HP EliteBook 8530p - kvalita jako od Boeingu

13. 10. 2008 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Hawllet Packard letos přišel na trh s novou, nejvyšší řadou profesionálních a výkonných notebooků EliteBook. Model 8530p má 15'' displej s vysokým rozlišením a přináší především nadmíru odolné a luxusní šasi nazývané DuraCase a v něm pochopitelně nejlepší komponenty - Core 2 Duo procesory, grafickou kartu ATI s DDR3 paměťmi nebo multifunkční slot pro optickou mechaniku/HDD. Za kvalitu je ale nutno zaplatit, a tak spodní doporučená cena přesahuje 30 000 Kč bez DPH.

HP EliteBook 8530p - kvalita jako od Boeingu

HP je na svou „nejprofesionálnější“ řadu notně hrdé, a není se čemu divit. Není to sice žádná „stylovka“ s kulaťoučkými rohy v pastelové růžové, ale designéři se asi pěkně zapotili, zejména když měli vedle potěšení pro oči myslet na všechny požadavky inženýrů. Nakonec je z toho šasi o rozměrech 355x263,5x28,2 mm s hmotností 2,86 kg. Tu zapříčiňuje zřejmě především důkladná konstrukce, protože materiály jsou v pravdě „military grade“ - šasi je Z hořčíkové slitiny, víko notebooku dokonce z eloxovaného hliníku. Tomu také odpovídá vzhled, poněkud chladný a technicistní, ale zároveň elegantní a solidní. Rozuměl bych tomu, že většinu žen nijak nepotěší, srdce muže se ale rozbušit může.

Přestože nasazení EliteBooku může být velice široké, koneckonců je to univerzál s displejem o úhlopříčce 15,4'', výrobce uvádí na svých stránkách jako cílovou skupinu profesionály potřebující vysoký grafický výkon. A tomu je displej také patřičně uzpůsoben, má rozlišení WSXGA+ (1680 x 1050 pixelů) a má se jednat o nejnovější generaci s rozšířením zorných úhlů. Pod klávesnicí je, jak už je léta zvykem, touchpad, zde ovšem vylepšený o nikde nezdokumentovanou technologii „..ala ukazovátko“.

Navrhnout dneska uchladitelný univerzální notebook, který by výkonem daleko předbíhal konkurenci, je prakticky nemožné. I v přístrojích za 15 tisíc najdete Core 2 Duo procesory a spoustu operační paměti... Ale přestože základ má i tento EliteBook stejný jako všichni ostatní, pár zajímavých technologií se najde. Ale postupně: procesorem je Intel Core 2 Duo T9400 (2,53 GHz, 6 MB L2 cache, 1066 MHz FSB), čipsetem Intel PM45. Prvním viditelným rozdílem oproti levnějším notebooků je tak zřejmě až grafická karta ATI Mobility Radeon 3650 s 256 MB DDR3 paměti (dalších 256 MB je možno sdílet se systémem). ATI v současnosti vyrábí pro notebooky karty Radeon rady 2000 a 3000, přičemž tato patří do střední třídy novější generace. Má 128bitovou paměťovou sběrnici, 120 shader jednotek a hardwarovou podporu dekomprese HD videa. V reálu to i přes tu „střední třídu“ znamená výkon vysoko nadprůměrem, potíží nebudou ani novější hry, ani náročné modelování nebo realtimeová práce s videem. Jediným slabším místem je paměť, neboť 2 GB jsou na hi-end výrobek poněkud skromné (zejména při dnešních cenách). Trochu to tlumí fakt, že je použit jediný DDR2-800 modul, doporučuji tedy přikoupit druhý.

U modelu 8530p nabízí HP dvě konfigurace, které se liší prakticky jen ve dvou věcech. Jednak je to přítomnost či nepřítomnost webkamery, druhak rychlost pevného disku. Kapacita je v obou případech slušných 250 GB se SATA rozhraním, v jednom případě s rychlostí rotace datových ploten 5400 ot./min, ve druhém 7200. Optická mechanika je na první pohled „jen“ Super Multi DVD vypalovačka, už na pohled druhý si ale můžete všimnout jednak popisky LightScribe, jednak rámečku UpgradeBay, tedy možnosti nahradit optiku pevným diskem (včetně podpory RAID zapojení) nebo Blu-ray mechanikou. Li-Ion baterie použitá v tomto notebooku má 8 článků a výkon 73 Wh, doba výdrže je podle výrobce 5 hodin. Pro UpgradeBay zatím k dispozici sekundární baterie nejsou, pokud chcete dobu výdrže prodloužit, je třeba dokoupit větší baterii a tedy také zvýšit velikost notebooku.

I u konektivity platí, že dnes si žádný výrobce nedovolí vynechat něco podstatného a technologií zas tolik není. U EliteBooku tedy vystupuje do popředí fakt, že Wi-Fi podporuje všechny dostupné, standardy, tedy a/b/g/draft-n, ethernet je gigabitový a setkáme se zde i s prakticky nevylepšitelnými adaptéry Bluetooth a analogového modemu. U portů je možností o něco více, zde najdeme chválihodné čtyři USB 2.0 porty, FireWire, dvojici audiokonektorů, eSATA port pro rychlé připojení externích disků a externí VGA pro analogové a HDMI pro digitální zobrazení. Profesionální punc dodává port pro dokovací stanici. A nechybí ani dva sloty, jeden pro ExpressCard/54, jeden pro čtečku pameťových karet 6v1 (MMC, MS/Pro/Duo SD, xD) a SmartCard.

Pro vysokou míru zabezpečení volilo HP nejlepší dnešní řešení, tedy TPM čip spojený se čtečkou otisků prstů a také SmartCard čtečku, pochopitelně máte na výběr i z hesel pro BIOS, startu OS apod. Vše je ovladatelné z firemní utility HP ProtectTools, mj. je k dispozici i šifrování HDD. Šasi můžete před krádeží uchránit i pomocí zámku Kensington.

Dodávaným operačním systémem jsou Windows Vista Business (s možností downgrade na XP Pro), za zmínku stojí i proklamovaná kompatibilita se SUSE Linux Enterprise. Hewlett-Packard se celkem sympaticky zařazuje k výrobcům, kteří nepřeplňují disk zbytečným bloatware, dodává pouze řadu firemních utilit pro detailní správu počítače a zabezpečení. Záruka běží po dobu 36 měsíců.

Doporučená koncová cena pro HP EliteBook 8530p v konfiguraci s procesorem Intel Core 2 Duo T9400 (2,53 GHz, 6 MB L2 cace, 1066 MHz FSB), 2 GB RAM, grafikou ATI MR3650 256 MB DDR3, SATA HDD 250 GB 5400rpm, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 4x USB 2.0, FireWire, Bt s Windows Vista Business je 33 340 Kč bez DPH (39 674 Kč s DPH).

Představení

Diskuse