FSC Esprimo U9200 - mobilních 12'' z Německa

7. 1. 2008 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Esprimo U9200 je 12'' thin-and-light notebook určený pro firemní nasazení. Zaujmout nemá ani tak designem nebo samozřejmým dostatkem výkonu, o který se stará Centrino Duo sada s procesory Core 2 Duo nebo až 2 GB RAM, ale spíše široká konektivita včetně volitelného UMTS modemu, vestavěná optická mechanika či unifikované příslušenství pro celou řadu Esprimo. DKCpřístroje s nálepkou Made In Germany navíc začíná pod 20 000 bez DPH.

FSC Esprimo U9200 - mobilních 12'' z Německa

Není to nijak dávno, co společnost Fujitsu Siemens Computers představila celou řadu business notebooků se jménem Esprimo, které jste mohli zaslechnout v oblasti desktopů. Jde o řadu tří přístrojů, které by měliy zaplnit celou škálu možných požadavků v obchodní sféře, vyplnit mezeru mezi nejlevnějšími notebooky a high-endem a zároveň také posunout firemní Lifebooky do „vyššího“ segmentu. Zajímavostí je i to, že oproti většině konkurentů se notebooky nekompletují na Dálném východě, ale pár kroků na západ od nás, v Německu. Náš zájem se dnes soustředí na nejmenšího z řady Esprimo, totiž 12‘‘ U9200.

Jednoduchý čistý design tohoto business notebooku přesně odkazuje k jeho předpokládanému používání, střízlivá elegance a solidnost bez jakýchkoli výstřelků, bohužel notebook na rozdíl od tmavého obleku vtipnou kravatou neozvláštníte. Přesto je design plně odpovídající a mezi svou klientelou jistě sklidí uznání. Hladké tělo z černého plastu má rozměry 300 x 223 x 37 mm a hmotnost od 1,8 kg, tedy plně mobilní a připravené pro celodenní nošení a zejména u mužů i pro práci v terénu.

Displej má již zmiňovanou úhlopříčku 12‘‘ a je pochopitelně širokoúhlý, jeho rozlišení je 1280 x 800 pixelů (WXGA), což na takto malém displeji už znamená celkem titěrná, ale stále ještě slušně čitelná písmenka. Polohování obstarává klasický, mírně zapuštěný touchpad se dvěma zcela oddělenými tlačítky. Poměrně netypicky jsou stavové diody umístěny přímo pod touchpadem, což je docela zajímavé řešení.

Základní hardware v podobném počítači dneska může být v podstatě od jediné firmy, Intel kraluje businessu, a tak i všechna Esprima jsou postavena na jejich Centrino sadách, i když nejslabší sestava je založena jen na dnes málo vídaném Celeronu M M540 (1,86 GHz, 1MB L2 cache, 533 MHz FSB), následují ještě dvoujádrové procesory Core 2 Duo T5250 (1,5 GHz, 2 MB L2 cache, 667 MHz FSB), T7250 (2,0 GHz, 2MB L2 cache, 800 MHz FSB) a T7300 a T7500 (2,0 GHz resp. 2,2 GHz, 4MB L2 cache, 800 MHz). Všechny procesory spolupracují s čipsetem Mobile Intel GM965 a díky vestavěné Wi-Fi od Intelu se tak mimo konfiguraci s Celeronem jedná o čistokrevné Centrino notebooky. Pro 12‘‘ notebook není žádnou nevýhodou ani fakt, že o zpracování grafických dat se stará „pouze“ integrovaný čip GMA X3100 z GM čipsetu – 3D hry by se vám na tomhle notebooku stejně hrály špatně a CAD modelování si vůbec neumím představit :-D Na veškeré předpokládané činnosti pak GMA stačí s přehledem. Podobně široká jako nabídka procesorů je i nabídka pamětí – začíná už na (podle mě zcela nedostatečných) 512 MB, pokračují přes 1 a 2 GB v nabídce až po teoretické 4 GB po dalším rozšíření (pouze v případě použití 64bit operačního systému). Dodávané moduly jsou DDR2-667.

I u pevných disků máte na výběr, i když už zdaleka ne tolik, FSC v ČR nabízí kapacity 120 a 160 GB SATA disků s 5400 otáčkami za minutu. Optická mechanika je v tomto dost malém počítači naštěstí přítomna také, je pevně zabudovaná a je ve všech v ČR nabízených sestavách, i když v zahraničí se v rámci úspory hmotnosti nabízí i sestavy bez optické mechaniky. Jedná se o klasickou Super Multi DVD vypalovačku s podporou všech běžných formátů. Primární Li-Ion baterie má 6 článků, kapacitu 5200 mAh, což značí výkon 56,2 Wh a dobu práce dle údajů výrobce až 6 hodin. Připojit lze i sekundární šestičlánkovou baterii s kapacitou 3800 mAh (41 Wh) a prodloužit dobu práce o cca 2 hodiny, což je velmi příjemný výsledek.

Na konektivitu je kladen u vysoce mobilních notebooků velký důraz, ale nesmíme zapomenout, že s Esprimem se stále pohybujeme v rozpětí od nižší střední třídy (v podstatě low-endu s Celeronem). Základ tvoří WI-Fi od Intelu podporující standardy a/g/n a LAN adaptér 10/100/1000 spolu s Bluetooth modulem. Specifická je pak konfigurace, která disponuje i modulem UMTS /HSUPA včetně GPRS a EDGE. O další možnosti připojení periferií se starají 3 USB porty, dvojice audiojacků, externí VGA a S-Video a především unifikovaný port pro dokovací stanici, který je (stejně jako stanice sama) společný všem notebookům řady Esprimo. Dále je k dispozici slot pro ExpressCard (34) a slot pro paměťové karty (SD, MS, MS PRO, xD). U notebooků s UMTS modulem pak i slot pro SIM kartu. Další možnosti nabízí výše uváděná dokovací stanice.

Na to, že se jedná o ryzí business notebook, vám FSC nenabídne téměř žádné pokročilejší možnosti zabezpečení, vynecháme-li zdířku pro zámek Kensington, zbudou nám jen softwarová hesla. Malou náplastí snad může být jen zařazení webkamery a duálního mikrofonu pro snadné internetové konference.

Notebook je dodáván s operačním systémem Windows Vista Business, podporovány jsou pochopitelně i XP. Mezi další přiložený software patří Adobe Reader, Nero Essentials a Norton Internet Security, další je už za příplatek. Záruka je standardně 2 roky.

Doporučená koncová cena pro Fujitsu Siemens Esprimo U9200 v sestavě s procesorem Intel Core 2 Duo T7300 (2 GHz, 4 MB L2 cache, 800 MHz FSB), 1 GB RAM, integrovanou grafikou GMA X3100, SATA HDD 120 GB 5400ot./min, Super Multi DVD, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 3x USB, UMTS modulem a s Win Vista B činí 29 630 Kč bez DPH (35 260 Kč s DPH). Za nejlevnější sestavu bez UMTS modulu s Procesorem Celeron M, 512 MB RAM pak dáte 19 830 Kč bez DPH (23 598 Kč s DPH).

Představení

Diskuse