FSC LIFEBOOK E8310 - s 4:3 displejem

28. 1. 2008 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

LIFEBOOK E8310 je profesionální notebook s 15'' nadstandardním displejem a neobvyklým množstvím portů, který disponuje širokou možností konfigurace. O výkon se stará procesor Intel Core 2 Duo a 1 GB DDR2 paměti. Možnosti konektivity udržuje na špici volitelný UMTS modul. Notebooku byla stanovena DKC začíanjící mírně nad 30 000 Kč bez DPH.

FSC LIFEBOOK  E8310 - s 4:3 displejem

LIFEBOOKy jsou jednou z nejvyšších řad v nabídce FSC, takže je o ně patřičně dbáno. A fakt, že jsou určeny především do obchodního okruhu pro manažery, je patřičně poznat i na jejich designu. Ten je, jak cílová skupina povětšinou vyžaduje, střídmý a střízlivý, působí solidním dojmem. Linie jsou spíše ostřejší. Notebook je vyroben z plastu, kombinuje na sobě černou a stříbrošedou barvu na těle a víku, klávesnice je matně šedá s černými popisky. Rozměry notebooku jsou 330 x 274 x 38 mm, hmotnost pak 2,7 kg s baterií, ovšem s prázdnou modulární šachtou. Na profesionální stroj vyšší třídy to není zrovna nejméně, ale buďme uznalí alespoň v tom, že FSC prázdnou šachtu přizná. Ostatně podobná hmotnost je pro 15‘‘ notebooky typická a oproti konkurentům ho nijak nehandicapuje, i když dvě tři deka dolů by neuškodila. Přesto je mobilita přístroje vyhovující.

Displej s 15" úhlopříčkou má rozlišení SXGA+, tedy 1400 x 1050 pixelů, za povšimnutí stojí fakt, že se dnes již poněkud netypicky jedná o „televizní“ poměr stran 4:3. Na webu FSC se lze dočíst i o možnosti objednat notebook s běžnou XGA variantou displeje, v ceníku pro ČR však žádná podobná sestava dosud uvedena není. Polohovacím zařízením je vedle obvyklého touchpadu ještě i touchstick, každý s vlastní sadou tlačítek.

Chtělo by se napsat, že i tento LIFEBOOK je jako drtivá většina jemu konkurujících notebooků postaven na sadě Centrino, ale není to zcela přesné, neboť některé konfigurace nejsou vybaveny Wi-Fi adaptérem od Intelu. Ale většina dalších komponent do Centrina zapadá – jednak procesor, použit je Intel Core 2 Duo T7300 (2,0 GHz, 4 MB L2 cache, 800 MHz FSB). Ve standardu výrobce dodává po 1 GB DDR2-667 RAM, což je přeci jen nemnoho, zejména pokud se přidržíte dodávaného OS a nedowngradujete na Windows XP Pro. Situace je komplikována ještě i tím, že u některých konfigurací (typicky těch ne-Centrino) jsou použity dva 512MB moduly. U čipsetu je vše jednodušší, ve všech případech půjde o Intel GM965, a tak se o grafiku bude starat integrovaný čip GMA X3100. Pro práci volba přijatelná, ale rozlučte se s moderními hrami nebo náročnou 3D grafikou.

Pevný disk je v těle notebooku namontován napevno, jde o SATA 5400otáčkové disky s kapacitami 80 nebo 120 GB, pokud by vám ale tato velikost nestačila, nemusíte zoufat, protože k dispozici je ještě modulární šachta. Ta je sice výrobcem osazena optickou mechanikou, je jí Super Multi DVD vypalovačka, ale co konkrétně budete chtít po zakoupení používat záleží jen na vás a dokoupeném příslušenství, nabízí se také ještě přídavná baterie. Ta je lithium-iontová, má šest článků a kapacitu 3800 mAh. Primární baterie je stejného typu a i počet článků je shodný, ovšem kapacita se šplhá na 5200 mAh. Samotná má udržet notebook v chodu zhruba pět a půl hodiny, v kombinaci pak až hodin deset, vše podle údajů výrobce.

Možnosti připojení jsou u tohoto notebooku opravdu vysoce nadstandardní. V oblasti sítí to ještě není tak markantní, i když zde nechybí vlastně vůbec nic. Gigabitový ethernet od firmy Maxvell, Wi-Fi adaptér Intel a,b,g,draft-n, případně Atheros pouze s podporou standardů 802.11b,g. K tomu připočtěme i Bluetooth adaptér, Fast IrDA port a modem, co více si přát? Co třeba UMTS modul? Ve vybraných sestavách je k dispozici integrovaná podpora UMTS/HSUPA včetně GPRS a EDGE. A překvapení máme i mezi porty – vedle příjemných čtyř USB 2.0 portů a jednoho FireWire tu jsou totiž i sériový a paralelní port (např. pro programování průmyslových strojů). Dále následují audiojacky (i s podporou S/PDIF), externí VGA a S-Video, konektor pro aplikátor portů, slot pro paměťové karty MMC a SD, slot pro Smart Card a sloty pro PC Card a ExpressCard.

Použitým operačním systémem jsou Windows Vista Business 32bit s bezplatným downgradem na Windows XP Pro. Dalším software je Symantec Norton Internet Security, Adobe Reader, Nero Essentials, WinDVD a řada utilit. Standardní záruka je po dobu tří let se servisem v místě instalace do 24 hodin.

Doporučená koncová cena pro FSC LIFEBOOK E8310 v sestavě s procesorem Intel Core 2 Duo T7300 (2 GHz, 4 MB L2 cache, 800 MHz FSB),1 GB DDR2-667 RAM, integrovanou grafikou Intel GMA X3100, SATA HDD 120 GB 5400ot./min, Super Multi DVD, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 4x USB, FireWire a s Win Vista B činí 32 410 Kč bez DPH (38 567 Kč s DPH). Cena za tutéž sestavu plus UMTS modul je 38 730 Kč bez DPH (46 089 Kč s DPH).

Představení

Diskuse