reproduktory s vestavěným subwooferem. Pro snazší ovládání zabezpečení sice chybí čtečka otisků prstů, ale TPM čip přítomen je a to samo o sobě je výborný a i prakticky využitelný fakt.

Operačním systémem jsou Windows Vista Ultimate a vedle firemních driverů a utilit (net manager, správce spotřeby, software pro webkameru..) se tu nachází pouze bohaté vybavení exkluzivního OS a Norton Internet Security 2006, Adobe Reader 7.0 a Nero 7 Essentials. Záruka je na dva roky s výjimkou pro akumulátor, na nějž se vztahuje záruka jednoletá.

Doporučená koncová cena pro Asus W2W je v konfiguraci s procesorem Intel Core 2 Duo T7700 (2,4 GHz, 2 MB L2 cache, 800 MHz FSB), 2 GB RAM, grafikou ATI Mobility Radeon HD2600, SATA HDD 300 GB 4200rpm, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 3x USB 2.0, FireWire, Bt, a s Win Vista U je 27 474 Kč bez DPH (32 767 Kč s DPH).

Představení

Diskuse