FSC LIFEBOOK T4220 - tablet s ďáblem v těle

16. 6. 2008 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Počítače se spoustou možností, to bezesporu sedí na Tablet PC. Tomuto popisu odpovídá i LIFEBOOK T4220, který vedle 12'' dotykového displeje a velmi sympatických rozměrů disponuje vším pro běžný provoz - Centrino sadou s výkonným Core 2 Duo (Penryn) procesorem, výborným zabezpečením i optickou mechanikou. K mání je za 40 000 DKC Kč bez DPH.

FSC LIFEBOOK T4220 - tablet s ďáblem v těle

Je zajímavé, že notebook FSC si jen málokdo spojí s neotřelým designem, přitom pro lidi upřednostňující funkční vzhled nemusí být vůbec nezajímavý. Je pravda, že obecně asi LIFEBOOKŮM chybí trocha osobitosti, ale bývají ergonomické a praktické. A to při práci hraje mnohem větší roli. T4220 je vyveden ve světle šedé barvě s několika tmavšími doplňky, například na bocích přístroje. Konstrukce víka a pantů spoléhá na magnéziovou slitinu, která dodá pevnost a odolnost, telo je z tvrzených plastů, což je ekonomická a zároveň hmotnostně nenáročná volba. Rozměry jsou 295 x 250 x 36,5-37,5 mm, hmotnost do 2 kg (bez optické mechaniky). Na první pohled je vidět, že celá řada tabletů je menších a lehčích, tedy i mobilnějších, na druhou stranu nesmíme zapomínat, že tenhle LIFEBOOK je plnohodnotný notebook, který má navíc jednu moc užitečnou vlastnost...

...totiž 12,1'' displej na otočném kloubu (180 stupňů ve dvou směrech). Má tedy i všechny důležité funkce tabletu, navíc při zmíněné váze není nijak obtížné pracovat na notebooku i za chůze při držení jednou rukou. Displej má rozlišení XGA (1024 x 768 pixelů) a je aktivní, tedy dotykový, resp. Je vybaven aktivním digitizérem, je tedy třeba používat přiložené pero, na nějž se našlo příhodné umístění ve víku po levém boku displeje. Pro příjemnější práci v proměnlivém prostředí je povrch obrazovky pokryt antireflexní vrstvou. Třítlačítkový touchpad pak umožňuje polohování kurzoru myši bez dotykového pera.

Protože se má jednat o plnohodnotný, byť thin-and-light notebook, nešetřil výrobce ani na výkonových součástkách a to je dobře, byť v představení nemohu uhodnout, jak se tento fakt podepíše na chlazení či hlučnosti. Přestože ve světe se nabízí širší škála procesorů, do Čech zatím doputovaly pouze konfigurace s procesorem Intel Core 2 Duo T8300 (2,4 GHz, 3 MB L2 cache, 800 MHz FSB) a čipsetem 965GM , a tedy i grafickým akcelerátorem Intel GMA X3100. U něj je slovo akcelerátor už možná lehkou hyperbolou, ale pro kancelářskou práci, internetové aplikace i video bez obtíží dostačuje, miny či soliter lze hrát také :-D Na novější hry už ovšem vhodný není, ale to se od profi tabletu ani nečekává. Pamě\xB4tová systém je realizován jedním 1GB modulem DDR2-667, což vzhledem k OS není zcela ideální a nemohu než doporučit rozšíření.

Pevný disk se SATA rozhraním má kapacitu 160 GB, což je standard. Rychlost rotace datových ploten je 5400 ot./min. Optická mechanika – Super Multi DVD DL - je umístěna v modulární šachtě, za což výrobci patří pochvala, neboť ta výrazným způsobem zvyšuje možnosti rozšíření, zde zejména o další baterii. Ta primární má lithio-iontové „vnitřnosti“, kapacitu 5200 mAh (56 Wh) a notebook by měl vydržet v chodu více než sedm hodin, s přídavným článkem dokonce přes 13 hodin práce a to by mělo stačit i workoholikovi.

V oblasti komunikace najdeme v notebooku Wi-Fi kartu od Intelu podporující formáty a/g/n a gigabitový ethernet, pochopitelně i Bluetooth modul a analogový modem. Zajímavostí je použití Fast IR portu, který dnes najdeme snad jen u starých mobilů. Výborná je možnost i v Čechách zakoupit konfiguraci s UMTS/HSPDA modemem, navíc v oficiálním ceníku na českém webu je konfigurace s UMTS o 1010 Kč levnější než bez něj. Paradox. V další výbavě nalezneme 3 USB 2.0 porty, výstup na externí VGA (D-Sub), dvojici audiojacků, čtečku karet SmartCard a karet SD a nakonec slot pro PC Card. A nesmím zapomenout na systémový konektor pro replikátor portů. O bezpečnost se pak stará dvojice zámků Kensington a čtečka otisků prstů ve spolupráci s TPM čipem.

Operačním systémem jsou Windows Vista Busienss s bezplatnou možností downgrade na Win XP Pro. Na disku pak naleznete i další software a bloatware typu Adobe Reader, Nero Essentials nebo Norton Internet Security.

Doporučená koncová cena pro FSC LIFEBOOK T4220 je v konfiguraci s procesorem Intel Core 2 Duo T8300 (2,4 GHz, 3 MB L2 cache, 800 MHz FSB), 1 GB RAM, grafikou GMA X3100, SATA HDD 160 GB 5400rpm, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, UMTS, 3x USB 2.0, Bt, a s Win Vista B je 41 160 Kč bez DPH (51 030 Kč s DPH).

Představení

Diskuse