Toshiba Satelite X200 - herní gigant se SLI

4. 2. 2008 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Notebooky a hry? Tahle kombinace už nějakou dobu není zcela nereálná, i když v ČR máte výběr dost zúžený. O to zajímavěji působí na našem trhu 17'' notebook, který ve jménu výkonu přináší leccos zdvojeného - pevné disky a dokonce dvě grafiky od NVIDIA zapojené do SLI. Jedná se o Centrino notebook - takže se potkáme s procesory Core 2 Duo a Wi-Fi draft-n, zástupcem technologických výstřelků je HD DVD mechanika. DKC přístroje se ovšem vyšplhala těsně pod 50 000 Kč bez DPH.

Toshiba Satelite X200 - herní gigant se SLI

Herní notebooky jsou kategorie sama pro sebe, navíc v Čechách pohříchu úzká, přitom výhody jsou zřejmé a nevýhod je stále méně. Zatímco s výkonem, chlazením nebo i zobrazováním už se dnes výrobci umí poprat i u notebooků, neskladné desktopy bezproblémově nepůjdou přenášet nikdy. Šasi Toshiby X200 je plastové, ovšem vnější úprava běžná opravdu není – kombinace černé a vínové barvy v jakémsi „mramorování“ každého na první i druhý pohled překvapí. Uvnitř je pak notebook poněkud obvyklejší, klávesnice a okolí je světle šedé, rámeček displeje černý. Rozměry jsou 399 \xD7 288 \xD7 36 – 52 mm, což ukazuje, že se nejedná o žádného drobečka, navíc hmotnost 3,8 kg už také ucítíte v ruce – ale s tím vším se u 17‘‘ modelů počítá, navíc s vhodným batohem na LAN párty dorazíte třeba i MHD a ani vám to nepřijde.

17‘‘ displej patří k chloubám Toshiby, alespoň to tedy nezapomíná zdůrazňovat ve svých propagačních materiálech. I na svou velikost má krásné rozlišení WSXGA+ (1680 x 1050 pixelů) a povrchovou úpravu TruBrite, tedy leštění, a vyznačovat by se měl perfektním podáním barev, kontrastem i pozorovacími úhly, a to i když se nejedná o žádnou hyper-modern LED komponentu. O polohování se stará programovatelný Dual Mode Touchpad, což má umožnit "maximální zážitek ve hrách". Tomu se musí každý trochu pousmát, nedovedu si představit pro-gamera, který by se pustil do akční hry s touchpadem, já osobně i na pouštění filmu upřednostním myš 

Na tělu notebooku se nešetřilo, a tak měli inženýři u Toshiby dostatek prostoru k tomu, naskládat do X200 opravdu spoustu železa a ještě ho i uchladit. A rozhodně nebyli skoupí: na vrcholu pyramidy stojí nová špička od Intelu, procesor T9300 (2,5 GHz, 6 MB L2 cache, 800 MHz FSB), který už je vyráběn 45nm procesem a jeho TDP se udrželo na 35 W. Samozřejmostí jsou pak i procesory Core 2 Duo T7500 a T7700 (2,2 GHz a 2,4 GHz, 4 MB L2 cache a 800MHz FSB) v dalších konfiguracích. Všechny procesory běží s čipsetem PM965. Docela zajímavá situace je i u grafických adaptérů, na notebookové poměry je opravdu z čeho vybírat – jednak vyšší třída - čip NVIDIA GeForce 8700M GT s 512 dedikované paměti, v případě, že je vám to málo, můžete stáhnout po spřažené dvojici karet NVIDIA GeForce 8600M GT. Je pravda, že teprve dvě karty spojené SLI mohou konkurovat špičkovým stolním grafikám, ale to vás už v tuhle chvíli nemusí tolik zajímat, v téhle Toshibě máte všechno, abyste rozpohybovali prakticky jakoukoli hru na plné obrátky. Paměti jsou typu DDR2-667 a vzhledem k 32bit operačnímu systému mají opravdu zajímavé osazení – kombinují totiž jeden 2GB a jeden 1GB modul, více než 3 GB totiž nejsou 32bitové systémy schopné adresovat. V případě práce s 64bit systémem je notebook schopen pracovat až se 4 GB RAM (větší kapacita jak 2 x 2GB v současnosti není k disposici).

I u pevných disků je na výběr, a to ze standardních 4200otáčkových SATA disků s velikostmi 250 nebo 300 GB, v případě určité neskromnosti pak můžete zapojit disky dva a získat tak až 500 GB, nejlépe v RAID. V souladu s firemními zájmy je tento top počítač v nabídce Toshiby osazen optickou HD DVD mechanikou, kéž by se tenhle trend začal rozšiřovat. Baterie je lithium-iontová a na firemním webu je u ní prozatím pouze poznámka, že testy výdrže dosud nejsou k dispozici.

Výborná je situace kolem portů a konektivity. Síťových prvků jsme na úrovni klasického standardu, nic nechybí, nic nepřebývá: Wi-Fi standardů a/b/g/draft-n, gigabitový ethernet, Bluetooth adaptér a analogový faxmodem. Zato u portů mi hned první údaj téměř vzal dech, neboť X200 disponuje dvojnásobkem počtu USB 2.0 portů oproti ředě (menších) konkurentů – je jich totiž rovných šest. K tomu FireWire (IEEE 1394), trojice audiokonektorů včetně S/PDIF, trojice obrazových portů – jak starší externí VGA a S-Video, tak moderní HDMI port. Zbývají už jen dva sloty, pro paměťové karty (SD, MMC, MS a MS Pro, xD) a ExpressCard.

Za „speciální“ výbavu pak můžeme považovat čtečku otisků prstů pro snazší přihlašování nebo webkameru, s jejímiž možnostmi využití si jistě poradíte.

Použitým operačním systémem jsou Windows Vista Home Premium a z toho vyplývajícím omezením na pouhé 3 GB RAM. Dalším software je Symantec Norton Internet Security, Adobe Reader, ConfigFree, UleadDVD a řada utilit včetně přehrávače DVD a HD DVD, softwaru pro kameru atd. Standardní záruka je po dobu jednoho roku pro právnické a dvou let pro fyzické osoby nepodnikatele.

Doporučená koncová cena pro Toshiba Satelite X200 v sestavě s procesorem Intel Core 2 Duo T7700 (2,4 GHz, 4 MB L2 cache, 800 MHz FSB), 2 GB DDR2-667 RAM, dvojicí grafik NVIDIA GeForce 8600M GT v SLI, SATA HDD 300 GB 4200ot./min, HD DVD, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 6x USB, FireWire a s Win Vista HP činí 49 990 Kč bez DPH (59 488 Kč s DPH).

Představení

Diskuse