FSC LIFEBOOK T1010 - stylový tablet střední třídy

1. 12. 2008 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Tablet PC jsou stále vnímány jako dost nadstandardní a netypické zařízení patřící do ruky jen 'těm bohatým'. Ale kdo jednou otočí displej a udělá si první poznámku perem, obvykle neodolá. FSC vychází vstříc s tabletem střední třídy, který ve své výbavě zahrnuje procesor Core 2 Duo, 2,5'' SATA disk, optickou mechaniku v modulární šachtě, dobrou konektivitu a především 13'' dotykový displej. Doporučená cena se přitom přimyká k 35 000 Kč bez DPH.

FSC LIFEBOOK T1010 - stylový tablet střední třídy

Tablet PC patří vetšinou do top segmentu výrobců počítačů, proto s ním zas tolik lidí zkušenosti nemá. Ale superlehké thin-and-light notebooky tam bývaly také a podívejte se dnes na netbooky. Může s pokračujícím zlevňování dojít k výrazné změně i u notebooků s kloubem místo pantů? Zatím to tak nevypadá a pozítří to určitě nebude, ale výhody tohoto řešení jsou očividné, a tak ve snaze zaujmout více potenciálních kupců u FSC vedle špičkového tabletu T5010 připravili i cenově odlehčenou verzi s názvem T1010, která ovšem výbavou i formou pořád nabízí opravdu dost.

Tělo notebooku je z plastů, ovšem s kvalitní vnitřní výztuhou, což je vlastní všem LIFEBOOKům. A zatímco spodní strana je černá, pracovní plocha je bílá v odstínu, který bych nejspíše nazval slonová kost. Na pracovní desce se nachází pouze klávesnice a dvoutlačítkový touchpad, a to z pochopitelných důvodů. U tabletu se počítá zejména s prací v „obrácené poloze“, tedy se zakrytou klávesnicí, proto jsou všechna další tlačítka (zapínání, bezdrátové sítě apod.) umístěna na rámečku kolem displeje. Ten je v poměrně tenkém víku, o jeho bezpečí se ale bát nemusíte, víko je z magnéziové slitiny. Středový kloub je blýskavě chromovaný, ale nejedná se nějakou rychlořeznou ocel s vysokým obsahem tohoto nerez prvku, ale o výstřelek designérů. Přestože na materiálu se nešetřilo a nabízí výborný poměr cena/váha a rozměry jsou 319 x 244 x 39 mm, díky dalším součástkám je jeho hmotnost nejméně 2,3 kg, což při držení v jedné ruce a psaní si poznámek už příliš komfortní není.

Jak je napsáno výše, displej má úhlopříčku 13,3''' a rozlišení WXGA, tedy 1280 x 800 pixelů. Jeho povrch snad ani nemůže být jiný než matný, a to z toho důvodu, že je dotykový. Použitá technologie se nazývá pasivní digitizér, není tedy třeba žádného zvláštního pera, používat můžete třeba vlastní prst, byť ostré hroty od pera Parker asi nejvhodnější nebudou. Pasivní „pero“ pro práci je pochopitelně součástí dodávaného příslušenství.

V současnosti nabízí FSC na českém trhu tři konfigurace tohoto notebooku, jsou ovšem výbavou i cenově téměř totožné, rozdíly jsou pouze v kapacitách HDD, přítomnosti či nepřítomnosti webkamery a několika maličkostech. Počítač je jako téměř všechny dnes založen na sadě Centrino v poslední verzi. Přestože pro zahraničí se počítá i s nasazením Celeronu M ve školních modelech tohoto tabletu, u nás je k dispozici výhradně s Intel Core 2 Duo P8400 (2,26 GHz, 3 MB L2 cache, 1066 MHz FSB) a s čipsetem Intel 45GM, u nějž je důležité především připomenout integrovanou grafiku GMA X4500MHD. O jeho možnostech jsem i já sám popsal stránky, ani v případě tabletu se nic nemění – zvládá všechnu běžnou práci, internet, filmy i ve vysokém rozlišení, kancelářskou práci, jeho slabiny jsou v nízkém 3D výkonu, ten ovšem z běžných aplikací vyžadují jen hry, a ani na ně, ani na modelovací CAD nebo grafické programy typu Maya tablety opravdu určeny nejsou. I když k těm studentským verzím... z těch poněkud starších her spustíte skoro všechno:-) GMA pochopitelně nemá žádnou vlastní paměť, tu sdílí s celým systémem. A nemá se špatně, neboť osazeny jsou DDR3 paměti s efektivní frekvencí 1066 MHz, obvykle 2 GB v jediném modulu, v jedné z konfigurací je přidán ještě jednogigabytový modul, čímž je dosažena namapovatelného maxima pro 32bitové Windows.

U pevného disku jsou na výběr dvě varianty, buď 320GB nebo 160GB model 2,5'' SATA disku, vždy s 5400 otáčkami za sekundu. Optická mechanika je typu Super Multi a zvládá vypalovat na všechna k tomu určená média, navíc je zasazena do modulární šachty, takže ji lze snadno vyměnit za sekundární baterii. Primární baterie pak má kapacitu 5200 mAh a výkon 56 Wh. Je pochopitelně lithium- iontová a s šesti články. Dobu výdrže prozatím výrobce neuvádí, v popisovaných konfiguracích a zejména s druhou baterií by ale mohl notebook vydržet opravdu celý pracovní den.

U malých a výrazně na mobilitu založených noteboocích je konektivita jednou z věcí, na které se klade důraz, na druhou stranu malá šasi nenabízí příliš prostoru pro shluky konektorů. Ovšem u FSC se s tím vyrovnali poměrně dobře. Datovou konektivitu zajišťuje především Centrino Wi-Fi adaptér s podporou sítí standardů a/g/n, gigabitový ethernet a Bluetooth. Starodávný modem se hlavně asi kvůli úspoře místa konektoru již nevešel. Dalších portů není mnoho, základní potřeby však pokryjí a co hlavně, je zde i port pro dokovací stanici, čímž se stávají prakticky všechny problémy kromě FireWire snadno řešitelné. Na bocích tabletu najdeme dále trojici USB portů, dvojici audiokonektorů, VGA výstup a sloty pro paměťové SD karty a pro ExpressCard.

Další výbavu tvoří zabezpečovací TPM čip, bohužel bez čtečky otisků prstů, přesto je to velmi užitečná pomůcka, dále ve dvou konfiguracích webkamera se stereo mikrofonem. Možnost individualizace nabízí speciální výměnné kryty víka.

Všechny v Čechách prodávané konfigurace obsahují OS Windows Vista Business s možností downgrade na Win XP PC Tablet Edition 2005. Dalším software jsou ovladače a utility od výrobce (DeskUpdate, DeskView..), Nero Essentials a trialy Norton Internet Security a MS Office. Záruka je automaticky na tři roky s opravou do druhého dne u zákazníka.

Doporučená koncová cena pro FSC LIFEBOOK T1010 v konfiguraci s procesorem Intel Core 2 Duo P8400 (2,26 GHz, 3 MB L2 cache, 1066 MHz FSB), 2 GB RAM, integrovanou grafikou GMX4500, SATA HDD 160 GB (5400rpm), Wi-Fi, LAN 10/100/1000, Bt, 3x USB 2.0, s Windows Vista Business je 35 970 Kč bez DPH (42 804 Kč s DPH).

Představení

Diskuse