VBI MiTAC 8222J - modulárně za nejnižší cenou

19. 5. 2008 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Notebooky VBI se obecně vyznačují tím, že za překvapivě nízkou cenu dokážou nabídnout celou řadu moderních technologií. Nejvíce asi ušetříte za jméno, protože třeba firmu MiTAC zná málokdo. Ale notebook postavený na jejím šasi může mít procesory od Celeonu po Core 2 Duo, ovlivnit můžete i přítomnost Wi-Fi nebo Bluetooth a vybrat si z široké nabídky pevných disků. Cenu za průměrnou sestavu se může podařit stlačit až ke 13 000 Kč bez DPH.

VBI MiTAC 8222J - modulárně za nejnižší cenou

Jak už je poměrně známo, VBI jako iniciativa původně od Intelu zastřešovala „noname“ produkty velkých OEM nebo ODM výrobců, a právě jedním z nich je i MiTAC. Sídlí na Taiwanu, výrobní závody má tam i v Číně.

Šasi MiTAC 8222J je základem pro klasický low-endový 15'' notebook bez výrazně zaměřeného použití. Hodit se může prakticky všude, kde na něj nebudou kladeny speciální nároky, zejména v domácnostech či pro studenty, v malých firmách nebo na pracovištích bez potřeby centrální správy. Rozměry jsou totiž 360 x 265 x 35 mm, hmotnost 2,8 kg. Nekoná se tedy žádné zvláštní překvapení a mobilita tomu bude odpovídat, tedy nic na celodenní práci „on air“, ale bez problémů ho donesete do práce či do školy a zpět. Design celkem odpovídá kategorii, tedy různě šedé plasty ve střízlivém podání. O polohování se stará dvoutlačítkový touchpad.

Do vínku byla notebooku vložena 15,4'' širokoúhlá obrazovka (TFT LCD) s rozlišením WXGA (1280 x 800). Má leštěný displej se všemi výhodami i nevýhodami, které k tomu patří – tedy lepší podání barev, vyšší kontrast, ale častější odlesky a potřeba hlídat si polohu zdroje světla.

Jak je pro VBI notebooky charakteristické, stran „vnitřností“ notebooku máte poměrně široké možnosti konfigurace, není tedy problém ušít notebook na míru, přede všemi výčty jen řeknu, že třeba u HDD máte na výběr z 15 možností. Ale začněme jako obvykle procesorem. Asi nepřekvapí, že do VBI notebooku (Verified By Intel) bude možno koupit pouze intelovské mikročipy. Z hlediska ceny je velmi zajímavou možností procesor Celeron M 540 (1,86 GHz, 1 MB L2 cache, 533 MHz FSB), ovšem co do výpočetního výkonu spláčete nad výdělkem. Mnohem lepší variantou je nákup procesorů z rodiny Core 2 Duo, začátek je u modelu T5450 (1,66 GHz, 2 MB L2 cache, 667 MHz FSB), nabídka pokračuje přes T7250, T7500 až po T7700 (2,4 GHz, 4 MB L2 cache, 800 MHz FSB). Jedno ovšem mají všechny procesory společné, tím je totiž čipset Intel GM965 (na webu je uveden čipset PM, z omylu ovšem VBI.cz usvědčuje uváděná grafická karta) s integrovaným grafickým řešením Intel GMA X3100, které pochopitelně nemá žádnou vlastní paměť a veškerou si mapuje ze systémové RAM. Jak vidno, tak nejspíš právě zde bude jedno z nejslabších míst notebooku, protože tato grafika je určena pro kancelářskou práci či pro sledování filmů, na pokročilé 3D funkce jakož i výkon zapomeňte. Konfigurovat můžete i systémovou paměť, což se může hodit. Pokud počítáte jen se starším nebo méně náročným OS (Win XP nebo linuxové distribuce), dost možná vystačíte s 1 GB (značkové moduly Kingston jak o velikosti 512 MB, tak 1 GB DDR2-667), pro Win Vista již mohu doporučit alespoň 2 GB, opět s možností jediného modulu nebo dvou 1GB. Čipset zvládne maximálně 4 GB, namapovat je ovšem umí pouze 64bitové verze OS, 32bitové mapování končí na 3 GB.

Jak jsem psal výše, u HDD je na výběr z řady možností od superzákladu v podobě 40GB disku za pětitstovku přes standardy kolem 160 GB s rychlostí rotace datových ploten 5400rpm až po velice slušné disky s kapacitou 200 GB, 16 MB cache a rychlostí 7200rpm (Seagate Momentus). Všechny možnosti jsou ovšem vybaveny SATA rozhraním. U optické mechaniky je to s výběrem podstatně jednodušší, dostanete prostě obvyklou DVD Super Multi vypalovačku s podporou dvouvrstvého zápisu. Použitá baterie na bázi šesti lithium-iontových článků má kapacitu 4800 mAh, je to malounko nadprůměrná hodnota a při rozumném užívání (vypnutá Wi-Fi apod.) by se doba výdrže měla blížit podle mého názoru ke dvěma hodinám, výrobce dobu neuvádí. V případě potřeby jsou k mání i devítičlánkové akumulátory

Co se týče portů a rozhraní, situace vypadá následovně: na základní desce je gigabitový ethernet a analogový modem plus anténa. Wi-Fi modul a Blutooth je pak třeba doobjednat v podobě PCI-E minikaret, u Wi-Fi Intel a/b/g nebo i s Draft-n podporou. Na bocích přístroje najdeme celkem 4 USB 2.0 porty, jeden FireWire (IEEE 1394), dvojici audiojacků s podporou S/PDIF, trojici grafických portů, mezi nimiž bych chtěl vyzdvihnout HDMI port (dále externí VGA a S-Video), čtečku paměťových karet (MMC, MS, MS Pro, SD) a ExpressCard slot, do kterého je mimochodem možné také rovnou objednat hybridní (analog+digital)TV tuner.

Jako další doplňky chci zmínit vestavěnou webkameru, ale také možnost doobjednat si diskutabilní Robson modul (flash paměť „mezi“ HDD a systémem).

Všechny notebooky VBI jsou standardně bez OS a můžete si volit mezi Windows XP Home a Pro, Visty jsou k dispozici jako Home Basic, Home Premium a Business vždy v 32 i 64bit verzi, nebo několika distribucemi Linuxu (Ubuntu, Mandriva, OpenSUSE). Pro speciální potřebu můžete mít i FreeDOS. Na notebooku tak není nainstalován ani žádný software, v nabídce VBI lze pouze vybrat z řady verzí MS Office a případně přidat Nero 7 Essential. Záruka je v době trvání 24 měsíců.

Doporučená koncová cena pro VBI MiTAC 8222J je za pouhé šasi 8 443 Kč bez DPH (10 047 vč. DPH), v modelové konfiguraci s procesorem Intel Core 2 Duo T5450 (1,66 GHz, 2 MB L2 cache, 667 MHz FSB), 2 GB RAM, integr. grafikou Intel GMA X3100, SATA HDD 160 GB 5400 ot./min., Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 4x USB 2.0,, FireWire, Bt a bez OS je 13 865 Kč bez DPH (16 499 Kč s DPH).

Představení

Diskuse