Toshiba Satellite Pro U400 - zmenšený mainstream

26. 5. 2008 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Hledáte malý, lehký, finančně nenáročný a přitom výborně přenosný notebook? Zpozorněte před 13'' Toshibou s procesorem Intel Core 2 Duo a nadprůměrně velkým diskem, s dobrými možnostmi rozšíření i konektivity a hmotností od 1,9 kg. Doporučená koncová cena je totiž až pod 20 000 Kč bez DPH.

Toshiba Satellite Pro U400 - zmenšený mainstream

Stále více uživatelů dokáže ocenit a využít výhody malých a lehkých notebooků, takže vedle velmi drahých superlightů vyrůstá i široká nová kategorie s 13'' displejem určená nejširší veřejnosti, to především cenou, materiálem šasi a zpracováním, neboť součástky jsou zhusta stejné. A naprosto typickým zástupcem této kategorie je i Toshiba U400 z rodiny Satellite Pro.

S rozměry 314 x 229 x 27,5-35 mm a hmotností od 1,9 kg to může být prima přístroj na přednášky do školy, zklamat nemusí ani jako druhý počítač v domácnosti (vedle nabušeného herního desktopu nejmladší ratolesti :-) ) nebo s ním bude spokojen často cestující živnostník. Šasi je samozřejmě plastové, v této cenové kategorii příliš jiných možností není, ale jméno osvědčeného výrobce snad případné obavy zažene. Tvary jsou uměřeně oblé a do značné míry hladce elegantní, kombinace stříbrošedé s černou konformní a bez extravagance. Styl ovšem nechybí. Jako polohovací zařízení je využit dvoutlačítkový touchpad s čtečkou otisků prstů na místě prostředního, třetího tlačítka, je v barvě okolní plochy a mírně zapuštěný.

Obrazovka má, jak již zmíněno, úhlopříčku módních 13,3'' a rozlišení 1280 x 800, což je při této velikosti asi rozumné, při vyšším rozlišení by už asi písmenka i ikonky byly velmi miniaturní, i když i na to se dá zvyknout. Nicméně WXGA je dostatečné, umocněné i tím, že displej je lesklý, tudíž slibuje vyšší kontrast a lepší podání barev.

Na českém trhu je možné se setkat s několika konfiguracemi U400, liší se ovšem pouze použitými procesory a operačními systémy, což jsou vlastně jen marginálie :-) U procesorů si totiž vybíráme pouze z Intel Core 2 Duo pětkové řady s 65nm jádrem: buď T5670 nebo T5550 a T5750 (1,83 nebo 2,0 GHz, 2 MB L2 cache, 800 nebo 667 MHz FSB). U dalších součástek už žádné rozdíly nenajdeme. Mají čipset Intel GM965 a v něm integrované grafické jádro GMA X3100, což do značné míry charakterizuje i využití celého počítače. Kvůli znatelné absenci 3D výkonu je jasné, že půjde především o kancelářské programy, internet a 2D grafiku (filmy, multimédia). Některé starší hry také spustíte, ale žádná sláva to nebude, ale alespoň to třeba studenty nebude rozptylovat od psaní poznámek :-). Paměť je standardně dodávána o velikosti 2 GB, což jen chválím, pro běh s Windows Vista je to ideální start. Jedná se o jediný DDR2-667, maximální rozšiřitelná kapacita jsou 4 GB (adresovatelné pouze s nedodávanými 64bit. OS).

I pevný disk je v nabídce pouze jediný, jedná se o 250GB kousek, což je i dnes ještě nadprůměr, další údaje výrobce nepřidává, zcela zřejmě to bude SATA disk, vzhledem k ceně maximálně 5400otáčkový, nižší rychlost rotace ploten už by byla zklamáním. Optická mechanika umí číst všechna běžná CD a DVD média a je to, jak určitě hádáte spolu se mnou, Super Multi DVD DL vypalovačka. Podobně jako u HDD je výrobce skoupý i na data ohledně baterie, fakt, že je lithio-iontová by správně tipla i moje maminka, zajímavější věci jako počet článků, kapacita či napětí nebo dokonce doba výdrže zůstane tajemstvím.

Ač se jedná o v podstatě malý a přenosný notebook, výbava porty je prakticky stejná jako u běžných 15'' mainstreamových notebooků. O připojení k síti se stará bezdrátový Wi-Fi adaptér a/b/g/draft-n a gigabitový ethernet, další přenosy dat umožňuje Bluetooth a analogový modem. Nejpoužívanější porty vůbec, USB 2.0 ,jsou zde tři, FireWire jeden. Grafické porty zastupuje pouze externí VGA, audiokonektory minijack jsou dva (mic/in a headphone/out), výstup podporuje S/PDIF. Zasouvat do počítače můžete díky čtečce paměťových karet karty MMC, MS, MS Pro, SD a xD, případně díky slotu také ExpressCard karty a koneckonců silou lze do notebooku nacpat kdeco :-D

Jako příjemný doplněk zmiňuji 1,3MPx webkameru, naopak vzhledem k zaměření bezpečnostní nabídka končí u softwarových hesel.

Jako operační systém můžete zvolit Windows Vista ve verzi Home Premium nebo Business, v druhém případě je pak možný bezplatný downgrade na Windows XP Pro. Jako většina velkých výrobců vám i Toshiba nainstaluje na disk hromadu více či (velmi často) méně potřebného software, mimo nutných ovladačů a užitečných utilit (správa monitorů, program pro kameru) to jsou například trial verze MS Office nebo McAfee Internet Security Suite, Ulead DVD MovieFactory, Toshiba DVD Player a další. Doba záruky se pohybuje od jednoho roku pro právnické osoby po dva roky pro fyzické osoby-nepodnikatele (ze zákona).

Doporučená koncová cena pro Toshiba Satellite Pro U400 je v konfiguraci s procesorem Intel Core 2 Duo T5670 (1,8 GHz, 2 MB L2 cache, 800 MHz FSB), 2 GB RAM, integr. grafikou Intel GMA X3100, SATA HDD 250 GB, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 3x USB 2.0, FireWire, Bt a s Win Vista B je 19 089 Kč bez DPH (22 789 Kč s DPH).

Představení

Diskuse