VBI Salford - nejdražší mezi VBI

6. 10. 2008 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

I u firmy spoléhající na cenu jako hlavní marketingový tahák najdete vlajkovou loď. U VBI je to předkonfigurovaný model Salford. 15'' obrazovka s vysokým rozlišením, dedikovaná grafika s opravdovým herním výkonem, vysokokapacitní disk i maximum RAM z něj dělají velice zajímavou volbu i pro hráče, kterým není cizí mobilita. A ve spojení s dobrou konektivitou i cenou se jedná o notebook, který může vzbudit pozornost. Doporučená cena přitom zůstává pod 25 000 Kč bez DPH.

VBI Salford - nejdražší mezi VBI

Současnou špičkou v nabídce VBI tvoří model Salford, je nejdražší, nejvybavenější, s nejlepší grafikou, snad by těch nej bylo ještě o něco více. Přitom u ceny každý zpozorní. VBI totiž patří k firmám, které zákazníky lákají nejvýhodnější možnou cenou. Je proto ochotna obětovat silnou pozici značky, řadu nadstandardních služeb, jen když je hardware co nejlepší.

Kupujeme-li notebook kvůli tomu, že je relativně snadno přenositelný (a netýká se to jen thin-and-light přístrojů), je šasi v podstatě nejdůležitější komponentou. Proto VBI nezapomíná uvést, že výrobcem šasi je dceřiná firma Asusu, Asmobile. Nakolik to zákazníky oproti ostatním téměř zcela bezejmenným ODM výrobcům uklidní, nevím. Každopádně půjde o šasi vyrobené z plastu, žádný nadstandard v podobě magnézia, bohužel. Designově je však notebook poměrně povedený, plasty jsou převážně černé, na vnitřních plochách kolem displeje a klávesnice stejně jako na lince podél vnitřních hran pak kovově šedé. Zajímavým a výrazným prvkem je šedá konzole obsahující webkameru.

Rozměry šasi činí 362 x 268 x 28,5 mm a hmotnost je 2,9 kg. Především hmotnost je na 15' přístroj už mírně nadprůměrná, ale vzhledem k osazenému hardwaru ještě odpustitelná. Ostatně u podobného notebooku bych čekal nasazení spíše na stole než vyloženě v terénu, vzhledem k výkonu bych odhadoval velké šance u lidí, kteří od notebooku očekávají hodně zábavy, zejména ve hrách, cena ho činí dostupným i běžným rodinám.

Displej má poměrně úctyhodné charakteristiky, které ovšem nevypovídají o všech vlastnostech. Přesto: při úhlopříčce 15,4'' je rozlišení WSXGA+ (1680 x 1050). Sám mám displej se stejným rozlišením ve stejné velikosti a mohu ho vřele doporučit, upozorňuji ovšem, že písmenka jsou opravdu dost drobná a chce to často trochu zvyku. Povrch disku je leštěný, zajistí tedy sytější podání barev, opačnou stranou mince je větší množství odlesků. Polohování obstarává, tedy krom vaší ruky, dvoutlačítkový touchpad se čtečkou otisků prstů.

Hlavní lákadla ovšem skrývá notebook uvnitř šasi, čeští spotřebitelé pořád hodně slyší na design a hardwarovou výbavu, ergonomie, servis a nadstandardní služby většinou hrají při výběru a nákupu podstatně slabší roli. Pojďme se tedy podívat, co dovnitř VBI vešlo. Jak už je v kraji zvykem, základ tvoří procesor od Intelu, tedy Core 2 Duo T9400 (2,53 GHz, 6 MB L2 cache, 1066 MHz FSB) nejnovějšího faceliftu s jádrem vyrobeným 45nm technologií. Čipset Intel PM45 je pochopitelnou nutností, lahůdkou pak dedikovaná grafická karta NVIDIA GeForce 9650M GT. Ta má 32 renderovacích jader a patří na rozmezí mainstreamových a hi-endových karet(jádro na 575 MHz, shadery 1400 MHz, paměti 430 MHz DDR2). Za slušnou cenu si tak můžete bez obav spustit i nejnovější hry, byť v řadě z nich budete částečně limitováni v nastaveních. K plynulému renderování zejm. textur navíc pomůže celý jeden gigabyte dedikované grafické paměti. RAM má v podobě dvou modulů DDR2-800 4 GB, je to tedy více, než obvyklé 32bitové operační systémy (Win XP, Vista) mohou namapovat.

I pevný disk může patřit mezi chloubu jakéhokoli notebooku, pokud tedy netoužíte po SSD. Ale v notebookových 2,5'' discích byste jen těžko hledali lepší než zde použitý SATA disk s 320 GB kapacity a 7200 otáčkami/min. Oproti tomu optická mechanika je zcela běžná, ale také dostačující – Super Multi DVD DL vypalovačku využije každý, oproti tomu trh s Blu-ray roste jen pomalu a výrobci notebooků se tomu přizpůsobují. Protože podobná hardwarová sestava bude pochopitelně pěkný žrout energie, výrobce hned v základu vybavil Salford devítičlánkovým Li-Ion akumulátorem o kapacitě 7800 mAh, dobu výdrže neudává.

Konektivita je na dobré úrovni, určitě neschází nic, čeho byste opravdu litovali. Wi-Fi a/b/g/draft-n, gigabitový ethernet, Bluetooth i analogový modem tu jsou, následují čtyři USB porty a ještě i jeden FireWire. Trojice audiojacků s podporou digitálního výstupu S/PDIF zajistí vše kolem hudby, HDMI a externí VGA konektor zase kolem obrazu. Příjemnou specialitkou je i eSATA konektor pro rychlé připojení externích disků. Nechybí ani slot pro ExpressCard a čtečka paměťových karet MMC, MS, MS Pro, SD.

Jak je u VBI notebooků zvykem, v ceně není zahrnut operační systém, ovšem drivery by měly být k dispozici jak pro Windows XP, tak pro vistu a také pro Linux. Přestože OS tedy na disku není, najdete zde trial verzi antiviru NOD32. Záruka je poskytována na dobu 24 měsíců.

Doporučená koncová cena pro VBI Salford v konfiguraci s procesorem Intel Core 2 Duo T9400 (2,53 GHz, 6 MB L2 cace, 1066 MHz FSB), 4 GB RAM, grafikou NVIDIA GF 9650GT 1 GB, SATA HDD 320 GB 7200rpm, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 4x USB 2.0, FireWire, Bt a bez OS je 24 398 Kč bez DPH (29 034 Kč s DPH).

Představení

Diskuse