Toshiba Tecra A10 - do firmy i do úřadu

3. 11. 2008 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Řada Tecra od japonské Toshiby míří především mezipodnikové uživatele, modely s písmenem A znamenají pak vyváženost mezi cenou, mobilitou a výkonem. V našem případě to znamená 15'' displej, úsporné procesory Intel Core 2 Duo, DRR2-800 paměti, překvapivě velký disk a několik zajímavých překvapení v oblasti portů. V prémiové sestavě nechybí ani 3G bezdrátový modem. V příjemném stříbřitě šedém designu začíná s doporučenou koncovou cenou pod 20 000 Kč bez DPH.

Toshiba Tecra A10 -  do firmy i do úřadu

Tecry A10 od Toshiby můžete potkávat už nějakou dobu, je to osvědčená značka, na kterou uživatelé slyší. Je ovšem třeba dát pozor na to, o jakou generaci se jedná. I třeba takový VW Golf se jmenuje stejně, i když auta vystavená dnes v showroomu mají od původních „jedničkových“ aut z osmdesátých let pěkně daleko. I u A10 je to stejné, dnes se budeme bavit o generaci označované číslem 12a písmenem dle stupně výbavy, tedy 12L nebo12O. Jsou postaveny na sadě Centrino 2, i když designem se od starších kousků neliší.

Tělo notebooku je vyvedeno v šedostříbrné barvě kombinované s černou. Víko a okolí klávesnice včetně touchpadu jsou stříbrné, zbytek, tedy rámeček displeje, klávesnice a celá spodní část pochopitelně černé. Velký prolisovaný nápis Toshiba na víku působí poměrně hezky, pokud jste si tuto značku oblíbili, budou to vědět na první pohled všichni. Hodnotit design je krajně subjektivní věc, na to, že se jedná o notebook určený do podnikové sféry, je návrh notebooku zajímavým mixem jak střízlivých a jednoduchých tvarů, tak špetkou odvahy třeba právě v kontrastním vybarvení. Rozměry na webu výrobce nejsou, ale vzhledem k podobnosti šasi by se neměly lišit od předchozí generace, kde jsou 361,3 x 265 x 37,1/39,1 mm a hmotnost je 2,8 kg.

Jako většina univerzálů má 15,4'' širokoúhlou obrazovku, zde s běžným rozlišením 1280 x 800 pixelů (WXGA) a lesklou povrchovou úpravou, což je v souladu s trendem. Lesklé obrazovky sice dříve patřili spíše k multimediálním strojům, ale uživatelé jak notebooků, tak i stolních LCD monitorů si je oblíbili natolik, že matné displeje zůstávají doménou jen úzce specializovaných výrobků nebo některých značek. Pozičním rozhraním zůstává již výše zmiňovaný touchpad.

Vzhledem k tomu, že se jedná o univerzála střední třídy, žádná zvláštní překvapení stran výkonového hardwaru nenajdeme. Základ tvoří procesory Intel Core 2 Duo P8400 (2,26 GHz, 3 MB L2 cache, 1066 Mhz FSB, TDP 25 W) nebo slabší T5870 (2 GHz, 2 MB L2 cache, 800 MHz FSB, TDP 35 W). Čipset je samozřejmě současné generace, tedy GM45, na němž je nejzajímavější integrovaný grafický čip GMA X4500, který se stará o grafickou stránku práce. Jeho výkon zde byl komentován už mnohokráte, poznamenám tedy jen, že na jakoukoli běžnou pracovní činnost bohatě stačí, na hranice výkonu narazíte jen u nových náročnějších her a podobných aplikací.Příjemné pro vás jistě bude, že pod Windows Vista nebude třeba řešit velikost paměti, i levnější konfigurace má 2 GB DDR2-800 v jediném modulu, což je pro běh systému dostatečné i při sdílení s grafikou, dražší sestava má dvojnásobek vyřešený přidáním druhého totožného modulu.

Pevný disk má příjemnou kapacitu 250 GB při 5400 ot./min, připojen je pochopitelně přes SATA rozhraní. I optická mechanika přesně odpovídá očekávání, jedná se o DVD Super Multi vypalovačku. Baterie má šest lithium-iontových článků, výdrž výrobce neuvádí, na zahraničních webech lze dohledat hodnotu 4 hodiny a 20 minut, což je vzhledem k chybějícím dalším údajům (kapacita a výkon baterie) možné, ale neověřitelné.

V rámci konektivity se také nic nového neděje, při vyjmenovávání musím zmínit jen podporu Wi-Fi formátů b/g, což je trošku škoda, ostatní technologie jsou zcela standardní, tedy gigabitový ethernet, analogový modem a Bluetooth. Dražší konfigurace 12O nabízí i 3G bezdrátovým modemem, do ČR ale zatím nedorazily. U portů je situace zajímavější. Předně chválím obsažení čtyr USB portů, přičemž jeden je kombinován s eSATA konektorem, tak by to mělo být všude. Následují FireWire konektor, dvojice audiojacků a externí VGA. Je smutné, že zde není žádný digitální grafický port, ale zřejmě se počítá s použitím dokovací stanice, neboť zde naopak nechybí systémový konektor pro tyto. Poslední třešinkou na dortě je pak sice obstaróžní, ale někdy nenahraditelný sériový port. Dalšími zařízeními jsou PC Card slot a čtečka paměťových karet 5v1 (MMC, MS, MS Pro, SD, xD).

Z dalšího vybavení uvedu TPM modul s čtečkou otisků prstů a také 1,3 Mpx webkameru.

Notebook se dodává s operačním systémem Windows Vista Business s možností bezplatného přechodu na Windows XP Pro. Standardní příslušenství tvoří i programové vybavení, které je u Toshiby tradičně dost obsáhlé, jednak jde o užitečné firemní utility (správa sítí, monitorů, přehravač DVD), zčásti o bloatware jako McAfee ISS 2008 nebo trial MS Office. Záruka je platná pouze po dobu 1 roku bez dotčení zákonné dvouleté záruky pro fyzické osoby nepodnikatele. Za příplatek je možno záruku dále prodloužit.

Doporučená koncová cena pro Toshiba Tecra A10 12O v konfiguraci s procesorem Intel Core 2 Duo T8400 (2,26 GHz, 3 MB L2 cace, 1066 MHz FSB), 4 GB RAM, integrovanou grafikou GMX4500, SATA HDD 250 GB 5400rpm, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 4x USB 2.0, FireWire, Bt a 3G bezdrátovým modemem s Windows Vista Business je 24 040 Kč bez DPH (28 681 Kč s DPH).
Slabší konfigurace 12L s procesorem T5870 (2 GHz, 2 MB L2 cache, 800 MHz FSB), 2 GB RAM a bez 3G modemu má DKC 19 056 Kč bez DPH (22 750 s DPH).

Představení

Diskuse