Lenovo 3000 N500 - neočekávaný univerzál

24. 11. 2008 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

I když už se nad řadou 3000 stahovaly mraky, Lenovo uvádí nový model N500. Třítisícovky jsou opět zaměřeny na nenáročné firemní nasazení a do domácností, prostě univerzál s 15,4'' displejem založený na Centrino sadě a s integrovanou grafickou kartou. Procesor můžete vybírat mezi novou i postarší generací, v druhém případě lze cenu stlačit hluboko pod 15 000 Kč bez DPH.

Lenovo 3000 N500 -  neočekávaný univerzál

Lenovo představuje pokračovatele už skoro zrušené řady 3000. Proč firma nevěnuje pozornost IdeaPadům a nebo ThinkPadům SL, jasné není, Lenovo ani nedalo na vědomí, bude-li s „třítisícovkami“ pokračovat i nadále, nebo zda jde opravdu o posledního mohykána. Řešení tedy přinese až čas, my se pojďme podívat, jak notebook, který snad ani neměl vzniknout, vypadá.

Jako první věc většinou zákazníky zaujme vzhled, a dlužno říct, že to u Lenova vzali poměrně razantně. Zůstalo víko stříbrné barvy, ovšem u kloubů není tolik zakulacené. Zásadní změna nastala v jeho uchycení, neboť teď se víko odklápí za tělo notebooku, což dost znesnadňuje či přímo znemožňuje osazení portů na zadní stranu. Osobně tomuto způsobu vůbec nefandím, podle mě je to ideální místo pro připojení konektoru napájení, ale nevadí mi tam ani USB pro myš nebo konektory pro monitor; o nižší ergonomii níže položeného otevřeného displeje ani nemluvě. Celý zbytek notebooku, tedy boky, spodní část i pracovní plocha s rámečkem displeje jsou černé. Klávesnice a okolí se designérum dle mého povedly minimálně opticky výborně, prolis pro klávesnici je opravdu neokoukaný, otázkou však může být, zda se při případném přenášení právě tudy nebude dostávat do klávesnice prach a nečistoty (ruku na srdce, kdy jste naposledy svou brašnu vyprali či vyluxovali?). Polohovacím zařízením je dvoutlačítkový touchpad.

Rozměry notebooku jsou 358 x 256 x 37 mm a s hmotností 2,74 kg patří z hlediska mobility k lehce nadprůměrným strojům (pro zajímavost, průměr hmotnosti sedmi posledních představovaných notebooků na NOTEBOOK.cz je 2,822 kg). To odpovídá použitému displeji s úhlopříčkou 15,4'' a standardním podsvícením jednou katodovou trubicí. Rozlišení je WXGA (1280x800 pixelů) a povrch obrazovky je v souladu s určením notebooku lesklý.

Řada 3000 je ve firemní nabídce low-end, ale Lenovo se dnes nesnaží atakovat ty nejnižší cenové hranice, spíše soupeří na špičce svými ThinkPady s výrobci jakou jsou Dell nebo HP, takže výbavou i cenou je N500 už skoro mainstream. I proto je v zahraničí nabízen v široké škále konfigurací začínající na procesorech Celeron M. Do ČR prozatím míří sestavy s procesory Intel Core Duo T3400 (2,16 GHz, 1 MB L2 cache, 667 MHz FSB) a novějším Core 2 Duo (T5800 2,00 GHz, 2 MB L2 cache, 800 MHz FSB). O vnitřní komunikaci se stará lowendový čipset Intel GL40. V něm je obsažen i grafický čip GMA 4500MHD, tedy slabé řešení vhodné pro video, kancelářskou práci nebo internet. K silnějšímu procesoru ovšem patří dedikovaná grafika NVIDIA 9300M GS s 256 MB vlastní paměti. To sice také není žádný zázrak určený k prohánění nejnovějších her, ale nad integrovaným řešením má přeci jen výrazně navrch, i středně náročné hry s minimalizovanými detaily by měly mít přijatelné hodnoty FPS. U pamětí je situace jednoduchá, najdete zde vždy dva gigabajtové DDR2-667 moduly, pro běh systému bez obtíží stačí, ovšem při případné rozšíření se musíte jednoho modulu zbavit. Při dnešních směšných cenách pamětí je to poměrně škoda, 3 GB by slušely podstatně lépe.

Přes rozvoj SSD skladovacích prostor i videa s vysokým rozlišením u počítačů s cenou pod 20 000 Kč je nutné psát stále podobné odstavce, nejinak tomu bude i zde – SATA disk s 5400 otáčkami za sekundu a kapacitou 160 GB k oslavám nenutí, totéž lze říci o DVD Super Multi vypalovačce. Na druhou stranu, za tuto cenu také nemůžeme nic jiného čekat. U použité šestičlánkové Li-Ion baterie chybí údaje o kapacitě či odhadované době výdrže.

Situaci u portů v Lenovu zvládli bohužel přesně podle finančního zacílení. Pro spojení se světem je k dispozici Wi-Fi standardů a, g, draft-n, pevná síť má rychlost gigabit za sekundu (gigabite ethernet) a nechybí ani konektor RJ-11 pro analogový faxmodem. Bluetooth byste se ovšem snažili zapnout marně a třeba já bych ho dost postrádal. Při vyjmenování porty začnu čtveřicí USB 2.0, následují dva audiokonektory, digitální obrazový výstup HDMI analogový VGA port. Do příslušných slotů lze zasunout široké ExpressCard karty (54 mm) a paměťové karty MMC, MS, SD,xD. Další luxus už představuje pouze ve víku integrovaná webkamera s rozlišením 1,3 MPx.

V současné době se prodávají sestavy s operačním systémem Windows Vista Home Premium nebo Business (zde s možností downgrade na XP Pro). Další tradičně bohatá výbava zahrnuje jak užitečné programy (Lenovo ThinkVantage systém Update, Rescue a Recovery, Access Connection), tak běžné vybavení (Adobe Reader, Intervideo WinDVD) i trialverze a různý bloatvare (trial MS Office, Roxio Creator etc.). Doba záruky je 24 měsíců pro fyzické osoby – nepodnikatele, 12 měsíců při nákupu na IČO.

Doporučená koncová cena pro Lenovo 3000 N500 v konfiguraci s procesorem Intel Core Duo T3400 (2,16 GHz, 1 MB L2 cache, 677 MHz FSB), 2 GB RAM, integrovanou grafikou GMX4500, SATA HDD 160 GB (5400rpm), Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 4x USB 2.0, s Windows Vista Business je 13 825 Kč bez DPH (16 525 Kč s DPH).
Výkonnější konfigurace s T5800 (2 GHz, 2 MB L2 cache, 800 MHz FSB), grafikou NVIDIA 9300M GS 256 MB a Win Vista HP je za 18 344 Kč bez DPH (21 903 Kč s DPH).

Představení

Diskuse