Toshiba Tecra S5 - navrženo pro firmy

21. 4. 2008 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Business notebook dle Toshiby: 15,4'' model s vysokým rozlišením displeje, sadou Centrino Pro, výkonným procesorem, dedikovanou OpenGL grafikou od NVIDIA, vysokou mírou zabezpečení a také replikátorem portů. Taková je Tecra S5 s cenou pod 30 000 bez DPH.

Toshiba Tecra S5 - navrženo pro firmy

Tecra je business třída větších a výkonnějších notebooků v portfoliu Toshiby. Model S5 je pak takovou trestí typického mainstreamového business notebooku pro náročnější klientelu. Tomu odpovídá v podstatě všechno včetně designu. Černé a stříbrné šasi vypadá značně konformně, ovšem tak tomu má být, je to pracovní nástroj. Že neurazí ani nenadchne je tedy vedlejší. Plastové šasi má rozměry 366 x 268 x 30 mm, hmotnost celého notebooku začíná na minimálních 2,88 kg, což je zhruba na průměru třídy. Na stále nošení s sebou tedy příliš není, ale s dobrou brašnou či batohem je možné zvládat i pravidelné přesuny mezi domovem a prací - takovýto notebook bude asi stejně nejčastěji jezdit autem :-).

Displej má úhlopříčku 15'', což je i přes oživení v oblasti nejmenších notebooků pořád absolutně nejobvyklejší velikost. Potěší rozlišení, které je WSXGA+ (1680 x 1050 pixelů), což je dle mého při této velikosti optimální, ovšem musíte si zvyknout na menší písmenka. Práce ve dvou vedle sebe otevřených oknech je pak ale hračkou. Jako polohovací zařízení je použit DualPint, tedy kombinace touchpadu a trackpointu, každý s vlastní sadou tlačítek.

Přestože notebook není určen na hry nebo jako speciální pracovní stanice, ve výkonu problém nebude, počítač je postaven na Centrinu Pro a má dedikovanou grafickou kartu. Procesorem je Intel Core 2 Duo T7700 (2,4 GHz, 4 MB L2 cache, 800 MHz FSB), spolupracuje s čipsetem Intel PM 965. Písmena PM naznačují, že výrobcem grafické karty už ovšem Intel nebude, u Toshiby se rozhodli pro čip NVIDIA Quadro NVS 130 (256 MB VRAM) s technologií TurboCache (dynamické sdílení paměti se systémem). Jedná se o OpenGL optimalizovanou verzi nejpomalejšího dedikovaného lowendu od NVIDIA - GeForce 8400M G. RAM jsou k dispozici celkem 2 GB ve dvou modulech, poběží tedy v rychlejším dual channel módu a mají dostatečnou kapacitu pro hladký běh Windows Vista, potíž by mohla nastat v případě potřeby rozšíření. Moduly jsou typu DDR2-667.

V Čechách se asi nejsnáze potkáte s konfigurací osazenou 250GB diskem, ale možností je více. V každém případě půjde o SATA disk s 5400 ot./min. V šachtě pro optickou mechaniku pak dřímá standardní Super Multi DVD DL vypalovačka, která si poradí se všemi běžně dostupnými formáty. Zapeklitá situace je u baterie, neboť výrobce se nepodělí o žádnou jinou informaci než tu, že se jedná o Li-Ion články a že prozatím nejsou k dispozici výsledky testu výdrže pro Windows Vista. Finito.

Konektivita je přesně v té správné porci: Wi-Fi adaptér pro standarty a/b/g/draft-n, Bluetooth, gigabitový ethernet a modem. Bohatá je i výbava porty, začíná u tří USB 2:0, následuje FireWire (IEEE 1394), dvojice audiojacků, výstup na externí VGA a poněkud netypický, ale stále občas velmi žádaný sériový (COM) port. Dále je k dispozici i čtečka paměťových karet 7v1 (MMC, MS, MS Pro, SD, SD IO, miniSD a xD) a PC Card slot. Nezanedbatelný je také slot pro replikátor portů, který u tohoto profesionálního nástroje nechybí.

V rámci zabezpečení dat můžete používat čtečku otisků prstů, Kensington lock, antišokovou aktivní ochranu HDD a dokonce BIOS s podporou pro Computrace.

Tecra S5 se dodává s operačním systémem Windows Vista Business a rozsáhlým balíkem programů jak od Toshiby (EasyGuard), tak dalších výrobců (InterVideo WinDVD, Norton Internet Security apod.). Záruka je mezinárodní a platí po dobu tří let.

Doporučená koncová cena pro Toshiba Tecra S5 v sestavě s procesorem Intel Core 2 Duo T7700 (2,4 GHz, 4 MB L2 cache, 800 MHz FSB), 2 GB RAM, grafikou NVIDIA Quadro NVS130, SATA HDD 250 GB 5400 ot./min., Wi-Fi a/b/g/n, LAN 10/100/1000, 3x USB 2.0, FireWire, BT a s OS Win Vista Business je 28 363 Kč bez DPH ( 33 825 Kč s DPH).

Představení

Diskuse