Toshiba Qosmio X300 - herní speciál

18. 11. 2008 07:00    Rubrika: Představení    Autor: František Doupal

Qosmio X300 je notebook, který již na první pohled nemůže nechat nikoho chladným - ať již v kladném nebo záporném slova smyslu. Je to počítač, který vzbuzuje emoce. Kontroverzní design a vysoký herní výkon, to jsou dvě nejdůležitější charakteristiky tohoto 17'' DTR notebooku za více než 40 tisíc Kč bez DPH.

Toshiba Qosmio X300 - herní speciál

Qosmio, to je populární řada notebooků Toshiba zaměřená na multimédia a hraní her. A přesně těmto požadavkům odpovídá také dnes představovaný model Qosmio X300, který na první pohled zaujme svým velmi zajímavým designem a “nadupanou” výbavou. Jediný pohled na počítač stačí k tomu, aby bylo každému jasné, že se s tímto počítačem jen tak nesetká, a když už ho potká, tak spíše než v kanceláři či na jednání to bude někde na “temné LAN-party” mezi partou mladých lidí, kteří si užívají nějakou moderní 3D akci.

Toshiba Qosmio X300 je osazena displejem s úhlopříčkou 17 palců a rozlišením 1440 x 900 bodů. Samozřejmostí je lesklé provedení. Ve víku nad displejem neschází webová kamera (tu lze díky speciálnímu programu používat také pro přihlašování do systému bez nutnosti zadávat ručně heslo) s mikrofonem. Rozměry počítače pak vycházejí z úhlopříčky použitého displeje, konkrétně se jedná o čísla 412 x 306 x 43,2 - 62,5 mm. Tloušťka 62,5 mm v nejvyšším místě již působí hodně úctyhodně a je způsobena také neobvyklým vykrojením notebooku, které zaznamenáte při pohledu z boku, kdy se profil směrem k displeji výrazně zvyšuje. Hmotnost činí na danou kategorii přístrojů přijatelných 4,3 kg.

Pojďme se tedy podívat na tělo a konstrukci přístroje. Celý počítač je oděn do kombinace černé a červené barvy s několika drobnými stříbrnými prvky. Velmi zajímavě notebook působí již při pohledu na víko - to je vyvedeno v několika odstínech červené barvy a zdobí ho motiv jakýchsi plamenů, uprostřed samozřejmě nesmí chybět velký nápis Qosmio. Počítač je vyroben z tvrzených plastů.

Po odklopení víka vaše oči pravděpodobně nejdříve spočinou na dvojici reproduktorů umístěných na spodní straně základny. Jejich provedení je opravdu velmi pěkné a spolu s dalšími dvěma reproduktory umístěnými poblíž kloubu displeje a subwooferem na spodní straně představují slušný potenciál pro (na poměry notebooku) kvalitní ozvučení her i filmů. Pro Toshibu je typické použití reproduktoru značky Harman/Kardon.

Větší rozměry přístroje umožnily osazení plnohodnotné klávesnice včetně numerického bloku, což jistě potěší uživatele, kteří potřebují častěji vkládat čísla. Mezi klávesnicí a kloubem displeje je pak umístěn také dotykový panel pro ovládání funkcí multimediálního přehrávače. Touchpad není umístěn uprostřed počítače, jak je zvykem, ale kvůli rozložení klávesnice je posunut k levé straně. Doplňuje ho běžná dvojice tlačítek a uprostřed nich umístěná čtečka otisků prstů. Tlačítka touchpadu a čtečka jsou provedeny ve stříbrné barvě. Hned pod tlačítky touchpadu se nachází lišta s několika signalizačními LED.

Dnes je u takovéhoto počítače již samozřejmé použití čipové sady nové generace Intel Centrino 2, konkrétně čipsetu Intel PM45, který je doplněna procesorem Intel Core 2 Duo P8600 (frekvence 2,4 GHz, FSB 1066 MHz, L2 cache 3 MB, TDP 25 W). Standardní 4 GB operační paměti (DDR3 1066 MHz) je možné rozšířit až na 8 GB.

Velké tělo přístroje přímo vybízí k osazení dvou pevných disků, což výrobce skutečně také udělal. A protože se rozhodl, že na uživateli nebude nijak šetřit, dostaneme k dispozici pohádkový úložný prostor s kapacitou 640 GB, který by mu dnes mohl stále závidět i kdejaký desktop. Jedná se o klasické pevné disky s 5400 ot./s a rozhraním SATA. Optická mechanika způsobí celé řadě uživatelů určitě zklamání, protože se jedná o pouhou klasickou DVD +/- RW vypalovačku. Blu-ray se bohužel nekoná. Pravdou je, že by filmy ve vysokém rozlišení byly omezovány nižším rozlišením použitého LCD panelu, přesto by měla být takováto mechanika u počítače této kategorie dnes již samozřejmostí (už vzhledem k možnosti připojení externího zobrazovače).

Svůj odstaveček si zaslouží také grafická karta NVIDIA GeForce 9700M GTS spadající na pomezí mainstreamu a hi-endu. Ke své činnosti má předurčeno 512 MB dedikované video paměti (GDDR3, 800 MHz), další prostor je možné přidělit z operační paměti. Karta je připojena přes standardní PCI-Express 16x rozhraní.

Možnosti komunikace jsou na dnes zcela běžné úrovni - nechybí bezdrátová technologie Wi-Fi s podporou a/g/draft-n, gigabytový ethernet, v nabídce najdeme dokonce i obstarožní modem, pro komunikaci s mobilním telefon či jiným přístrojem můžeme využít technologii Bluetooth (2.1 + EDR).

Bohatá je rovněž nabídka portů a rozhraní přesně tak, jak se na multimediální notebook sluší. Na těle přístroje tedy najdeme čtyři USB porty (jeden kombinovaný s eSATA rozhraním; jeden naopak napájený i při vypnutém počítači), HDMI konektor pro připojení displeje či televizoru, starší analogové VGA rozhraní, nechybí ani FireWire port, audio vstupy a výstupy (kombinované s S/PDIF a linkovým vstupem), čtečka paměťových karet (5v1), samozřejmé jsou pak konektory RJ11 a RJ45 a vstup pro připojení napájecího adaptéru. Pro použití např. TV tuneru nebo UMTS modulu je možné využít ExpressCard slot. V případě potřeby je možné notebook zabezpečit zámkem Kensington.

O napájení se stará Li-Ion akumulátor s poměrně malou kapacitou 4000 mAh, který se tak vedle použitého hardwaru podepisuje pod výdrž, která vystačí na zhruba 1,5 - 2 hodiny provozu. Zajímavou součástí balení je také dálkové ovládání.

Počítač je dodáván s předinstalovaným operačním systémem Windows Vista Home Premium (obnova je možná ze skrytého oddílu na pevném disku) a balíkem doplňkového software, ve kterém se nachází např. Toshiba Bluetooth Stack, Toshiba Bluetooth Monitor, Toshiba Disc Creator, Chicony Camera Assistant Software, přehrávač disků DVD Toshiba, Ulead DVD MovieFactory for TOSHIBA , Toshiba Face Recognition, McAfee Internet Security Suite 2008 – Toshiba Edition (bezplatné aktualizace z Internetu po dobu 30 dní), Connectivity Doctor, ConfigFree, Nástroje a ovladače společnosti Toshiba a uživatelská příručka.

Toshiba X300 se prodává v konfiguraci Intel Core 2 Duo P8600 (2,4 GHz), 4 GB RAM, NVIDIA GeForce 9700M GTS 512 MB,HDD 640 GB, Wi-Fi 802,11 a/g/draft-n a Windows Vista Home Premium za 44 591 Kč bez DPH (53 063 Kč s DPH).

Představení

Diskuse