Asus X80Le -'čtrnáctka' za babku

23. 6. 2008 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Toužíte po 14'' notebooku se standardním výkonem a nízkou cenou? Malé obrazovky jsou zase v módě, a tak Asus nabízí zajímavý notebook lesklým displejem, dostatkem RAM a integrovanou grafickou kartou. Ani v malém těle nechybí optická mechanika a ani konektivita nebyla nijak ošizena. Cena přitom začíná už pod 11 000 Kč bez DPH.

Asus X80Le -'čtrnáctka' za babku

14'' notebook za deset tisíc by dlouho snem řady lidí, díky mobilitě třeba právě studentů, kteří své přístroje často nosí celý den. Tento rozměr totiž nabízí zajímavý kompromis mezi ergonomií a mobilitou. Asus tedy vzal tělo s rozměry 335 x 245 x 37,3 mm a naplnil ho součástkami tak, že se ručička váhy zastaví na hodnotě 2,39 kg. To je sice v této třídě už spíše na úrovni nadprůměry, ale oproti 15'' notebookům to v ruce či na zádech ucítíte a přijmete s povděkem. Bohužel, byť pochopitelně, je tělo notebooku pouze z plastů, je tedy dobré na to myslet předem, neboť nižší hmotnost i rozměry přímo svádějí k co „nejmobilnější“ práci. Celý notebook je vyveden v matně černé barvě, což je podle mého nejpraktičtější vzhledem k odolnosti vůči nečistotám (třeba na kolej jak dělné :-D ). Černá je navíc barva touchpadu a klávesnice a ve vypnutém stavu i monitoru. Takže to hezky ladí.

Několikrát zmiňovaný displej má úhlopříčku 14,1'' a rozlišení WXGA (1280 x 800 pixelů), což je při této velikosti zřejmě rozlišení nejideálnější. Vyroben je technologií ColorShine, jedná se tedy o lesklou obrazovku se všemi klady i zápory, které to přináší. Je pravda, že vyhraněné profesionální stroje mají často obrazovku matnou, ale pokud by tento Asus byl jediným počítačem ve vlastnictví dané osoby, večer při sledování filmu lesklou obrazovku oceníte.

Vzhledem k ceně je asi každému jasné, že se nebude jednat o „turbodmychadlový osmiválec“, ale že výrobce musel volit součástky spíše levnější, přesto se dle mého zhostil úkolu dobře. Do patice procesoru zasadil Intel Core Duo T2370 (1,7 GHz, 1 MB L2 cache, 533 MHz FSB), což je sice minulá generace, ale výkon pořád stačí i na běh středně náročných aplikací – a programy typu kancelářských balíků, webového browseru nebo antiviru zvládne hladce. Navíc, a i když to obvykle u tohoto čipu nedělám, tentokrát pochválím, protože Ke staršímu procesoru Asus použil aktuální lowendový čipset GL960 s grafickým čipem Intel GMA X3100, což je přeci jen oproti staršímu GMA 950 výrazně lepší. Grafický výkon tak bude stačit i u tohoto „osekaného“ čipu na starší hry nebo na velmi rozumě nastavené nenáročné hry současné. Dobrou vizitkou pro Asus je i paměťový systém, nebo\xB4t v notebooku se nachází dva gigabytové DDR2-667 moduly. A 2 GB jsou přesně ta suma, na které už velmi dobře běží Windows Vista.

Pevný disk je trochu rozporuplná součástka, jde sice o 160GB 5400otáčkový disk, což na první pohled působí jako dnešní průměr, což by vztaženo k ceně znamenalo výborný poměr cena/výkon, dojem ovšem dost kazí fakt, že disk je připojen pouze přes zastaralé PATA rozhraní. V notebooku se též nachází integrovaná Super Multi DVD vypalovačka, což už jasný standard je. V balení najdeme i Li-Ion akumulátor s šesti články a kapacitou 4800 mAh, doba výdrže by podle údajů výrobce měla atakovat hranici tří hodin.

Konektivita bývá u menších notebooků spolu s mobilitou nejsledovanější kategorií, pojďme se tedy podívat, jak je na tom Asus X80. Wi-Fi karta je od méně známých Azurware a pracuje ve standardech b/g, LAN adaptér má rychlost až jeden gigabit za sekundu (gigabitový ethernet)., dále je zde jak Bluetooth, tak modem. Věc, která mě ne tomto notebooku překvapila vůbec nejvíce a také nejpříjemněji, je přítomnost pěti (!) dobře rozmístěných USB 2.0 portů. To není běžné ani u velkých 17'' přístrojů a u „čtrnáctky“ to zaslouží skoro potlesk. Následuje port FireWire, dvojice audiokonektorů s podporou S/PDIF, dvojice grafických výstupů – D-Sub (externí VGA) a S-Video (TV out), slot pro ExpressCard, čtečka paměťových karet 8v1 a zmínit snad mohu ještě webkameru a Kensington Lock.

Tento notebook lze koupit v konfiguracích bez OS nebo s prakticky všemi druhy Windows Vista (HB, HP, B, U) a Windows XP (H, P). Jak je u Asusu zvykem, přibaluje i optickou myš a jednoduchou brašnu. Ze software najdete na svém pevném disku DVD přehrávač, MediaShow, Norton Internet Security, Adobe Acrobat Reader, Nero 7 Essentials a ovladače a utility přímo od výrobce. Zajímavé je, že Asus už nedodává ani trial verze MS Office, ty jsou pouze ke koupi, proto doporučuji spíše OpenOffice, které umí totéž jako freeware program.

Doporučená koncová cena pro Asus X80Le je v konfiguraci s procesorem Intel Core Duo T2370 (1,7 GHz, 1 MB L2 cache, 533 MHz FSB), 2 GB RAM, grafikou GMA X3100, PATA HDD 160 GB 5400rpm, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 5x USB 2.0, Bt, a s Win XP Pro je 12 965 Kč bez DPH (15 502 Kč s DPH). Tatáž konfigurace bez OS je za 10 902 kč bez DPH (13 405 Kč s DPH).

Představení

Diskuse