FSC LIFEBOOK P1610 - 1kg tablet s UMTS

14. 4. 2008 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Malé a přenosné notebooky jsou dnes v kurzu, pokud navíc jde o Tablet PC, budete rozhodně in. A tak se můžeme podívat, jak si s konstrukcí minitabletu s úhlopříčkou pouhých 8,9'' a hmotností 1 kg poradili u FSC v jejich profesionální řadě LIFEBOOK. Model P1610 je kvůli maximální výdrži na baterie vybaven starší Intel Centrino sadou s Intel Core Solo nízkonapěťovým procesorem a jeho rozměry zdaleka nedosahují ani velikosti strany A4. Doporučená koncová cena se pohybuje pod 45 000 bez DPH.

FSC LIFEBOOK P1610 - 1kg tablet s UMTS

Velmi malé a lehké notebooky jsou v poslední době v módě stejně jako marketingová hranice 1 kg hmotnosti. FSC má na tomto velmi slibně se rozšiřujícím trhu pár želízek v ohni, a jedním z nich je i droboučký tablet P1610. Tento velmi lehký notebook má hmotnost i pod jeden kilogram (s tříčlánkovou baterií) a rozměry šasi 232 x 167 x 34,5 – 37 mm. Na pohled vypadá jakoby tlustě, ale jde vlastně jen o optický klam, protože tloušťka notebooku je standardní, ovšem oba další rozměry jsou výrazně menší. Materiálem šasi jsou tvrzené plasty. Na designu je vidět, do kterých vod tablet míří, návrháři tedy zjevně přemýšleli spíše nad tím, jak do malého notebooku všechny součástky srovnat, než jak notebook „zabalit“. Po praktické stránce však notebook o nic ochuzen není, spíše naopak.

Kvůli malinkým rozměrům byl použit maličký displej – úhlopříčka 8,9'' patří opravdu k tomu úplně nejdrobnějšímu, co lze mezi plnohodnotnými notebooky nalézt. Rozlišení WXGA (1280 x 768 pixelů) je na větších obrazovkách běžné, na této úhlopříčce však už budou jednotlivé body opravdu velmi malé a předpokládám, že jeho používání bude chtít trochu cviku a vycíděné brýle :-) Druhou stránkou jsou ovšem možnosti tabletu. Displej lze pochopitelně na jediném centrálním kloubu otáčet o 180° a přiklopit displejem vzhůru. Poté nastupuje možnost ovládat ho dotykovým perem. Pokud tyto funkce zrovna nepotřebujete, je počítač vybaven touchstickem a trojicí příslušných tlačítek pod klávesnicí, na touchpad místo ovšem nezbylo.

Na P1610 je už na první pohled znát, že se nejedná o žádný „nabušený“ přístroj, tahle vlastnost se přeci jen s maximální mobilitou a výdrží částečně vylučuje. Ale i když si zrovna nebudete moci zahrát nejoblíbenější hru, jako mobilní kancelář nebo prezentační prostředek je tento notebook odpovídající. O nevelký, ale dostatečný a hlavně energeticky nenáročný výkon se stará procesor Intel Core Solo ULV U1400 (jediné jádro, 1,2 GHz, 2 MB L2 cache, 533 MHz FSB) s TDP 5,5 W a 65nm výrobním procesem. Čipsetem je pak postarší Intel 945GSM s integrovanou grafickou kartou GMA 950, která už má přeci jen nejlepší léta dávno za sebou a na hraní her se opravdu, ale opravdu nehodí. Pro kancelářské použití nebo prezentace je však výborná a snad potěší i fakt, že pro takovéhle nasazení asi ani zdaleka neužijeme možnost sdílet až 224 MB systémové RAM (myslím, že si klidně vystačíte s 64 MB), což nechá slušný počet megabytů pro operační systém. A zejména pokud zvolíte Windows Vista, bude každý volný megabyte z 1 GB DDR2-533 v jednom modulu, kterým tablet disponuje, výrazně znát.

S uložením dat je to v případě malých notebooků dost ošemetné, takže doporučuji zálohovat, zálohovat a znovu zálohovat. Tento Fujitsu Siemens totiž nabízí pouze malý a nepříliš výkonný 60 nebo 80GB 1,8'' disk se 4200 otáčkami a připojením pomocí zastaralého PATA rozhraní. Optická mechanika se už do miniaturního šasi nevešla vůbec, jste tedy odkázáni na externí řešení nebo další počítače... A vzhledem k nárokům na pevné disky bych určitě doporučoval i nějaký kvalitní defragmentační nástroj. Co se týče baterií, dodávány jsou dvě, menší se třemi články, kapacitou 2600 mAh a výdrží kolem 4,5 hodiny, větší šestičlánková s kapacitou 5200 mAh a výdrží až 9 hodin, ovšem za cenu zvýšení hmotnosti i rozměrů.

Díky tomu, že jde o profesionální produkt a asi i díky chybějící optické mechanice se našlo dost místa pro součástky rozšiřující konektivitu. Předně je to UMTS modul (HSDPA 1,8 Mb/s, GPRS, EDGE) a Wi- Fi a/b/g, dále gigabitový ethernet, Bluetooth a analogový modem. Pro porty už ovšem zbylo místa pramálo, takže se jedná skutečně o pouhý základ – 2 USB, externí VGA, dvojice audiojacků a naštěstí dokovací konektor. Nechybí ani ExpressCard slot a slot pro SD. Na replikátoru portů pak pochopitelně najdete větší výběr.

Co se týče multimediálních schopností, jsou v pravdě mizivé, ale vyvažuje se to zabezpečením, které je díky čtečce otisků prstů umístěné v rámečku displeje, TPM čipu a čtečce SD karet naprosto výborné.

Tablet se dodává s operačními systémy Windows XP Tablet PC Edition 2005 nebo s Vista Business, nechybí ani veškeré drivery, utility (FSC Connection Manager, SmartCase Logon) a běžný software jako Adobe Reader nebo Nero a WinDVD. Záruka je 3 roky.

Doporučená koncová cena pro FSC LIFEBOOK P1610 v sestavě s procesorem Intel Core Solo U1400 (1,2 GHz, 2 MB L2 cache, 533 MHz FSB), 1 GB RAM, grafikou GMA950, PATA HDD 80 GB 4200 ot./min., UMTS, Wi-Fi a/b/g, LAN 10/100/1000, 2x USB 2.0, BT a s OS Win Vista Business je 42 920 Kč bez DPH ( 51 075 Kč s DPH).

Představení

Diskuse