HP Pavilion Media Center dv6670 - multimédia na doma

18. 2. 2008 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Jak vypadá absolutní mainstream dneška se nám rozhodli ukázat u HP. Model Pavilion dv6670 i přes atraktivní cenu blížící se 15 000 Kč bez DPH disponuje dvoujádrovým procesorem od AMD, dedikovanou grafikou od NVIDIA a maličkým luxusem v podobě Lightscribe DVD mechaniky.

HP Pavilion Media Center dv6670 - multimédia na doma

Řekl bych, že tento Pavilion je naprosto typickým představitelem dnešního mainstreamu – cena stlačená jak nejníže jen lze, na popiscích se skvějí nejnovější technologie, šasi vypadá relativně k světu a člověk nad pultem v Tescu jen kroutí hlavou, jak je to všechno možné. Ale při bližším pohledu se sem tam nějaký kompromis najde.

Na šasi notebooku provedli designéři hezký kus práce, sladění šedé a černé nebo rámeček kolem touchpadu mi přijdou velmi hezké. Notebook je však pouze z plastu a bez speciálních vyztužení, což je ovšem v této kategorii obvyklé, koneckonců notebook je určen do domácností a ne pro často cestující managery. Tomu vedle ceny nebo designu nasvědčují i rozměry 357 x 257 x 25 - 39 mm a hmotnost 2,8 kg, které sice mobilní nasazení nevylučuje, ale ani nijak zvlášť neusnadňuje.

Použitý displej je vlastně do určité míry hlavním kritériem, které zařazuje notebook do nějaké kategorie. Zde se setkáme se širokoúhlým 15,4‘‘ WXGA displejem (1280 x 800 pixelů) s technologií BrightView. Polohovacím zařízením je dvoutlačítkový černý touchpad.

Přestože poslední dobou nových notebooků s procesory od AMD povážlivě ubylo, neboť Intel je drtí technologicky a současně zvládá konkurovat i cenově, v celé řadě notebooků Pavilion 66xx se s nimi můžeme setkat. Jde vesměs o Turiony 64 X2, které ač jsou proti procesorům Core 2 Duo už poněkud zastaralé, v hrubém výkonu se měřit mohou (výpočty s pohyblivou čárkou). V Pavilionu dv6670 je konkrétně procesor AMD Turion 64 X2 TL-58 (1,9 GHz, 1 MB L2 cache, 1600 MHz HyperTransport). O grafické výpočty se stará nelowendovější dedikovaná karta NVIDIA GeForce 8400GS, která disponuje 16 stream procesory a pouze 64bit paměťovou sběrnici (128 MB vlastní plus 256 MB sdílené). Sice by si měla poradit i s modernějšími hrami, zejména pokud se spokojíte s nižšími detaily, ale na reálné hraní opravdu není. V dané cenové kategorii však do nedávna působila dedikovaná grafika jako zjevení. Problém je u paměti, kterou výrobce dodává v kapacitě 1 GB, bohužel je realizována dvěma 512MB DDR2 moduly, což na příjemnou práci pod dodávaným OS (Win Vista) nestačí a rozšiřování budete mít složité.

O moc lepší je situace u paměťových mechanik – SATA pevný disk s kapacitou 160 GB a rychlostí 5400 ot./min tomuto počítači rozhodně ostudu nedělá a optická mechanika nejenže je Super Multi DVD, což je vlastně obvyklé,ale má i vypalovací hlavu pro technologii Lightscribe, která na příslušná média umožňuje vypalovat popisky či „potisky“.

Vybavení pro komunikaci s okolím je poměrně střízlivé, ale nic zásadního nechybí. Wi-Fi podporuje standardy a/b/g, LAN adaptér zase má rychlost pouze 10/100Mbit, ale zase nechybí ani analogový modem, ani Bluetooth. Co se portů týče, tři USB 2.0 jsou (podle mě nedostatečným) standardem, ale k dispozici je i FireWire. Dále následuje trojice audiojacků a VGA konektor, S-Video a dokonce HDMI. Slot pro ExpressCard (54) a čtečka paměťových karet 5v1 (MMC, MS, MS Pro, SD, xD) a dokovací konektor pak výčet uzavírají.

O multimediální schopnosti se starají integrovaná webkamera se stereo mikrofony a značkové repro (Altec Lansing), o bezpečnost zase čtečka otisků prstů.

Použitým operačním systémem je Windows Vista Home Premium (32bit), dále se dodává software jako MS Works 8.0, Adobe Reader, Norton Internet Security (60 dní free aktualizace), HP Photosmart Essentials, DVD Play, Roxio MyDVD Basic a další. Záruka je v trvání dvou let.

Doporučená koncová cena pro HP Pavilion dv6670 v sestavě s procesorem AMD Turion 64 X2 TL-58 (1,9 GHz, 1 MB L2 cache, 1600 MHz HT), 1 GB RAM, grafikou NVIDIA GF 8400GS, SATA HDD 160 GB 5400 ot./min., Super Multi DVD+ ightscribe, Wi-Fi, LAN 10/100, 3x USB 2.0, FireWire, BT s Win Vista HP je 16 798Kč bez DPH (19 990 Kč s DPH).

Představení

Diskuse