Sony Vaio VGN-Z11XN/B - výkonný společník na cesty

18. 8. 2008 07:00    Rubrika: Představení    Autor: František Doupal

Velmi zajímavé Vaio VGN-Z11XN/B je plné moderních funkcí i novinek - od sady Centrino 2 přes displej s poměrem stran 16:9 až po přepínatelné grafické karty. DKC tohoto malého, 1,5 kg vážícího notebooku přesahuje 50 000 Kč bez DPH.

Sony Vaio VGN-Z11XN/B - výkonný společník na cesty

Sony Vaio VGN-Z11XN/B je důstojným pokračovatelem předchozích modelů výrobce. Na první pohled se jedná o velice elegantní model, na ten druhý ale zjistíte, že mu nechybí ani velmi dobrá výbava. Za to vše si ale nechá výrobce poctivě zaplatit.

Jak je u značky Sony již tradicí, může se i tento model pochlubit propracovaným, ale zároveň také funkčním designem. Výtečné odolnosti a tuhosti těla bylo dosaženo díky použití kvalitních materiálů, zejména uhlíkových vláken. Rozměry těla počítače jsou z velké části dány úhlopříčkou displeje, která činí 13,1 palce. Konkrétní rozměry jsou 314 x 210 x 24,5 - 33 mm. Hmotnost se podařilo udržet těsně pod jeden a půl kilogramem (1,499 kg).

Podívejme se na displej. Úhlopříčka je tedy již zmíněných 13,1 palce a displej na své ploše dokáže rozehrát podívanou v rozlišení WXGA++, což znamená poměr stran 16:9 a 1600 x 900 bodů. Jen podotknu, že s takovýmto rozlišením se téměř nesetkáme ani u počítačů s o řád větším displejem. Displej je vyroben technologií X-Black, která je v kombinaci s LED podsvícením zárukou na notebooky skvělého podání barev. Velmi netypicky je zpracována také klávesnice. Na rozdíl od většiny jiných notebooků totiž její tlačítka nejsou umístěna vedle sebe, ale zachovávají si mezi sebou určité rozestupy. Zajímavě zpracovaným prvkem je také kloub spojující displej se základnou.

Notebook je založen na moderní sadě Intel Centrino 2 (čipset Mobile Intel GM45 Express) a poplatně tomu nabízí velmi zajímavou hardwarovou výbavu. Použit byl procesor Intel Core 2 Duo P8600 taktovaný na 2,4 GHz se 3 MB L2 cache. O podání obrazu se stará grafická karta NVIDIA GeForce 9300M GS s 256 MB vlastní paměti a možnosti sdílení dalších až 1500 MB z operační paměti. V případě potřeby je možné použít také „méně žravé“ integrované grafické jádro.

Operační paměti jsou v počítači celkem 4 GB (2 x 2048 modul) typu DDR3 a pracují na frekvenci 1066 MHz. O ukládání dat se postará pevný disk SATA s kapacitou 320 GB a rychlostí 5400 ot./s. Optická mechanika podporuje klasické formáty DVD+-RW/+-R DL/RAM, Blu-ray se tedy nedočkáme. Díky speciálnímu úspornému režimu, který výrobce nazývá "Stamina", dokáže počítač pracovat na standardně dodávanou baterii více než pět hodin.

Podle očekávání výrobce u takovéhoto notebooku nešetřil ani na konektorové výbavě a výsledkem jsou - zde bohužel pouze - 2 USB porty, rozhraní FireWire, vstup pro připojení dokovací stanice, audio konektory, modemový konektor RJ11 a síťový RJ45, samozřejmě nesmí chybět zdířka pro připojení napájecího adaptéru. Obraz je možné vyvést prostřednictvím TV-OUTu, VGA a HDMI. Pro připojení např. UMTS datového modulu je zde slot ExpressCard (34 mm). Komunikaci počítače s okolím dále umožní rychlá bezdrátová síť Wi-Fi standardu 802.11 a/b/g/draft-n s rychlostí až 300 Mb/s a dosahem 100 m. Druhou variantou je klasické rozhraní Bluetooth 2.0 s podporou EDR.

O zabezpečení se postará TPM čip Infineon (TCG v.1.2) v kombinaci se čtečkou otisků prstů zakomponovanou mezi tlačítka touchpadu.

O multimediální zážitky se postarají stereofonní reproduktory a mikrofon, nechybí ani čtečka karet (podporující formáty SD a Memory Stick/ Memory Stick Duo, Memory Stick PRO / Memory Stick PRO Duo). Ve víku displeje se nachází webová kamera Motion Eye s rozlišením 0,3 Mpx (640x480) a 15 snímky za sekundu.

Sony Vaio se dodává s operačním systémem Windows Vista Business (včetně SP1) a další softwarovou výbavou v podobě softwaru pro správu videa WinDVD 8.0, programů pro práci s fotografiemi Adobe Photoshop Elements 6 a Google Picasa, vypalovacím softwarem Easy Media Creator 9, demoverzí programu Microsoft Office, antivirem Software McAfee® Internet Security Suite (s 60 dny aktualizace virové databáze zdarma) a několika systémovými utilitami.

Doporučená koncová cena počítače je 50 411 Kč bez DPH (59 990 Kč s DPH) za následující konfiguraci: Core 2 Duo P8600 na 2,4 GHz, 4096 MB RAM, 320 GB pevný disk, NVIDIA GeForce 9300M GS 256 MB, Windows Vista Business. K počítači je dodávána standardní dvouletá záruka.

Představení

Diskuse