FSC Lifebook E8420 - s komplexními periferiemi

15. 9. 2008 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

15'' model Lifebook od FSC je výkonný notebook zaměřený do firemního prostředí, především pak pro výpočetně náročné uživatele. Disponuje prakticky vším z moderních součástek - od procesorů Intel Core 2 Duo, dedikované grafiky od NVIDIA, 'gigaherzové' DDR3 paměti přes plnou konektivitou vč. UMTS, dokovací konektor až po LPT a COM porty. V nabídce FSC patří mezi top modely, a proto se nelze divit ani doporučené ceně, která začíná na 35 000 Kč bez DPH.

FSC Lifebook E8420 - s komplexními periferiemi

Model Lifebook E8420 patří mezi nejdražší notebooky firmy, a lze to na něm poznat - vysoká cena je odůvodněna perfektním výkonem a hlavně celou řadou nesamozřejmých funkcí či technologií. Začít však musíme tím možná nejslabším, a to je design. Pravda, řada E není žádná stylovka a ani si na nic podobného hrát nechce, vlastně mi kombinace šedočerného těla a víka notebooku se stříbrnou pracovní plochou nepřijde neelegantní (snad se stříbrná pod rukama časem neošoupe) a přes určitou eleganci pro mě notebooku chybí jakákoli osobitost, oživení nebo nápad. Při předpokládaném užití to však vůbec nemusí být na závadu.

Ohledně materiálu šasi notebooku se výrobce příliš nerozepisuje s výjimkou zmínky o magnéziovém víku. Rozměry jsou 357 x 260 x 36 mm, hmotnost v základní výbavě (s optickou mechanikou) je 2,7 kg. Čísla mobilitě příliš nenahrávají, celkově sice notebook nijak přerostlý není a práce na klíně nemožná nebude, ovšem pro celodenní práci v terénu volte jiný model.

15,4'' displej má rozlišení WSXGA (1680 x 1050), což považuji za naprosto perfektní kombinaci. Je pravda, že někomu se v případě maximálního rozlišení mohou zdát písmenka až příliš malá, ale na nižší lze rozlišení upravit vždy. Povrch displeje není specifikován, proto bych u business modelu očekával displej matný. Je to tak zvykem a sami zákazníci to většinou očekávají. Pro polohování je připraven dvoutlačítkový touchpad, ve střední pozici namísto rolovacího kolečka je umístěna čtečka otisků prstů, vedle něj je ovšem použitelný i touchstick s vlastními dvěma tlačítky.

Dávno, dávno je tomu, kdy jsme dvoujádrové AMD procesory mohli potkat i jinde než v levných masových výrobcích. U Lifebooku to není jinak, a tak i zde najdeme veleúspěšnou sadu Centrino poslední generace. Procesorem je jeden ze dvou možných Intelů – P8600 (2,4 GHz, 3 MB L2 cache, 1066 MHz FSB, 25W TDP) nebo T9400 (2,53 GHz, 6 MB L2 cache, 1066 MHz FSB, 35W TDP), spojnicí je pak univerzální čipset PM45, jehož písmenný kód už naznačuje, že se setkáme i s dedikovanou kartou. Tu dodala NVIDIA, japonsko-německá firmy zvolila low-end poslední generace – GeForce 9300M GS s 256 MB vlastní paměti. Výkon není nijak oslnivý, ale zejména na video a klasickou práci stačí karta s přehledem. Ani hraní nebude problém, pokud ovšem počítáte, že u nejnáročnějších 3D her kartě rychle dojde dech. Notebook také patří mezi jedny z prvních, které jsou již v základu osazeny 1066MHz DDR3 paměťmi. Jsou zde 3 GB v jediné možné kombinaci, tedy 2+1 GB. Při současných cenách pamětí na jedné straně a nárocích OS na druhé je pro mě zajímavou otázkou, jestli se začnou výrazněji prosazovat 64bitové verze Win Vista.

Vzhledem k tomu, že prakticky existují dvě hardwarové konfigurace tohoto „Éčka“, z nichž každá může nebo nemusí mít UMTS modul, jsou pevné disky v současné české nabídce pevně spjaté s patřičným procesorem. Se slabším P8600 dostanete 160GB disk, s T9400 320GB. Zatímco kapacitnější disk má 5400 otáček, u menšího zase můžete čerpat z vyšších rychlostí a kratších přístupových dob 7200otáčkového disku. Vedle tohoto pevně vestavěného HDD se nachází modulární šachta. Při koupi je osazena DVD Super Multi vypalovačkou, ovšem není problém ji nahradit druhým pevným diskem, sekundární baterií nebo jen šetřit na hmotnosti. Primární baterií je osmičlánkový LI-Ion akumulátor s výkonem 74 Wh a kapacitou 5200 mAh, což by počítači mělo stačit až na 5 hodin provozu, sekundární článek má 41 Wh a 3800 mAh, což znamená o další 3,5 hodiny déle.

Naprosto famózní jsou pak schopnosti propojit notebook s okolím. Nechybí snad vůbec nic. Základem je Wi-Fi adaptér a/g/n a gigabitový ethernet, následuje Bluetooth, modem a dokonce i Fast IrDA port. Třešničkou pak je UMTS/HSUPA 3G bezdrátový modem. Překvapení ovšem jsou i mezi porty: čtyři USB 2.0 ani FireWire, to nejsou, ovšem sériové a paralelní (COM a LPT) rozhraní ano. Kdo chce, může používat stařičkou kuličkovou myš, profesionálové je použijí spíše k programování průmyslových strojů, ústředen a pod. Obrazová data lze přenášet jak analogově (externí VGA) tak digitálně (HDMI konektor), dva jsou zde i audiojacky. Nabídku klasických portů zakončím systémovým konektorem pro dokovací zařízení, ale čekají nás ještě různé sloty. Jednak ExpressCard a PC Card I/II, SmartCard a nakonec také slot pro paměťové karty.

O zabezpečení se stará již zmiňovaná čtečka otisků prstů spolu s TPM čipem, k dispozici jsou i dvě zdířky pro Kensington Lock, softwarová hesla jsou samozřejmostí. Jako náznak multimediality poslouží i volitelná 1,3 Mpix webkamera s dvojicí mikrofonů.

Dodávaným operačním systémem jsou Windows Vista Business (32bit) s možností downgrade na Win XP Pro. Dodávány jsou i všechny potřebné ovladače, široká nabídka utilit (Eco Power Savings, Toshiba Bluetooth Stack, SmartCase Logon+, DeskView) a několik obvyklých bloatware programů jako Norton Internet Security trial nebo Nero Essentials.

Záruka je platná po 3 roky s opravou u zákazníka do druhého pracovního dne.

Doporučená koncová cena pro FSC Lifebook E8420 v konfiguraci s procesorem Intel Core 2 Duo T9400 (2,53 GHz, 6 MB L2 cache, 1066 MHz FSB), 3 GB DDR3-1066 RAM, grafikou NVIDIA GF 9300M GS 256 MB, SATA HDD 320 GB 5400rpm, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 4x USB 2.0, Bt, UMTS S Win Vista Business je 38 761 Kč bez DPH (46 199 Kč s DPH).

Představení

Diskuse