Sony Vaio VGN-AR71S - s Blu-ray vypalovačkou

30. 6. 2008 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Vaio AR71S je notebook kombinující dvě vlastnosti - eleganci a vysoký výkon. V těle přizpůsobeném 17'' displeji se skrývá výkonný Intel Core 2 Duo procesor a relativně silná grafická karta od NVIDIA. Do notebooku se vešla i dvojice pevných disků, Blu-ray vypalovačka a maximální dnes dostupná RAM. Cena ovšem vysoko překračuje hranici 40 000 Kč bez DPH.

Sony Vaio VGN-AR71S - s Blu-ray vypalovačkou

AR „sedmdesát jednička“ je už na první pohled DTR notebook, tedy přístroj, který má ambice nahrazovat desktop. Přestože mně osobně tato kategorie moc nesedí, jistě se najde spousta uplatnění, kde 17'' notebook bude to pravé, namátkou mě napadají především domácnosti, které hledají přenosnou náhradu za multimediální desktop, dále hráči, zajímavý by mohl být třeba i pro profesionály vyžadující vysoký výkon a dobré zobrazovací schopnosti – třeba architekti, pracovníci s 3D modelováním apod.

Tento notebook rozhodně nepatří mezi žádné drobečky, 17'' displej ani jinak nedá, takže šasi přístroje má rozměry 416 x 299 x 33,5 mm a celková hmotnost je 3,8 kg. Mobilita tedy nebude zrovna nejvyšší, ale výhody kompaktnosti a možnosti „zaklapnu a jdu“ tu zůstávají. Jinou stránkou je design, kterým jsou notebooky od Sony proslulé. AR71 je v podstatě celý černý, kryt víka přímo „zářivě“, což je pro někoho poněkud nepraktické, neboť na podobně lesklém povrchu je hned vidět i nepatrná šmouha nebo nečistota. Vycíděný však vypadá perfektně. Zbytek notebooku je z plastu matně černého, což je dobře třeba z toho hlediska, že se neošoupají podpěry pro ruce.

17'' displej by měl být jednou z nejpovedenějších součástí počítače, X-black technologie, kterou tento disponuje, má velmi dobrý zvuk. Navíc vývojáři nešetřili a umístili pod víko hned dvě osvětlovací trubice, což zvyšuje kontrast a vyrovnává hloubku podsvícení. Jistě to je dobrý tah, i když dnes by člověk i vzhledem k nárokům na příkon (a tedy baterii) viděl raději rychlejší rozvoj LED podsvícení. Při 17'' úhlopříčky je rozlišení základní, tedy WXGA+ (1440 x 900 pixelů). Co se týče polohovacího zařízení, jako obvykle to je touchpad, ale u takhle velkého počítače už bych myš jako velkou zátěž neviděl a práce s ní je přeci jen pohodlnější.

Na výkonových komponentách se rozhodně nešetřilo, to koneckonců ani cenovka neumožňovala. Sada Centrino je jako značka už u podobných strojů samozřejmostí, ale pojďme se podívat blíže. Procesorem je Intel Core 2 Duo ve své „faceliftované“ podobě, konkrétně jde o model T9300 (2,5 GHz, 6 MB L2 cache, 800 MHz FSB), čipset pochopitelně také od Intelu, ke Core 2 procesorům zatím sedí hlavně 965, zde ve variantě PM, tedy bez integrované grafiky. To je naprosto pochopitelné, tu totiž dodala firma NVIDIA, vybrána byla karta GeForce 8600M GT s 256 MB vlastní paměti. To ještě nedávno znamenalo velmi pokročilou technologii, i když dnes už je na řadě další (byť jen mírně inovovaná) generace grafik. Ale i přesto si díky tomuto čipu zahrajete i nové hry, stačí lehce přizpůsobit nastavení hry – obvykle se jedná jen o vyhlazování hran, některé světelné (a stínové) efekty – nic zásadního. Paměťový systém také nekulhá, osazeny jsou dva DDR2-667 moduly po dvou gigabytech, takže jediný problém, který vás potká, je fakt, že na dodávaném OS budou k dispozici gigabyty pouze tři, více jich 32bitové systémy neumí adresovat.

Krásná situace je u prostředků starajících se o uchovávání dat. Pevné disky jsou tu díky velikosti šasi hned dva, celková kapacita 500 GB už může konkurovat i levnějším desktopům :-) Na druhou stranu jde o SATA disky s 5400 ot./min., což by při zapojení do RAIDu (jehož podporu výrobce neuvádí, ale můžeme doufat) už mohlo znamenat slušný výkon. I bez něho je to ale mnohem více, než co obvykle v noteboocích najdeme. A ostuda nebude ani u optické mechaniky. Válku formátů (jednomu by se chtělo napsat „klonů“) vyhrál Blu-ray, bez toho od počátku Sony podporovaný, a tak zde najdeme vypalovací Br DL mechaniku. Ta umí Blu-ray disky číst i zapisovat až dvojnásobnou rychlostí, dvouvrstvá média pak 1,6x. Zpětná podpora DVD (8x) i CD (také 8x) je samozřejmostí. O energii pro chod počítače se stává baterie. Lithium-iontová. O mnoho více už výrobce nesdělí, pouze přidá údaj, že doba výdrže může být až 95 minut.

V oblasti propojení nebylo potřeba ničím šetřit, pojďme se tedy podívat, jak se u Sony tohoto úkolu zhostili. Na desce najdeme Wi-Fi čip s podporou a/b/g/draft-n standardů, gigabitový ethernet, modul Bluetooth a analogový modem. Pouhé 3 USB porty jsou pro mě u takovéhoto notebooku hlubokým zklamáním, ale v ostatních případech už je všechno v pořádku: jeden FireWire, trojice audiojacků (line out kombinovaný se S/PDIF),VGA výstup, S-Video a HDMI konektor, slot pro všechny variace karty Memory Stick (cizí formáty Sony bohužel příliš nepodporuje) a slot pro ExpressCard. Jako rozšíření schopností tu je i webkamera, takže vzhůru k IP videotelefonii.

Jako operační systém jsou na notebooku nainstalovány Windows Vista Home Premium, doprovází je řada dalšího software ať už pod free licencí (Adobe Reader, Google Picasa) nebo jako Sony utility (Vaio Music Box) až po trial-bloatware (který počítač spíš „špiní“ - trial Nortonu nebo MS Office). Záruka platí po dobu 24 měsíců.

Doporučená koncová cena pro Sony Vaio VGN AR71S je v konfiguraci s procesorem Intel Core 2 Duo T9300 (2,5 GHz, 6 MB L2 cache, 800 MHz FSB), 4 GB RAM, grafikou NVIDIA GF 8600GT, 2x SATA HDD 250 GB 5400rpm, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 3x USB 2.0, FireWire, Bt, a s Win Vista HP je 43 640 Kč bez DPH (52 041 Kč s DPH).

Představení

Diskuse