Umax VisionBook M735T - i s diodami to jde levně

10. 11. 2008 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

13'' Umax se snaží přesvědčit, že v dnešním světě už není exkluzivních technologií, ale že vlastně vše jde levně. Hlavní devizou se u modelu M735T stal displej s LED podsvícením. Ale ani v dalších technických parametrech moc nezaostává - 2 GB RAM, velký pevný disk. S moderními procesory od Intelu se tak jedná o finančně velmi zajímavého pomocníka, neboť DKC začíná už na 17 000 Kč bez DPH.

Umax VisionBook M735T - i s diodami to jde levně

Umax patří mezi firmy, které si pěstují svou lokální značku a v podstatě celé notebooky si objednávají od ODM výrobců přímo z Tchai-wanu. Dnes popisovaný malý VisionBook disponuje plastovým šasi, ovšem přes stlačování ceny se setkáme s výztuhou z hliníku. Přeci jen 13'' přístroj je jednoznačně určený k cestování a zákazníci si žádají své. Aluminium sice nepatří mezi ty „nej“ materiály (jako jsou uhlíkové polymery nebo alespoň magnéziové slitiny), ale rozhodně je to oproti pouhým plastům výborný krok vpřed a VisionBook bezesporu vydrží zase o něco brutálnější zacházení.

Rozměry přístroje jsou 310 x 233x 30 mm, hmotnost se udržela na příjemných 2 kg, při přenášení tedy notebook nebude nijak zvlášť tížit a přitom poskytne relativně přijatelnou ergonomii.

13,3'' displej s rozlišením WXGA (1280 x 800 pixelů) disponuje LED podsvícením. Technologie využívající světlo emitující diody má naprosto zásadní výhodu – při stejné a vyšší svítivosti vykazuje výrazně nižší spotřebu, navíc i životnost je proti katodovým trubicím lepší. Donedávna (prakticky dodnes :-( , byly LED displeje výsadou drahých luxusních přístrojů, jak je ale známo, s každým vyrobeným kuse se nám cena snižuje a 'ledky' jsou jednoznačně tou správnou cestou. Ve víku notebooku je schovaná také 1,3MPx webkamera s mikrofonem.

Pokud se výrobce notebooku rozhodne postavit svůj přístroj na součástkách od Intelu, není prakticky co zkazit. Staré Celerony se (naštěstí) vyskytují už opravdu zřídka a Core 2 procesory jsou prakticky stejně levné jako jejich předchůdci, takže téměř není co řešit. VisionBook M735T nabízí dvě možnosti, buď procesor T5800 (2 GHz, 2 MB L2 cache, 800 MHz FSB) nebo P8400 (2,2 GHz, 3 MB L2 cache, 1066 MHz FSB). Další součástky už jsou společné. Třeba čipset Intel GM45 s vestavěným grafickým čipem GMA X4500HD, který na svá ramena bere všechnu grafickou „práci“. Jak je to u integrovaných čipů obvyklé, v oblasti výkonu zrovna nezáří, ovšem výhodou je nízká spotřeba. A koneckonců si málokdo kupuje 13'' notebook na hraní nejnovějších her. Ostatní práci pak GMA zvládá s přehledem. Paměti usadil do počítače výrobce 2 GB realizované DDR2 modulem. Frekvenci výrobce neudává. Na webu Umaxu je možno se setkat s informací, že dodávané 2 GB jsou osaditelným maximem. Vzhledem k tomu, že čipset od Intelu podporuje až 8 GB, mohlo by to být pouze jediným přítomným SO-DIMM slotem. Oproti tomu v konfigurátoru lze osadit 4 GB RAM ve dvou modulech. A gigabyte navíc se vždycky hodí (čtvrtý gigabyte už by nebyl 32bitový operační systém schopen namapovat).

Pevný disk připojený přes SATA rozhraní má kapacitu 320 GB, jeho rychlost se opět na stránkách výrobce liší, lze nalézt hodnoty 5400 i 7200 ot./min, ovšem sedmitisícových disků s takto velkou kapacitou je opravdu pomálu, proto bych věřil spíše oficiálním popiskům než konfigurátoru. Dodávaná baterie na bázi Li-Ion článků má kapacitu pouhých 2400 mAh, proto bych i výrobcem udávané 2 hodiny viděl jako absolutní maximum při nejnižším jasu displeje a bez používání periferií. To je pro mobilitu velmi špatná zpráva, trošku jí vylepšuje fakt, že lze dokoupit i 4400mAh článek, který výdrž výrazně vylepší, ovšem za cenu vyšší hmotnosti.

Situace u konektivity je trochu složitá na hodnocení - na jedné straně Wi-Fi od Intelu s podporou a, b, g, draft-n a Bluetooth, i modem, na druhé straně pouze fast ethernet (10/100 LAN). Jak bývá u menších notebooků zvykem, ani portů není příliš mnoho, i když všechno základní je obsaženo – trojice USB 2.0 portů, VGA výstup pro externí zobrazování, audiojacky i s podporou S/PDIF. Situaci ještě dokresluje ExpressCard slot a slot pro paměťové karty (MMC, MS, MS Pro, SD). Pro snadné přihlašování je na notebooku umístěna i čtečka otisků prstů na místě třetího tlačítka touchpadu, ovšem TPM čip už v nabídce není.

VisionBook M735T se dodává s operačním systémem Windows Vista Home Premium nebo Business, případně s Windows XP nebo i zcela bez OS. V případě užití OS od Microsoftu navíc dostanete ještě vypalovací program Nero a přehrávač DVD PowerDVD. Záruka je standardně 2 roky, případně ji lze o rok prodloužit.

Doporučená koncová cena pro Umax VisionBook M735Tv konfiguraci s procesorem Intel Core 2 Duo P8400 (2,26 GHz, 3 MB L2 cache, 1066 MHz FSB), 2 GB RAM, integrovanou grafikou GMX4500, SATA HDD 320 GB (5400rpm), Wi-Fi, LAN 10/100/, 3x USB 2.0, Bt s Windows Vista Business je 20 990 Kč bez DPH (24 978 Kč s DPH).
Nejlevnější konfigurace s T5800 (2 GHz, 2 MB L2 cache, 800 MHz FSB) a bez OS je za 16 990 Kč bez DPH (20 218 Kč s DPH).

Představení

Diskuse