Sony Vaio VGN-TZ31 - uhlíková ultramobilita

11. 2. 2008 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Velikost displeje většinou hodně napoví o dipozicích a propozicích notebooku. Vaio TZ31 má displej s LED podsvícením a úhlopříčkou 11'', což nám říká, že se bude jednat o luxusní mobilní přístroj s nízkou spotřebou. Tomu nahrává i nízkonapěťový procesor, 533MHz paměti nebo pomalejší disk. Spotřeba je prostě pro tohoto uhlíkového střízlíka s DKC mírně nad 50 000 Kč bez DPH vším.

Sony Vaio VGN-TZ31 - uhlíková ultramobilita

Jako každé Vaio, i tento thn-and-light notebook by měl být designovým šperkem. Černá barva a čisté jednoduché linie módní vlnu zrovna nezdvihají, ale řešení kloubů v podlouhlém válci a detaily jako kulatý knoflík zapínání na tomto válci z boku ukazují, že na své Vaio rozhodně budete moci být pyšní. Cestovatelé jistě ocení, že celé šasi notebooku včetně víka displeje je z pevného vyztuženého uhlíkového kompozitu, takže by notebook měl vydržet slušné zatížení. Navíc při rozměrech 277 x 198 x 22,5 – 29,8 a hmotnosti 1,19 kg je toto Vaio k přenášení jak dělané 

Displeje Sony mají dobrou pověst a ani ten použitý by neměl dobré jméno kazit – v rámci energetických úspor, kterých je tento notebook plný a někdy i na úkor výkonu, dostanete nejmodernější součástku – 11,1‘‘ WXGA displej má (kvůli úhlopříčce) jmenovité rozlišení 1366 x 768 pixelů, ovšem podsvětlení obstarávají diody (LED), které při vyšší svítivosti napomáhající kontrastu, jasu i barevnému podání spotřebovávají méně energie a ještě umožňují ztenčit víko. Polohování kurzoru obstarává dvoutlačítkový touchpad, který je zkombinován se čtečkou otisků prstů.

Notebook je jednoznačně stavěn pro vysokou mobilitu a výdrž na baterie a očekává se, že bude nasazen převážně v business sféře anebo kdekoli, kde mobilitu preferujete i na úkor výkonu, protože ten je právě vyladěn pro kancelářské aplikace nebo jednodušší multimédia. Že na hry to moc nebude, napovídají prakticky všechny základní součástky. Procesor byl vybrán ten z úspornějších – nízkonapěťový Intel Core 2 Duo U7600 (1,33 GHz, 2 MB L2 cache, 533 MHz FSB) doplněný o zastaralejší čipset Intel 945GMS s vestavěnou podtaktovanou verzí grafického čipu GMA950 s až 256 MB sdílené paměti, což na moderní hry nestačí ani náhodou, ovšem v aplikacích nevyžadující 3D výkon bude pevný v kramflících. Přestože výkonem systém přímo neoplývá, svižný by měl být dost, o což se ve Vista prostředí postarají 2 GB DDR2-533 paměti.

Výraznému pokusu ušetřit nemalou porci energie přičítám stejnou měrou jako velikosti i použití 120GB pevného disku s rychlostí rotace ploten pouhých 4200 ot. za minutu. Připojen je pochopitelně přes SATA rozhraní. Optická mechanika je naprosto standardní Super Multi DVD vypalovačka s podporou všech obvyklých formátů. Li-Ion článek bez udané kapacity by podle výrobce měl mít životnost na jedno nabití až šest hodin.

Oblast konektivity bývá u mobilních přístrojů bezchybná, u počtu portů se však často zápasí s místem, což je smutný případ i tohoto notebooku. Připojit se k širokému datovému světu můžete pomocí Wi-Fi ze sady Centrino (a/b/g/draft-n) a Gigabitový Ethernet, Bluetooth v2.0+EDR a analogový modem. Porty by ovšem spočítal člověk na jedné až dvou rukou  - dva USB 2.0 porty (smutné číslo), FireWire, dvojice audiojacků, výstup externí VGA, sloty pro SD a MS (Pro, Duo) karty a slot ExpressCard, situaci zachraňuje port pro dokovací stanici, jejíž přítomnost na vašem stole by případně ušetřila nejednu starost s připojitelnými zařízeními.

Vzhledem k zacílení notebooku bylo nutno šetřit na váze nebo výkonu, ovšem do popředí se dostaly zase jiné vlastnosti, například zabezpečení. A tak je HDD vybaven aktivní protišokovou ochranou a o autorizovaný přístup k zabezpečeným datům se stará kombinace čtečky otisků prstů (integrované do touchpadu) a TPM modulu, bezpečnost tedy opravdu pokročilá. Přitom výrobce dodá i webkameru jako závdavek multimedialitě.

Použitým OS jsou Windows Vista Business, ovšem v notebooku najdete řadu dalšího software, jejž kromě ovladačů a Sony utilit tvoří i Adobe Akrobat, Adobe Reader, MS Works nebo Norton 360. Záruka je dvouletá.

Doporučená koncová cena pro Sony Vaio VGN-TZ31 v sestavě s procesorem Intel Core 2 Duo U7600 (1,3 GHz, 2 MB L2 cache, 533 MHz FSB), 2 GB DDR2-533 RAM, integrovaným grafickým čipem GMA950, SATA HDD 120 GB 4200ot./min, Super Multi DVD, Wi-Fi a/b/g/draft-n, LAN 10/100/1000, 2x USB, FireWire a s Win Vista B činí 52 642 Kč bez DPH (62 644 Kč s DPH).

Představení

Diskuse