Toshiba Satellite L350 - velmi ekonomická sedmnáctka

21. 7. 2008 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Když už chce mít dnes notebook doma každý, není problém rozsegmentovat trh a nabídnout jakékoli variace. Až do nedávna se v kategorii nejlevnějších notebooků dalo narazit prakticky pouze na 15,4'' modely, 17'' Satellite L350 zde působí trochu jako zjevení. Cena se trochu podepsala na výbavě, neboť zde najdeme procesor Intel Core (1) Duo, integrovanou grafickou kartu a pouze základní možností konektivity. Na druhou stranu cena je hluboko pod 14 000 Kč bez DPH.

Toshiba Satellite L350 - velmi ekonomická sedmnáctka

„Velice ekonomický notebook za 16 a půl tisíce i s daní? Kdo ho využije?“ To byla má první myšlenka u dnešního kousku. Ale vlastně není tak obtížné si odpovědět. Pokud se od notebooku neočekává výkon a je hlavně chápán jako „přenosná televize“, může být se zásobičkou DVDéček a nějakými filmy na disku to pravé pro lecjaké domácnosti. Tomu ostatně napovídá jak výbava, tak design. Ten je veden v duchu líbivých plastických hmot v kombinaci černé a stříbrné, za heslo si designeři zřejmě dali: „V jednoduchosti je síla!“ Nic nikde nevyčuhuje ani nevykukuje, což je na jednu stranu škoda, na druhou nebylo co pokazit.

V technickém provedení šasi se žádný zázrak nekoná, jsou tu obyčejné tvrzené plasty v rozměrech 398 \xD7 292 \xD7 35,3 - 43,1 mm, hmotnost 3,15 kg je vlastně na notebook této kategorie hodnota velmi příznivá, i když na přenášení už to moc není, doporučím převážení. V souladu s jednoduchostí provedení je i dvoutlačítkový touchpad v barvě pracovní plochy, tedy stříbrné.

17'' displej je v lesklém provedení TruBrite a má rozlišení WXGA+ (1440 x 900 pixelů). Jak je vidět už ze zkratky rozlišení, jde o širokoúhlou obrazovku vhodnou právě na sledování non-HD filmů, taktéž dvě okna aplikací mohou být efektivně vedle sebe.

Co se týče tabulkového výkonu, z dnešního hlediska spláčeme nad výdělkem, protože cena se na něm náležitě podepsala. Nelze to ovšem brát jako absolutní výtku, pro většinu očekavatelných aplikací to bude bohatě stačit. Počítač je postaven na inovované sadě Centrino polopředposlední (promiňte to slovo) generace. Jde tedy o starší dvoujádrový procesor Intel Core Duo, ovšem po faceliftu, s označením T2370 (1,73 GHz, 1 MB L2 cache, 533 MHz FSB) ve spojení s čipsetem Intel GM965, tedy ještě aktuálním, ale s blížící s generační obměnou. V čipsetu nalezneme i integrované grafické jádro GMA X3100, které ve spojení se zmiňovaným procesorem utáhne jakýkoli DVD film. Se hrami to bude už mnohem složitější, protože zde bude použitelná pouze řada starších titulů a to ještě s nutností vypínat kdejaký AntiAliasing, stahovat detaily či rozlišení. Naproti tomu na zásadním místě vzhledem k použitému OS výrobce nešetřil – k Windows Vista patří 2 GB RAM a ty také dostanete v konfiguraci dvou 1GB DDR2-667 modulů. Visty tedy poběží dobře a i grafický čip si bude smět ukousnout své maximum – 358 MB.

Vzhledem k určení počítače hlavně pro zábavu se počítalo i s větším diskem – běžný domácí uživatel ještě pořád může mít s kompresí MPEG formátů trochu potíže, ale na 250GB disk se vejde pěkných pár DVD... navíc jde o SATA disk, byť údaje o počtu otáček si výrobce raději nechal pro sebe, což nebývá nejlepší znamení. Optická mechanika je jak dosud obvykle Super Multi DVD s podporou zápisu na všechna média včetně dvouvrstvých. Baterie je lithium-iontová, tato „překvapující“ informace je na webu výrobce doplněna už jen, a teď cituji: „Maximální životnost : momentálně nejsou k dispozici výsledky oficiálních zkušebních testů baterií systému Windows Vista®.“

Možnosti konektivity jsou standardní, jen těch portů mohlo být o pár více, nabízím výčet: Wi-Fi b/g, Fast Ethernet (10/100 LAN), analogový faxmodem. U portů pak trojice USB 2.0, dvojice audiojacků, výstup na externí monitor (D-Sub) a slot ExpresCard. Pro úplnost se sluší zmínit i webkameru a vestavěný mikrofon.

S Toshibou Stellite se dodává i originální operační systém Windows Vista Home Premium, dále vedle driverů i celá řada firemních utilit (DVD přehravač, Disc Creator, Speech systém, Face Recognition a další) a software třetích stran, často v trial verzích – Ulead DVD Movie factory, McAfee Internet Security Suite 2008, Google apod. Záruka na notebook je jeden rok bez dotčení zákonné záruky pro fyzické osoby (2 roky).

Doporučená koncová cena pro Toshibu Satellite L350 v konfiguraci s procesorem Intel Core Duo T2370 (1,73 GHz, 21MB L2 cache,533 MHz FSB), 2 GB RAM, integr. grafikou Intel GMA X3100, SATA HDD 250 GB, Wi-Fi, LAN 10/100, 3x USB 2.0 a s Win Vista HP je 13 720 Kč bez DPH (16 400 Kč s DPH).

Představení

Diskuse