Lenovo ThinkPad T500 - nová vlajková loď

15. 12. 2008 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

ThinkPad bylo v oblasti business notebooků vždy velké jméno. Dnes si představíme 15'' variantu notebooku z prémiové řady T. ThinkPad T500 ovšem nenabízí jen nějakou zašlou slávu, naopak magnéziové rámy a odolnost šasi je stále pověstná a totéž lze říci o ThinkVantage utilitách. Hardwarově je notebook postaven na sadě Centrino s procesory Core 2 Duo úsporné řady P, dedikovanou grafiku dodalo ATI, RAM je typu DDR3. Doporučená koncová cena začíná na 30 000 Kč bez DPH.

Lenovo ThinkPad T500 - nová vlajková loď

Počítače ThinkPad ještě za éry IBM proslavila jejich spolehlivost a dlouhá životnost. Protože vždycky šlo zejména o pracovní nástroje pro podnikovou sféru, na design se hledělo především z pohledu: "Jak to úsporně zabalit, aby to vydrželo cokoli?" A i hardwarové vybavení bylo zaměřeno na spolehlivost více než na první místa v syntetických testech výkonu. Podobnou strategii alespoň pro vyzkoušené řady převzalo i čínské Lenovo a zatím v ní pokračuje dále. Jejich hlavní změnou bylo především výrazné rozšíření produktových řad. Pokud chcete supervýkonnou grafickou stanici, zkuste řadu W... U Téček naopak nebuďte překvapeni některými nižšími čísly, kapacitami, ThinkPad rád vymění pár gigabytů na disku za jistotu, že dostanete to nejtrvanlivější.

Ostatně se svérázem těchto notebooků se musíte vyrovnat hned na první pohled. Hranatý černočerný tvar a la cihla buď nenávidíte, nebo tolerujete, zamilovat si ho může snad jen radikální minimalista (ale asi jich není zas tak málo). A nějakou podbízivost mu už určitě vyčítat nemůžete, zákazník a jeho estetické cítění jako by snad ani nebyl (stačí vzpomenout nesymetrické rámečky displeje). Druhou stránkou je ovšem ergonomie, a i když by to možná někdo nečekal, tady už jsou ThinkPady bez kompromisů, totéž lze říci o šasi, které sice kryjí jen plasty, ale pokud je sundáte, vidíte vnitřnosti jak u Land Roveru – pevný masivní rám, na rozdíl od offroadu ovšem z magnéziové slitiny, u Lenova tomu říkají Roll Cage. Celkové rozměry jsou 357,5 x 255 x 33,5 mm, hmotnost je na svojí třídu nízká, pouze 2,63 kg.

Pro 15,4'' notebooky není nic zvláštního WSXGA+ (1680 x 1050 pixelů) rozlišení ani u nižších řad, proto ho najdeme i zde, na výběr je ale i základní 1280x800. Mrzí mě, že u tradičního „pojmu“, jakým 15'' ThinkpPad T je, pořád ještě v Čechách není LED podsvícení, snad tedy příští generaci. A jako taková značka patří k Téčkům i červený bod v klávesnici, tedy TrackPoint, který je jako doplnění ke klasickému touchpadu, každé ze zařízení má vlastní sadu tří tlačítek.

Už dávno vymizel z propagačních letáčků (v .pdf, pochopitelně :-) ) veliký nápis Centrino, tato značka je tak úspěšná a vůbec to bez ní nejde, takže vlastně už sežrala sama sebe. Ale bát se nemusíte, notebook pořád na této sadě tří součástek postaven je. Procesor je dvoujádrový Intel Core 2 Duo P8400 nebo P8600 (2,26 resp 2,4 GHz, 3 MB L2 cache, 1066 MHz FSB), čipsetem je Intel 45GM, a třetím do sady je Wi-Fi adaptér, o něm ale až níže. Pro řadu je na výběr diskrétní grafika, tentokráte se dodavatelem stalo (opět) ATI se svým Mobility Radeonem 3650 s 256 MB vyhrazené paměti. Se spotřebou uživatel nemusí dělat kompromis, neboť v páru s dedikovanou (výkonnou, ale "žeroucí") grafikou je i integrované řešení a uživatel může v nastavení power managementu za chodu přepínat mezi integrovanou a dedikovanou grafickou kartou dle svých aktuálních požadavků na výkon či spotřebu. Ve slabší sestavě se potkáte pouze s integrovaným čipem GMA X4500, jehož výkony jsou ovšem zcela jinde. Paměťový systém sestává ze dvou gigabytů DDR3-1066, sympatické je, že přesně tyto paměti se nachází i v levnější sestavě, v té ovšem ve dvou jednogigabytových modulech, což znesnadňuje případné rozšíření. Silnější Téčko má jeden dvougigabytový modul, a tak koupě dalšího je snadnou samozřejmostí (tedy až budou DDR3 SoDIMMy běžně sehnatelné).

Velké překvapení čeká při pohledu na číslovku udávající kapacitu pevného disku. Ostatní parametry, rychlost otáčení 5400 ot./min, připojení SATA, jsou v pořádku, ale kapacita 160 GB je na prémiový výrobek opravdu poměrně nízká (zejména vezmeme-li v potaz, že 14'' model má mnohem slušivějších 250 GB), zde dávám mínus. O něco lepší situace je u optické mechaniky, standardní běžná Super Multi DVD vypalovačka je umístěna v Ultra Bay šachtě, je tedy zaměnitelná za další příslušenství, například Blu-ray mechaniku, šachtu na druhý SATA disk či sekundární baterii (adaptér se sériovým a paralelním portem, pasující do T60/61, zde již nefunguje). Baterie je založena na Li-Ion technologii, má šest článků, ovšem kapacitu ani výkon výrobce neudává. Zato se chlubí jinak zcela nekomentovanou dobou výdrže až 6,6 hodiny.

V oblasti komunikace počítač nijak nezaostává, Wi-Fi je k dispozici díky Centrino adaptéru (Intel WiFi Link 5300AGN) pro standardy a/g/draft-n, síťová karta je gigabitová, modem 56kbitový a Bluetooth vestavěný. Klasickou slabinou je u ThinkApdů pouhá trojice USB portů, jeden navíc by rozhodně neškodil, vyvažuje to nabídka případné dokovací stanice, jejíž port je u všech ThinkPadů samozřejmostí, a také přítomnost FireWire konektoru (vhodný nejen pro kamery, ale také některé externí disky nebo profesionální zvukové karty). Zobrazování obstarává jednak externí VGA port, jednak skokem přes dvě generace (DVI ani HDMI tu není) DisplayPort. Situaci už jen dokresluje dvojice audiojacků a sloty pro PCMCIA a ExpresCard karty.

Zatímco multimédia tento Thinkpad nonšalantně přehlédne (moji uživatelé na mě mají pracovat a ne se bavit), jeho silnou stránkou je zabezpečení, pro které jsou k dispozici všechny současné zásadní nástroje, tedy čtečka otisků prstů, TPM čip, ochrana pevného disku a ThinkProtection software.

Operačním systémem jsou Windows Vista Business s možností downgrade na XP Pro, výstavním kouskem je pak software ThinkVantage, který se stará o zabezpečení, aktualizaci i správu počítače. Z dalšího software Lenovo zmiňuje pouze trial verzi MS Office 2008. Záruka trvá po dobu tří let a lze prodloužit a také jsou k zakoupení různá vylepšení (na On-site NBD třeba i s možností pojištění proti náhodnému poškození).

Doporučená koncová cena pro Lenovo T500 v konfiguraci s procesorem Intel Core 2 Duo P8600 (2,4 GHz, 3 MB L2 cache, 1066 MHz FSB), 2 GB RAM, grafikou ATI Mobility radeon 3650 256 MB, SATA HDD 160 GB (5400rpm), Wi-Fi, LAN 10/100/1000, Bt, 3x USB 2.0, FireWire, DisplayPort, s Windows Vista Business je 36 490 Kč bez DPH (43 423 Kč s DPH).
Slabší konfigurace s WXGA displejem, procesorem P8400 (2,26 GHz, 3 MB L2 cache, 1066 MHz FSB), 2x1 GB RAM, má DKC 29 990 Kč bez DPH (35 688 Kč včetně DPH).

Představení

Diskuse