FSC Celsius H250 - mobilní pracovní stanice

25. 2. 2008 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Pokud pracujete s grafikou nebo videem a potřebujete obrovské rozlišení a rychlou odezvu a z jakéhokoli důvodu musíte být mobilní, FSC vám nabízí Celsius H 250 s WUXGA 15,4'' displejem, profesionální grafickou kartou, procesory Core 2 Duo, a spoustou možností rozšíření (např. použití dvou pevných disků). Doporučená cena tohoto profesionála začíná pod 45 000 Kč bez DPH.

FSC Celsius H250 - mobilní pracovní stanice

Celsius je opravdu prestižní řada v nabídce FSC. Ne že by šlo o nejluxusnější notebooky, ale zato mají velmi přesné zacílení mezi pracovníky s CAD a CAE programy, počítačové simulace a vizualizace, prostě pro graficky nejnáročnější uživatele. Tomu odpovídá jak výkon hardwarové vybavení, tak design.

Že se jedná o Fujitsu Siemens Computers poznáte skoro na první pohled, zejména díky kombinaci černé a typické šedostříbrné s modrým nádechem, která je kolem klávesnice. Linie jsou čisté a poměrně ostré, celkově na mě působí notebook spíše nenápadně, ale to je asi vzhledem k zaměření jen dobře a na eleganci to nic neubírá, spíše naopak. Víko je navíc z hořčíkové slitiny. Rozměry šasi jsou 360 x 260 x 35 mm, což velmi dobře odpovídá použitému 15‘‘ displeji, hmotnost je 2,55 kg, což je na spodní hranici váhy běžné pro tuto kategorii a dost nahrává mobilitě, a musím říct, že poměr váha/výkon je opravdu vysoce nadprůměrný.

U notebooku specializovaného na grafiku je displej snad nejdůležitější součástkou. A musím říct, že u FSC si toho byli dobře vědomi a nabízí opravdoví luxus. Možnost výběru začíná na nadstandardním rozlišením WSXGA+ (1680 x 1050) - pouze na nejslabším (!) modelu, ve standardu je totiž 15,4‘‘ WUXGA displej s královským rozlišením 1920 x 1200 pixelů, což je rozlišení, které běžně potkáte až na 24‘‘ stolních monitorech. I polohovací zařízení je nadstandardní, totiž zdvojené, k dispozici je jednak touchpad se dvěma tlačítky a integrovanou čtečkou otisků prstů na místě prostředního tlačítka, vedle něj je i trackpoint se dvěma tlačítky vlastními.

Obraz na obrovském displeji je potřeba také svižně rozhýbat, a proto ani ve výkonové části kompromisy nenajdeme, všechno musí být maximální, a proto nebylo možno použít jiné procesory, než Core 2 Duo (AMD sice výkonově neztrácí zas tolik, ale korporátní klienti na tuhle značku moc neslyší). Pochopitelně se jedná o sedmičkovou řadu, ve třech konfiguracích nabízených v ČR se setkáme s T7300, T7500 a T7700 (2; 2,2 a 2,4 GHz, 4 MB L2 cache, 800 MHz FSB). Přináležejícím čipsetem je Intel PM965. Velikou pozornost bylo třeba věnovat grafické kartě, a to se také stalo: NVIDIA Quadro FX 570M s 256 MB vlastní paměti (jedná se o Open GL variantu GeForce 8600M GT, kterou dnes NVIDIA řadí jako mid-range kartu, ale má 128bit paměťovou sběrnici, podporu DirectX 10 a OpenGL 2.1). A dobré je to i s pamětí, jde o typ DDR2-667, v nejslabší konfiguraci 2x 1 GB, v ostatních dvou 2x 2 GB. Specialitou, na kterou musím upozornit, byť zatím nepřináší očekávané zrychlení, je použití 1 GB flash paměti pro technologii Intel Turbo Memory.

Velmi vstřícní byli vývojáři i u pevných disků – a množné číslo je na místě, v počítači je ve interní SATA disk se 160 GB a 5400 otáčkami (a ochranou proti nárazu), případně 80GB disk se 7200 otáčkami. Vedle toho je notebook vybaven i šachtou FlexiBay, kam můžete umístit buď druhý pevný disk, sekundární baterii, šetřič hmotnosti nebo optickou mechaniku - obvyklou Super Multi DVD vypalovačku. Primární Li-Ion baterie má osm článků a kapacitu 5200 mAh, což je sice dost, ale vzhledem k použitým komponentám nelze očekávat celodenní výdrž, sekundární má kapacitu 3800 mAh a šest článků. Dobu výdrže výrobce uvádí s primární baterií na 4,5 hod., s oběma až 8 hod.

Výborně vybaven je počítač i v oblasti komunikace a portů. Nechybí Gigabitový Ethernet, Wi-Fi a/b/g/draft-n, Bluetooth, IrDA ani modem, navíc je možné mít i volitelný UMTS/HSDPA modul. Dále následuje čtveřice USB 2.0 portů, FireWire (IEEE 1394) a dvojice audiojacků (včetně S/PDIF). Dost mě překvapuje, že notebook je vybaven pouze výstupem pro externí VGA, přestože je použit tak kvalitní displej, očekával bych alespoň DVI konektor, ovšem snadno to lze dohnat díky dokovací stanici, pro níž je na notebooku konektor také. Specialitou pro průmyslové programátory je pak přítomnost sériového a paralelního portu. Nechybí ani několik slotů – pro PC Card, Expresscard, SmartCard a paměťové karty SD a MS Pro.

Multimediální možnosti rozšiřuje vestavěná webkamea (1,3 Mpix), o bezpečnost se stará čtečka otisků prstu TPM čip a zámek Kensington.

Použitým OS je Windows Vista Business (možný downgrade na Win XP Pro) volitelně v 32 i 64bit verzi, a dále software třetích stran – Nero 7 Essentials, Norton Internet Security a firemní utility.

Doporučená koncová cena pro FSC Celsius H250 v sestavě s procesorem Intel Core 2 Duo T7700 (2,4 GHz, 4 MB L2 cache, 800 MHz FSB), 4 GB RAM, grafikou NVIDIA QUADRO FX570M, SATA HDD 80 GB 7200 ot./min., Super Multi DVD, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 4x USB 2.0, FireWire, BT s Win Vista B je 56 130 Kč bez DPH (66 795 Kč s DPH).

Představení

Diskuse