VBI Newport a Sheffield - modulární hi-end levně

8. 9. 2008 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

I u VBI se chtějí vytáhnout silným a výkonným notebookem a zároveň zaujmout zákazníky orientované na cenu. Proto v příbuzných modelech Sheffield a Newport s DKC pod 25 000 Kč najdeme procesor Intel Core 2 s jádrem Penryn, vysokokapacitní disk se 7200 otáčkami i silnou dedikovanou grafiku od NVIDIA.

VBI Newport a Sheffield -  modulární hi-end levně

Jak nakoupit výkonný notebook, na kterém by šly hrát i náročnější hry a přitom nevykrvácet? Nejčastějším, a často vhodným a výhodným řešením je slevit na „značce“, tedy nekupovat vyhlášený a marketingově podpíraný výrobek, ale trochu se uskromnit na image a nechat se unášet rychlými procesory nebo maxidisky. Je třeba počítat s tím, že jako u jakéhokoli kompromisu někde slevujeme – třeba na zárukách, kvalitě šasi, nezdolnosti použitých součástek nebo třeba na designu. Což jsou ale všechno vlastnosti, které spoustu lidí trápit nemusí, na VŠ kolejích je spíše než značka či design notebooku ceněna schopnost ho ovládat, u šasi bez karbonových vláken a magnesia holt musím s notebookem zacházet, jako by byl z porcelánu, ale jde s tím vyjít.

Jednou ze značek, jejíž název možná široké veřejnosti mnoho neřekne, ale přitom nabízí zajímavé stroje za zajímavé ceny, je VBI (Verified By Intel). Snahy Intelu ohromit modulárními notebooky sice poněkud „vyšuměla“ a program VBI se zastavil, ale notebooky zůstaly a dnes se podíváme na dva počítače, které tvoří mezi 15'' univerzály ve firemní nabídce jakousi špičku.

Oba notebooky, Newport a Sheffield, by zřejmě v katalozích mnoha konkurentů byly jen dvě variace na stejné téma – dvě konfigurace téhož modelu. Spojuje je totiž nejen společné šasi od ODM a OEM výrobce Compal, ale kromě displeje a procesoru i prakticky všechny hardwarové součástky. Rozměru šasi jsou 355 x 257 x 35,2 mm a hmotnost je 2,7 kg. Na 15'' univerzála čísla průměrná, ovšem v dobrém slova smyslu. Tělo i víko notebooku jsou z matného šedočerného plastu a nic, nad čím by designér zajásal, nenabízí. O eleganci nebo emocích těžko mluvit, na druhé straně je tělo praktické a nenápadné, když už není krásné, pak ani ošklivé.

Nejviditelnějším rozdílem mezi oběma modely (nebo konfiguracemi, chcete-li) je rozlišení 15,4'' displeje. U modelu vyššího, Newportu, je to nadstandardní WSXGA+ (1680 x 1080 pixelů) což při této úhlopříčce už znamená velice jemné zobrazení,ale také třeba menší písmenka. Při troše zvyku je to dle mého osobního názoru velmi příjemné. Sheffield si v hierarchii VBI notebooků stojí o něco níže, proto disponuje „pouze“ rozlišením 1440 x 900 pixelů (WXGA. K polohování je integrován dvoutlačítkový touchpad, na střední pozici místo kolečka je čtečka otisků prstů.

Zatímco na exteriéru přístroje výrobce šetřil, jak jen mohl, pod „kapotou“ se skrývá relativně silný sporťák, když už jsme u analogií, viděl bych to alespoň na objemnější šestiválec, možná i více. Oba modely jsou postaveny na Centrino Duo (Montevina) sadě. Newport sází raději na brutálnější výkon a se spotřebou si tolik hlavu nedělá – je osazen procesorem T9400 (2,53 GHz, 6 MB L2 cace, 1066 MHz FSB), kdy písmeno T v názvu neznamená jen dvoujádrový procesor, ale také TDP 35 W. Sheffield se proti tomu spokojí s P8400 (2,26 GHz, 3 MB L2 cache, 1066 Mhz FSB) s TDP 25 W. Oba procesory jsou z nejnovější generace a jsou vyrobeny 45nm procesem. Další charakteristiky už jsou shodné – čipset PM965 a atraktivní grafická karta NVIDIA GeForce 9600M GT s 512 MB vlastní grafické paměti. U střední třídy, kterou řada 9600M má být, jsou poměrně důležitá doplňující písmena, přičemž GT znamená kartu výkonnější, se kterou se lze pustit i do náročnějších současných her, a to i při poměrně vysokém rozlišení. Výkon vhodně doplňují 4 GB RAM ve dvou značkových modulech Kingston DDR2-800.

Vytáhnout se VBI chtělo i pevným diskem, proto zvolilo špičku mezi současnými HDD. Výrobcem je Seagate a jeho SATA disk Momentus se 7200 otáčkami za minutu a kapacitou 320 GB potěší snad každého. Oproti tomu optická mechanika zůstala u průměru, běžná Super Multi DVD vypalovačka schopná číst i zapisovat na všechna k tomu určená média.U obou modelů je i shodná baterie, devítičlánkový Li-Ion akumulátor s kapacitou 7200 mAh. Na poměry 15'' notebooků je to vysoce nadstandardní zdroj, ovšem připočteme-li náročnou kartu, TFT displej, u Newportu náročnější procesor, zůstává doba výdrže notebooku vzhledem k výrobcově informační skouposti velkou neznámou.

Podíváme-li se na konektivitu, můžeme konstatovat, že je na dnešním standardu – Wi-Fi a/b/g/draft-n, gigabitový ethernet, Bluetooth a modem. Mezi porty už to taková sláva není, výrobce se omezil na nezbytné, ale funkční minimum. 3 USB porty, digitální HDMI a analogový D-Sub pro obraz, pouze analogové zvukové rozhraní, čtečka paměťových karet (MMC, MS, MS Pro, SD) a ExpressCard slot. Jako bonus je v rámečku displeje umístěna webová kamera a také tu je zmiňovaná čtečka otisků prstů, bohužel bez TPM čipu, hesla jsou tak chráněna pouze softwarově.

Notebook je v základu dodáván bez OS, za 1 Kč je možno zakoupit instalaci některé z GNU/Linuxových distribucí (Mandriva/OpenSUSE/Gentoo) nebo připlatit za OEM verzi MS Windows Vista (např. Business – 2478 Kč bez DPH). V konfigurátoru lze zakoupit i licence na MS Office a CD s trial verzí Eset NOD32 antivirem a Vypalovacím sw Nero 7 Essential.

Doporučená koncová cena pro VBI Newport v konfiguraci s procesorem Intel Core 2 Duo T9400 (2,53 GHz, 6 MB L2 cace, 1066 MHz FSB), 4 GB RAM, grafikou NVIDIA GF 9600GT 512 MB, SATA HDD 320 GB 7200rpm, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 3x USB 2.0, Bt a bez OS je 25 605 Kč bez DPH (30 470 Kč s DPH).
Model Sheffield s nižším rozlišením displeje a procesorem Intel Core 2 Duo P8400 (2,26 GHz, 63MB L2 cache, 1066 MHz FSB) je za 21 315 Kč bez DPH (25 365 Kč s DPH).

Představení

Diskuse