Sony Vaio VGN-TZ21XN/B - karbonový cestovatel

9. 6. 2008 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Miniaturní ale stylový thin-and-light notebook? Sony Vaio řady TZ takovéto nároky splňuje na jedničku. Především co se designu týče, po technologické stránce se jedná o notebook plný kompromisů - na jedné straně dokonalá mobilita, výborný displej nebo i v 1,2 kg vážícím těle obsažená optická mechanika, na druhé nízkonapěťový procesor Intel, integrovaná grafika GMA 950, pomalejší disk i paměti. Doporučená cena přesahuje 60 000 Kč bez DPH.

Sony Vaio VGN-TZ21XN/B - karbonový cestovatel

Perfekcionismus, cit pro detail, vyvážená elegance a neotřele nenápadný luxus, to Sony umí a krásným příkladem je právě Vaio TZ21. Design se povedl na jedničku, za vše mluví detaily jako spouštěcí podsvícený kruhový knoflík v tubusu kloubu víka notebooku. Přitom se nezapomnělo ani na odolnost. Černé šasi je vyztuženo uhlíkovými vlákny jak na víku, tak na spodku přístroje, konstrukce je navíc co nejvíce vyplněna materiálem, což zvětšuje pevnost v krutu a celkovou trvanlivost.

Vzhledem k tomu, že se jedná o notebook s maličkým 11'' displejem, je zacílení mezi zákazníky jasné – mobilní profesionálové, kteří ocení spíše výdrž a přenositelnost i při nižší porci hrubého výkonu. Ostatně rozměry 277 x 198 x 22,5-29,8 mm a hmotnost 1,19 kg dávají tušit, že práce jednou rukou během chůze už zdaleka nebude neřešitelným úkolem, jen vám nesmí vadit, že do brašničky od notebooku by se nemusela vejít ani složka s papíry A4.

Displej o výše uvedené 11'' úhlopříčce má rozlišení WXGA, tedy 1366 x 768 pixelů. Pokud vás zarážejí neodvyklá čísla, vězte, že je to díky poměru stran 16:9, tedy čistě filmovému poměru. Jedná se o číslo, které jde poslední dobou do módy, ovšem co získáte při sledování filmů, ztrácíte při práci s dokumenty, neboť nižší výška leccos znepřehledňuje. Ale jak už to tak bývá, řešení si najde jak odpůrce, tak obhájce. Zato jednoznačným pozitivem je použití diod pro podsvětlení displeje. Led mají vyšší svítivost při menším odběru proudu, což zajišťuje jak větší jas a kontrast displeje, tak jeho úspornější chod a tedy delší výdrž na baterie. Technologie X-black, kterou je vyroben, pak říká, že se jedná o leštěný kus. O polohování se stará dvoutlačítkový touchpad, funkci rolovacího kolečka supluje na jeho pozici umístěná čtečka otisků prstů.

Vzhledem k velikosti, ale také principu konstrukce šasi, je výkonová část notebooku řešením kompromisním. Malé tělo znamená obtíže s chlazením, což si říká o extrémně úsporné komponenty, bonusem je výdrž na baterie. Proto byl procesorem zvolen Intel Core 2 Duo U7600 (1,2 GHz, 2 MB L2 cache, 533 MHz FSB), tedy produkt z řady Ultra Low Voltage, nejúspornější v nabídce Intelu vůbec. Je vyroben 65nm procesem a jeho TDP je pouhých 10 W (klasické procesory s jádrem Merom mají 34 W). Čipsetem je kousek z minulé generace – Intel 945GMS, který obsahuje starší a ještě „zpomalené“ grafické jádro GMA 950. Pro hraní nových her a činnosti náročné na 3D výkon je tedy notebook zcela nevhodný, kancelářskou práci, video či internet však zvládá s přehledem. RAM je realizována jediným modulem o velikosti 2 GB typu DDR2-533, další rozšíření není kvůli staršímu čipsetu možné. A vzhledem k typu paměti nejspíše také nepůjde o maximálního rychlíka.

U datového média došlo vzhledem k velikosti notebooku k nepříjemnému kompromisu, protože 100GB UATA (starší paralelní ATA rozhraní) disk má pouze 4200 otáček, stává se tedy zřejmě nejslabším místem celého notebooku, který bude práci občas brzdit. Útěchou může být, že je ovšem vybaven protišokovou technologií G-Sensor. Naopak pochvalu zaslouží fakt, že se vývojářům i do tak lehkého a titěrného tělo povedlo usadit Super Multi DVD DL vypalovačku, což v této kategorii až tak samozřejmé není. Baterie je Li-Ion bez udání počtu článků či kapacity, ovšem podle výrobcem provedených měření v MobileMarku 2007 vydrží téměř 6,5 hodiny (385 minut).

O připojení k sítím se starají všechny běžné technologie – Wi-Fi a/b/g, Gigabitový Ethernet, Bluetooth 2.0+EDR i analogová modem. Jim sekundují bohužel pouze dva USB 2:0 porty doplněné jedním FireWire konektorem, dvojice audiojacků, externí VGA výstup (D-Sub), ExpressCard slot, slot pro kartu SD a čtečka karet MS (Pro, Duo). Celkem tedy není nabídka nijak široká, na cestách se budete tedy muset uskrovnit a na stálých pracovištích může tento problém řešit dokovací stanice, neboť posledním obsaženým portem je systémový konektor právě pro tuto součástku, což dozajista najde ocenění nejen v korporátní sféře.

Jako u žádného skutečného profesionála ani u Vaia TZ nechybí zabezpečení na vysoké úrovni, zde ji představuje především kombinace čtečky otisků prstů s TPM čipem, tedy v podstatě nejdokonalejší technologie dneška, fyzicky pak slot pro Kensington lock. Pro konferenční hovory a nebo třeba jen pro zábavu zase může sloužit vestavěná 0,3MPx webkamera.

Na počítači je standardně nainstalován operační systém Windows Vista Business (s možností bezplatného downgrade na XP Pro) a další řada více či méně užitečného software od Adobe Photoshop Elements po zkušební MS Office nebo Norton Internet Security, kromě ovladačů tedy nic zvlášť potřebného – raději si vybírám software sám. Doba záruky je 24 měsíců.

Doporučená koncová cena pro Sony Vaio VGN-TZ21XN/B je v konfiguraci s procesorem Intel Core 2 Duo U7600 (1,2 GHz, 2 MB L2 cache, 533 MHz FSB), 2 GB RAM, grafikou GMA 950, U-ATA HDD 100 GB 4200rpm, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 2x USB 2.0, FireWire, Bt, a s Win Vista B je 63 016 Kč bez DPH (74 990 Kč s DPH).

Představení

Diskuse