FSC AMILO Xi 2550 - multimediální obr s Blu-ray

14. 7. 2008 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Aleš Lalík

Notebook je v současných domácnostech často jediným počítačem, a proto jsou na něj kladeny stále větší požadavky také, co se multimédií týče. Potvrzuje to také AMILO Xi 2550 od Fujitsu Siemens Computer. Ve svém rozměrném těle ukrývá 17'' displej s podporou plného HD rozlišení, kvalitní reproduktory a za příplatek také optickou mechaniku Blu-ray. Ve spojení s dedikovanou grafickou kartou ATI Mobility Radeon HD 2700, procesory Core 2 Duo a dvojicí pevných disků se jedná o ideálního kandidáta na všestranný počítač. Vše s doporučenou cenou hluboko pod 40 000 Kč bez DPH.

FSC AMILO Xi 2550 - multimediální obr s Blu-ray

AMILO Xi 2550 je typickou ukázkou DTR notebooku, neboli Desktop replacement (náhrada stolního počítače). V této kategorii nejde o extrémní mobilitu, důležitý je spíše větší výkon a dostatečná multimediální základna. I přesto je AMILO Xi 2550 ve své kategorii poněkud větší než jeho konkurenti, konkrétně s rozměry 408 x 291 x 35,6-38,5 mm se rozhodně nejedná o žádného „drobečka“. Když se k tomu přidá počáteční hmotnost 4 kg, je jasné, že na každodenní několikahodinové nošení skutečně určen není. Většinu času tak stráví na stole, kde může konzervativněji laděný uživatel ocenit jeho decentní kombinaci stříbrné a černé barvy.

Při běžném užívání jsou větší rozměry výhodou. Klávesnice je plnohodnotné velikosti včetně samostatného numerického bloku, doplněná velkým touchpadem a multimediálním panelem LightTouch. Ten nabízí celkem 8 tlačítek, z toho 7 je určeno pro ovládání multimediálního přehrávače a posledním se přepíná výkonnostní profil notebooku na co nejúspornější, aby byl zajištěn tichý chod. Příjemným doplňkem je dálkové ovládání s 26 tlačítky, které lze využívat v systému Windows Vista. Navíc se dá snadno schovat do ExpressCard slotu, a při přenášení tak nehrozí jeho ztracení. Největší využití najde při přehrávání filmů, ke kterému přímo láká kvalitní displej. Úhlopříčka 17 palců je ve spojení s WUXGA 1920x1200 rozlišením a leštěným povrchem BrilliantView ideální pro tento typ notebooku.

FSC vsadilo na řešení Intelu. Čipsetu PM965 dělá společnost jeden z procesorů rodiny Core 2 Duo, v tomto modelu konkrétně od T7250 (2 GHz, 800 MHz FSCB, 2MB L2 cache) až po moderní T9300 (2,5 GHz, 800 MHz FSCB, 6MB L2 cache). Použitý čipset napovídá, že uvnitř nalezneme dedikovanou grafickou kartu. Jedná se bohužel o starší ATI Mobility Radeon HD 2700 s 256 MB vlastní GDDR3 paměti, rozšiřitelnou pomocí technologie HyperMemory až na hodnotu 1535 MB. Zde mohl sice výrobce raději sáhnout po některé grafické kartě z novější řady HD 3x00, i tak se ale jedná o přiměřeně výkonnou kartu. Navíc podporuje přehrávání HD videa až do plného rozlišení 1080p, a naopak pomocí ATI PowerPlay spoří energii a nevyzařuje zbytečné teplo navíc. Pokud se uživatel nespokojí s notebookovým displejem, má možnost připojit externí monitor přes HDMI (s podporou HDCP), nebo VGA konektor.

Na základní desce se nachází dvojice slotů pro operační paměť typu DDR2. Dodávány jsou 1 GB nebo 2 GB moduly, přičemž maximální kapacita je 4 GB. Volitelně může být obsazen také 1 GB paměti pro technologii Intel Turbo Memory. V oblasti ukládání dat se opět kladně projeví velikost notebooku, obsahuje totiž hned dvojici pevných disků o kapacitě 250 nebo 320 GB s 8 MB cache, 5400 ot./min a připojené přes SATA rozhraní. Celková kapacita tak může dosáhnout buď 640 GB, nebo je možno nastavit RAID pole, konkrétně RAID 0/1. Optická mechanika je v základu zastoupena klasickou DVD vypalovačkou, která může být vyměněna za Blu-ray kombo mechaniku - tedy zvládne vypalovat DVD, ale Blu-ray pouze čte.

Z pohledu konektorů je AMILO Xi 2550 slušně vybaveno, obsahuje výše zmíněné HDMI a VGA, dále S-Video, jeden IEEE1394a FireWire konektor a eSATA. USB je zastoupeno pouze trojicí portů, takže připojení USB hubu bude zřejmě nevyhnutelné. Naopak potěší, že jeden USB konektor umožňuje napájet připojené zařízení, i když je notebook vypnutý. Nechybí ani infračervený port, výstup na sluchátka kombinovaný s S/PDIF výstupem, vstup pro mikrofon a čtečka paměťových karet 5v1 (SD/MS/MMC/MS Pro/xD). Slot ExpressCard podporuje karty plné velikosti 54 mm i poloviční 34 mm. V oblasti komunikace je dostupný konektor pro starý 56k modem, Bluetooth 2.0 a gigabitový ethernet. WiFi kartu zastupuje Intel PRO/Wireless 4965 s podporou 802.11 a/b/g/n.

Zvukovou stránku zastupuje dvojice reproduktorů doplněná subwooferem a duálním mikrofonem. Ovládání hlasitosti je možné přes panel LightTouch nebo klávesovou zkratkou pomocí FN. Pro videohovory je určena vestavěná 1,3MPix webkamera. K plné spokojenosti už chybí pouze TV tuner. Vzhledem k určení do domácností nepřekvapí absence čtečky otisků prstů a dalšího zabezpečení. Standardně je dodávána šestičlánková baterie s neudanou kapacitou, která by měla podle výrobce udržet notebook „při životě“ přibližně 2 hodiny v případě kancelářské práce.

Operační systém je Windows Vista Home Premium, na disku se nachází také spousta dalšího softwaru jako Adobe Reader, CyberLink Power DV, Norton Internet Security a další. Příjemným doplňkem je dodávaná jednoduchá brašna.

Doporučená koncová cena pro FSCC AMILO Xi 2550 v konfiguraci s procesorem Intel Core 2 Duo T9300 (2,5 GHz, 800 MHz FSCB, 6MB L2 cache), 2x 2 GB RAM, 2x 320 GB SATA disk, ATI Mobility Radeon HD 2700, Blu-ray mechanika, WiFi a/b/g/n, LAN 10/100/1000 a Windows Vista Home Premium je 35 850 Kč bez DPH (42 662 Kč s DPH).

Představení

Diskuse