Umax M570TU - silák na hraní

22. 9. 2008 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Umax M570TU je čistokrevný hráč, který se na sebe nebojí upozornit třeba svým designem. Nabízí sílu Core 2 Duo procesoru, velký disk, DDR3 paměti a spoustu grafického výkonu dedikované grafiky NVIDIA. Za zmínku stojí i slušné možnosti konektivity a volitelný TV tuner. Doporučená koncová cena ovšem atakuje hranici 40 00 Kč bez DPH.

Umax M570TU - silák na hraní

I u méně známých firem je možné nalézt přístroje, jejichž cena připomíná spíše světové „celebrity“ na trhu s notebooky. Jedním takovým je i Umax M570TU. Umax se za fakt, že nepatří mezi velké hráče nijak nestydí, naopak na jeho stránkách snadno najdete heslo „lokální výrobce“. Alespoň si na nic nehraje a my se můžeme podívat, co za nemalé peníze nabízí za hardware, když značku platit nemusíme.

Tělo je velikostně přizpůsobeno 17'' displeji a i u zavřeného notebooku na první pohled odhadnete, že to nebude jen takový dýchavičný přerostlík na pouštění DVD filmů. Černé šasi má totiž po obvodu jasně oranžovou agresivní linku, spojuje prakticky všechna přístupová rozhraní a je zakončena metalickými drátěnými síťkami krytu reproduktorů. Netuším, jaké bude zvukové podání, pokud bude zvuk vyzařovat do stran, ale rozhodně to vypadá efektně. Trošku více rozpačitý jsem z pracovní plochy, která je, stejně jako zbytek notebooku, hladce černá, ovšem po obvodu klávesnice a touchpadu s povrchem připomínajícím karbonový polymer. O jeho použití právě na tuto část přístroje upřímně pochybuji, na druhou stranu potěšit může tentokráte už smysluplné užití magnéziové slitiny na víko notebooku, což bude mít jistě pozitivní dopad na pevnost v krutu i tlaku.

Rozměry šasi jsou 397 x 293 x 22-44 mm, hmotnost poměrně úctyhodných 3,8 kg, tu ovšem celkem dobře vyvažuje výkon i účel použití. Herní notebook totiž přílišnou mobilitu nevyžaduje, sklapnutý ho na LAN party k přátelům dovlečete třeba na vozíku, jen když si zahrajete :-)

17'' displej má podle výrobce být hlavním tahákem tohoto notebooku, a opravdu, technická data vypadají impozantně, rozlišení 1920 x 1200 (WUXGA) mívají i mnohem větší stolní LCD panely, škoda že nepřibyla ještě nějaká „hi-tech“ technologie ve stylu LED podsvícení, takto se budeme muset spokojit s klasickou jednou trubicí. Povrch displeje je pochopitelně leštěný, od herního přístroje by nikdo nic jiného asi ani nečekal. Směrovým rozhraním je zde touchpad se dvěma tlačítky a uprostřed umístěnou čtečkou otisků prstů, při profesionálním nasazení (v maskáčích a se zbraní v ruce) se ovšem stejně žádný hráč bez kvalitní myši neobejde.

A protože Umax tento model pojímá jako ultimativní ve své nabídce, pojďme se podívat, čím ho pro herní nasazení vyzbrojil uvnitř. Opět jde o notebook postavený na Centrino sadě (kde usnulo AMD?), jejímž nejdůležitějším článkem je procesor Intel Core 2 Duo T9400 (2,56 MHz, 6 MB L2 cache, 1066 MHz FSB). Nejde ani o nejvýkonnější, ani o nejúspornější (35 W TDP) řešení, ovšem ve spojení s výkonnou grafikou je to v poměru cena/výkon perfektní volba, a s chlazením v tak velkém těle určitě výrazný problém nebude. A protože dedikovaná grafika je nutností, čipsetem je PM45, GMA čip ve variantě GM by byl opravdu zbytečný. To protože Umax zamířil opravdu dost vysoko a použil NVIDIA GeForce 9800M GTS. Nejedná se o úplný vrchol nabídky mobilních grafik, ale 64 programovatelných shaderů spojených s 512 MB DDR3 paměti už rozhýbá i nejnovější hry, pokud dodržíte alespoň malinko rozumná nastavení detailů a vyhlazování. Se staršími hrami si pak poradí hravě, film či internet ani zmiňovat nebudu. RAM jsou „pouze“ 2 GB, vzhledem k tomu, že se jedná o DDR3-1066, neměl by do maxima zbývající gigabyte nijak výrazně chybět.

U pevného disku Umax také nijak nešetřil, osadil kapacitně největší běžný SATA disk, tedy 320GB a s 5400 otáčkami. U herního notebooku by stálo asi za zvážení obětovat část kapacity na úkor výkonu, výrobce ovšem nic podobného nenabízí. Optická mechanika je Super Multi DVD vypalovačka, což je pro hry naprosto v pořádku, při osazení tak jemného displeje je ovšem škoda, že si neužijeme HD videa třeba z Blu-ray disku. U Umaxu si také byli jasně vědomi faktu, že hráč na baterky nehraje, ostatně grafika jako GF9800 opravdu spolyká kde co (konkrétně až 75 W), proto osadili pouze 4400mAh Li-Ion článek. Podle velice optimistických předpokladů výrobce vydrží až dvě hodiny v kancelářských aplikacích. Pokud spustíte třeba Crysis, zelenou LED ukazující plný stav baterie snad ani nezahlédnete :-)

Pro spojení se světem jsou k dispozici všechna standardní rozhraní – Wi-Fi a/g/n, gigabitový ethernet, Bluetooth i modem. Ke čtveřici USB 2.0 portům se přidává i FireWire, dále trojice audiokonektorů s S/PDIF rozhraním, dvojice moderních grafických portů – DVI a HDMI, dále e-SATA pro připojení externích disků a sloty pro ExpressCard a paměťové karty (7v1 – MMC, MS/Duo, MS Pro/Duo, SD, xD).

Multimediální vlastnosti dotváří 2MPx webkamera s mikrofonem a volitelný hybridní TV tuner s dálkovým ovládáním (+ 2000 bez DPH).

Dodávaným operačním systémem jsou Windows Vista Home Premium, možno zvolit i Vista Business nebo Windows XP Pro, případně variantu zcela bez OS. Dalším softwarem vyjma ovladačů je přehrávač DVD PowerDVD a vypalovací produkt Nero. Záruka je platná po dobu 24 měsíců bez rozlišení zákazníka, možno i o další rok navýšit.

Doporučená koncová cena pro Umax M570TU v konfiguraci s procesorem Intel Core 2 Duo T9400 (2,53 GHz, 6 MB L2 cache, 1066 MHz FSB), 2 GB DDR3-1066 RAM, grafikou NVIDIA GF 9800M GTS 512 MB, SATA HDD 320 GB 5400rpm, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 4x USB 2.0, Bt, s Win Vista HP je 39 990 Kč bez DPH (47 588 Kč s DPH).

Představení

Diskuse