HP EliteBook 8530w - pracovní stanice pro náročné

8. 12. 2008 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Pokud jste profesionální grafik či designér a poohlížíte se po novém notebooku, zpozorněte. HP se svou mobilní pracovní stanicí EliteBook 8530w cílí právě na vás. Jako lákadlo nabízí tento 15,4'' notebook displeje s vysokým rozlišením a výběr výkonných profesionálních grafických karet obou největších výrobců. Přidává Core 2 Duo procesory, Upgrade Bay pro optickou mechaniku nebo druhý pevný SATA disk. Nabídku uzavírá reprezentativní vzhled spojený s výbornou odolností. Ovšem kvalita něco stojí, proto doporučená koncová cena neklesne pod 35 000 Kč bez DPH.

HP EliteBook 8530w - pracovní stanice pro náročné

Je poměrně vysoká pravděpodobnost, že profesionální grafik ani designér nejste, ale přesto tento článek čtete. A není divu, proč by tento zajímavý notebook měl být jen pro grafiky, když jeho výhody může využít prakticky kdokoli. V mých očích by byl třeba i výborným počítačem na doma, zejména pokud fandíte i při relativně „nemobilním“ používání notebookům – stačí přikoupit dokovací stanici, případně stolní monitor... a budete mít spoustu místa na svá data (dva HDD), grafika utáhne i kdejakou hru.

Design notebooku dává na první pohled najevo, že nepůjde o žádné ořezávátko, ostatně slovo „elite“ v názvu této řady také ledacos napovídá. Největší část notebooku je černá, jen okolí klávesnice, nikoli však ona samotná, víkoa a panty jsou stříbrné. Šasi spadá do kategorie HP DuraCase, je tedy patřičně vyztuženo prvky z hořčíkové slitiny, víko displeje je z hliníku. Rozměry jsou 355 x 263 x 28(v nejnižší části) mm, hmotnost se pohybuje na zcela průměrné hodnotě 2,95 kg. Celkově mohu říci, že designéři výborně skloubili velice solidní a profesionální vzhled s nezanedbatelnou špetkou šarmu.

Přestože se má notebook s čím chlubit, jeden z hlavních taháků si prozradíme hned na začátku. Jsou jím displeje s vysokým rozlišením. Pro úhlopříčku 15,4'' je nejnižším WSXGA+ (1680 x 1050 pixelů), k dispozici je i WUXGA+ (1920 x 1200). Už v prvním případě jsou běžná písmenka poměrně titěrná, v druhém už je to opravdu na zvážení. Pokud vaše práce probíhá převážně v textovém režimu, může to být až nepříjemné, WUXGA+ panel je opravdu vhodný především na grafiku. Oba displeje mají, jak už to u business notebooků bývá, matné displeje (výrobce přímo píše anti-glare). Podsvícení je, bohužel, katodovou trubicí, Ilumi-lite technologie, tedy HP pojmenování pro podsvícení diodami, by byla mnohem slušivější. Pro ovládání kurzoru bude určitě nejlepší možností myš, nicméně nechybí třítlačítkový touchpad, navíc se setkáme i s Pointstickem (TrackPoint) s vlastní skupinou tlačítek hned pod mezerníkem. Pro mnohé uživatele trochu nepochopitelná věc, ale při troše zvyku jde o zařízení, které touchpad hravě překonává.

Ruku v ruce s perfektním displejem musí takováto pracovní stanice mít i perfektní hardware, pojďme se na něj podívat. Z výrobců a technologií moc na výběr není, osaditelné jsou jedině čipy od Intelu, marketing si vyžaduje i nálepku Centrino 2. Vše splněno. Volit můžete mezi procesory P8600 (2,4 GHz, 3 MB L2 cache, 1066 MHz FSB, 25 W TPD) a T9400 (2,53 GHz, 6 MB L2 cache, 1066 MHz FSB, 35 W TDP) a T9600 (2,8 GHz, ostatní totožné). Vzhledem k obsaženým dedikovaným grafikám je čipsetem pochopitelně Intel PM45, i když možnost přepínání mezi integrovaným a dedikovaným zařízením by tak od věci nebyla.. a vyzkoušené to už je taky. Ovšem u dedikovaných grafik jsem nepoužil množné číslo náhodně, o dvojici přímo v počítači sice nejde, ale na výběr máte ze dvou profesionálních grafik spoléhající na OpenGL standard. Jednou možností je ATI Mobility FireGL V5700 a druhou NVIDIA Quadro FX770M. Obě mohou spolupracovat až s 512 MB vlastní paměti, u NVIDIe tomu tak i je, ATI ve slabších sestavách ovšem mívá od HP pouze 256 MB. Obě karty mají velice příjemný výkon, jsou sice specializované na práci v aplikacích jako AutoCAD nebo Maya a mají dlouhý seznam certifikovaného software, ovšem bez větších potíží rozpohybují i nové hry, tedy pokud jste ochotni se trochu krotit v nastavení, přeci jen, herní notebook vypadá jinak. Paměti jsou typu DDR2-800 a setkáme se se dvěma nebo čtyřmi GB, překvapivě vždy jen v jediném modulu, což mohu jen pochválit. Pokud byste se rozhodovali pro 64bitový operační systém, podporovaných 8 GB RAM by vám asi kdekdo záviděl.

Odstaveček o paměťových zařízení bývá velice kraťoučký, tak jsem vždy, když mohu napsat něco jiného než „standard“ velice vděčný. A EliteBook mi to dovolí. Osazované pevné disky mají pouze vysoké kapacity – 250 a 320 GB, navíc všechna úložiště nabízená v ČR mají rychlost 7200 otáček za minutu. U optické mechaniky je situace ještě růžovější, neboť je usazena v modulární šachtě (Upgrade Bay). Ve většině v Čechách dostupných modelech je instalována Super Multi DVD vypalovačka podporující i technologii LightScribe, tedy vypalování popisků či jednobarevných obrázků na horní stranu k tomu určených médií. Notebook lze koupit i s (a jako dokoupitelné příslušenství je k mání) i Blu-ray mechanika nebo celá škála pevných disků, navíc v takové sestavě je možné vytvořit RAID 1 a 0 pole. K mobilní práci patří i baterie, ta zde obsažená má osm článku na li-ion bázi, výkon dostatečných 73 Wh, což může znamenat až 5 hodin (velmi nenáročné) práce. Při plném jasu displeje a vytížené grafice (případně WIi-Fi atd..) ale nepočítejte ani s polovinou.

Ani u komunikace HP nikde ničím nešetřilo, konektivita je přesně tam, kde má být, tedy Wi-Fi a/b/g/draft-n, gigabitový ethernet, Bluetooth a modem, dále čtveřice USB a navíc jeden nekombinovaný(!) eSATA port, FireWire pro rychlou práci s grafikou nebo profesionálním zvukem, dvojice audiojacků (bohužel bez S/PDIF, které ale má každá profesionální externí zvukovka), externí VGA pro projektory a digitální HDMI výstup, z nějž lze pomocí redukce vyvést DVI. Samozřejmostí je konektor na dokovací stanici (v nejvyšším modelu dokovacích stanic od HP je možné umístit už třetí HDD) a zvláštní konektor pro externí sekundární baterii. Výbavu doplňuje ještě široká(/54) verze ExpressCard slotu a slot pro paměťové karty. Jako jedinou slabinu tak vidím chybějící 3G modem, který však lze dokoupit.

Přestože na první pohled příliš multimediálních vychytávek přístroj nemá (nemožnost vyvést prostorový zvuk..), je na většinu zábavy bezproblémově použitelný, možnosti rozšiřuje i webkamera a stereofonní mikrofony. Naopak u zabezpečení nelze najít žádnou chybu, výbava začíná u aktivní ochrany pevného disku, pokračuje přes jeho šifrování nebo zdířku pro Kensington lock a končí u čtečky otisků prstů a hlavně TPM čipu, který šifrování i hesla drží mimo dosah neautorizovaného přístupu. Zajímavým příslušenstvím je i HP Privacy Filter, který výrazně omezuje zorné úhly displeje pro zabránění nechtěným pohledům – ideální do práce ;-)

Notebook je dodáván s operačním systémem Windows Vista Business s možností downgrade na Win XP, za plně kompatibilní systém je označen i SuSE Linux Enterprise. Pod Windows výbava zahrnuje i celou řadu HP utilit a servisních programů (Rexovery, Client manager, ProtectTools..). Kromě antiviru McAfee neavizuje HP žádný další bloatware. Záruka je bezpříplatkově tříletá carry-in.

Doporučená koncová cena pro HP EliteBook 8530w v konfiguraci s procesorem Intel Core 2 Duo P8400 (2,26 GHz, 3 MB L2 cache, 1066 MHz FSB), 2 GB RAM, grafikou ATI Mobility FireGL V5700 256 MB, SATA HDD 250 GB (7200rpm), Wi-Fi, LAN 10/100/1000, Bt, 4x USB 2.0, FireWire, HDMI, s Windows Vista Business je 35 910 Kč bez DPH (42 732 Kč s DPH).
Špičková konfigurace s WUXGA+ displejem, procesorem T9600 (2,8 GHz, 6 MB L2 cache, 1066 MHz FSB), 4 GB RAM, grafikou NVIDIA Quadro FX770M,320GB HDD (7200ot.) má DKC 56 860 Kč bez DPH (67 663 Kč včetně DPH).

Představení

Diskuse