FSC Amilo Pa2548 - základ na doma

4. 8. 2008 07:00    Rubrika: Představení    Autor: František Doupal

Amilo Pa 2548 je typickým příkladem 15,4'' rodinného notebooku nižší cenové kategorie. Za cenu o málo převyšující 10.000 Kč bez DPH nabídne solidní výkon dvoujádrového Turionu, dedikované grafiky NVIDIA a nebo rozličná rozhraní včetně DVI.

FSC Amilo Pa2548 - základ na doma

Fujitsu Siemens Computers Amilo Pa2548 patří mezi levnější modely a jako takový je na něho nutné nahlížet. Nehraje si na přístroj na každodenní cestování, i když občasný výlet mu určitě neuškodí. Stejně tak se s ním nejspíš nebudete setkávat na poradách top managementu. Jeho místo je spíše v domácnostech, kde může zaujmout klidně i místo jediného počítače. Díky rozumně nastavené ceně a dobře zvolené výbavě bude stačit na většinu základních činností a pokud přimhouříte oko, na nižší detaily si zahrajete i nějakou tu hru.

Šasi počítače je plastové, jeho rozměry jsou 358 x 259 x 38,8 mm a hmotnost se standardní 6článkovou baterií dosahuje hodnoty téměř 3 kg (přesně 2,9 kg). Hmotnost tři kilogramy již opravdu na každodenní přenášení není nejvhodnější, na pracovním stole se ale počítači bude líbit. Intenzivní přenášení by nemuselo svědčit ani šasi přístroje, které je pouze z běžného tvrzeného plastu. Co se barevné kombinace týče, vnitřek počítače využívá kombinaci černé a stříbrné barvy. Okolí displeje a klávesnice jsou v černé barvě, touchpad a zbytek plochy okolo je ve stříbrné. Za svůj vzhled se nemusí stydět ani čelní strana, která je také v kombinaci stříbrné a opět černé barvy, i když tentokrát v lesklém provedení.

Již z rozměrů je jasné, že je použit dnes nejrozšířenější displej, tedy typ s úhlopříčkou 15,4 palce a v lesklém provedení (výrobcem nazvané Briliant View). I rozlišení je pro dané třídu nejběžnějších 1280 x 800 bodů. Pokud by uživatel chtěl využít připojení externí zobrazovací plochy, má možnost využít digitální DVI konektor. Klávesnice přístroje je typická notebooková a podléhá ostatním modelovým řadám výrobce. Standardní část je doplněná o pět dalších tlačítek pod displejem, které slouží pro zapnutí a vypnutí počítače, spuštění internetového prohlížeče, spuštění emailového klienta, webové kamery, aktivace sekce multimédií a pro přepnutí počítače do tichého režimu, kdy dojde ke snížení otáček chladiče a tedy i celkového produkovaného hluku. Nechybějí ani typické klávesové zkratky pro ovládání zvuku, jasu displeje nebo např. pro přepínání grafických výstupů. Touchpad je klasický, se dvěma tlačítky a možností jeho vypnutí klávesou zkratkou.

Vnitřek počítače je založen na řešení společností AMD a NVIDIA. Konkrétně se jedná o čipset NVIDIA NForce 630 M doplněný o procesory AMD Turion TL-60 (2 GHz, 1 MB L2 cache) nebo TL-64 (2,2 GHz, 1 MB L2 cache) v závislosti na zvolené konfiguraci. Jako grafická karta byla zvolena NVIDIA GeForce 8400M G se 128 MB vlastní paměti a možností nasdílet až dalších 1408 MB (v závislosti na osazené celkové systémové paměti) z operační paměti pomocí technologie TurboCache.

Operační paměť je v závislosti na konfiguraci 1 - 3 GB, celkově je možno osadit maximálně 4 GB RAM. Jako moduly jsou použity paměti DDR2 s frekvencí 667 MHz. Pevný SATA disk nabízí ve všech konfiguracích 5400 ot./s a kapacitu mezi 160 - 320 GB. Optická mechanika je zde ve variantě DVD+/R s možností dvouvrstvého zápisu. Nechybí ani podpora zápisu na disky DVD-RAM.

Konektorová výbava je na danou cenovou kategorii standardní a snad nebude chybět nic podstatného. Na počítači najdete 3 USB porty, DVI port pro připojení LCD displeje, konektor pro připojení modemu RJ-11 a pro připojení k počítačové síti RJ-45, dále se zde nachází ExpressCard slot (35/54 mm), linkový vstup, vstup pro mikrofon, výstup na sluchátka kombinovaný s S/PDIF výstupem a napájecí konektor. Možnosti konektivity jsou celkem celkem standardní, vedle již zmíněného modemu a síťové karty je zde Wi-Fi 802.11 b/g a v závislosti na zvolené konfiguraci také Bluetooth.

Multimediální stránku přístroje tvoří dvojice stereo reproduktorů (výkon 2 x 2 W), webová kamera s rozlišením 1,3 MPx doplněná o duální mikrofon a čtečka paměťových karet 4v1 (SD, MMC, MS a MS Pro). S počítačem je standardně dodávána 6článková baterie. Jedinou možností zabezpečení jsou hesla v BIOSu a příprava pro osazení zámku Kensington.

Jako operační systém byl zvolen rozšířený Microsoft Windows Vista Home Premium ve 32bitové verzi. Mezi doplňkový software patří InterVideo WinDVD 8 pro přehrávání DVD filmů, Nero 7 Essential pro vypalování, Adobre Reader pro čtení PDF, bezpečnostní balík Norton Internet Security Suite, Norman antivirus a CyberLink PowerDV pro obsluhu webové kamery.

Doporučená koncová cena Fujitsu Siemens Computers Amila Pa 2548 je závislá na zvolené konfiguraci, nejlevnější konfigurace za doporučenou koncovou cenu 14 530 Kč (12 210 Kč bez DPH) obsahuje procesor AMD Turion X2 TL-60 na frekvenci 2 GHz, 2 GB DDR2 667 MHz operační paměti, 250GB pevný disk, grafickou kartu GeForce 8400M G 128 MB a operační systém Windows Vista Home Premium.

Představení

Diskuse