VBI Toronto - levný a výkonný

22. 12. 2008 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Toronto přináší ve velmi levném balení sestavu, která by jinde měla na víku šlehající plameny a rudé podsvícení. Přestože šasi odpovídající 15,4'' displeji nic podobného nenaznačuje, tento notebook lze snadno použít jako herní stroj. Vysoké rozlišení, ekonomický, ale přesto výkonný procesor Core 2 duo řady P, nejnovější řada grafických karet od NVIDIA, veliký a rychlý disk i odpovídající možnosti konektivity nikoho nezklamou. A to je na cenovce ne příliš přes 20 000 Kč bez DPH.

VBI Toronto - levný a výkonný

Notebooky od VBI sice stále nemají žádný statut „značky“ (a program VBI jako takový již Intel ukončil), na druhou stranu patří v Čechách k těm prodávanějším a pokud je používáte správným způsobem, získáte za zajímavou cenu výkonného společníka.

Šasi VBI Toronta pro mě osobně není žádným zázrakem, na druhou stranu není nijak ošklivé, spíš jen zcela nevýrazné, snad krom zajímavého designového prvku – uchycení webkamery. Je vyrobené z plastů a i vzhledem k hmotnosti bych se k notebooku choval velmi ohleduplně, pro časté cestovatele to žádná výhra není, ovšem doma na stole bude sloužit zcela uspokojivě. Ale zpět k hmotnosti – podle výrobce notebook váží 2,9 kg, což je jen malinko nadprůměrný údaj, a rozměry má 362 x 268 x 28,5 mm.

Móda displejů s vysokým rozlišením, zdá se, nabírá na síle, i do Toronta se vešel 15,4'' širokoúhlý WSXGA+ (1680 x 1050 pixelů) displej se standardním podsvícením katodovou trubicí a leštěným povrchem. Sám mám podobné displeje s jemným rastrem rád, přesto upozorňuji na jistý „problém“ v ergonomii, písmenka na takovýchto displejích jsou velice malá a ne každému to může vyhovovat, navíc v jiném než nativním rozlišení nevypadá obrazovka příliš dobře. Pokud ovšem notebook bereme jako multimediální a herní stroj, vysoké rozlišení se hodí. K „prohánění“ kurzoru po této obrazovce slouží dvoutlačítkový touchpad, na pozici třetího tlačítka je umístěna čtečka otisků prstů.

Jako srdce uvnitř šasi tepe procesor Core 2 Duo P8600 (2,4 GHz, 3 MB L2 cache, 1066 MHz FSB, 25 W TDP). K němu patří samozřejmě čipset Intel PM45, neboť grafika, jak oznámeno už výše, je dedikovaná. Je jí nová střední třída od NVIDIA – GeForce 9650M GT. Jedná se o relativně výkonou kartu, server notebookcheck.com ji řadí na 31. místo celkově s nástřelem 5261 bodů v 3Dmark06. Znamená to, že karta rozpohybuje i nejnovější hry a u těch starších si nebudete muset dělat vrásky ani s nastavením, občas už si užijete pocit „fšechno na max“. Dalším do mariáše jsou paměti a ostudu také neudělají, jedná se o DDR2 moduly s 800 MHz, celkem jsou zde dva a výsledná kapacita činí 4 GB, pro běh běžných OS tedy není potřeba ničeho více.

Je známou pravdou, že u PC nejvíce zdržují pevné disky, dost to lze pocítit třeba při načítání rozsáhlých lokací herních světů. Tomu zřejmě chtěli u VBI do co největší míry zabránit, proto osadili pevný disk s královskou kapacitou 320 GB a rychlostí otáčení ploten 7200 ot./min. Připojení je přes SATA-II, vyrovnávací paměť má 16 MB, což je také trošku znát (běžnější je 8 MB) a disk obsahuje i bezpečnostní čidlo změny polohy, které např. Při pádu bleskurychle zaparkuje hlavy. Optická mechanika je obvyklého typu Super Multi DVD a ničím ani nepřekvapí - ani nenadchne, ani nezklame. Náročnosti součástek, zejména grafice, je přizpůsobena i baterie. Li-Ion akumulátor má devět článků a kapacitu 7800 mAh, dobu výdrže výrobce neudává. Vzhledem ke kapacitě bude pravděpodobně více než dostatečná, smutnou pravdou však také je, že baterie dosti výrazně přesahuje obrysy notebooku.

Stran konektivity toho notebooku příliš vytknout nemohu, Wi-Fi modul podporuje všechny formáty (a/b/g/draft-n), ethernet je gigabitový, modem analogový a Bluetooth také nechybí. I portů je na vše dostatek, chybí mi snad jen konektor pro dokovací stanici, ale ten u podobných notebooků opravdu není běžný ani u konkurence. Ve výbavě tedy nalezneme čtyři USB porty, FireWire, trojici audiojacků s podporou S/PDIF, díky kvalitní grafice také HDMI port (přes redukci možno použít i DVI) a externí VGA port. Čtečka paměťových karet umí spolknout MMC, MS, MS Pro a SD karty, druhý slot je zaplnitelný ExpressCard kartou.

Notebook se dodává bez operačního systému, ovšem už u výrobce lze dokoupit Windows Vista nebo u Business verze downgrade na Win XP. Podporovány by měly být i linuxová distra Mandriva, OpenSUSE a Ubuntu. Z dalšího software jsou v nabídce drivery a trial verze antiviru ESET NOD32. Záruka je poskytována na dobu 24 měsíců.

Doporučená koncová cena pro VBI Toronto v konfiguraci s procesorem Intel Core 2 Duo P8600 (2,4 GHz, 3 MB L2 cace, 1066 MHz FSB), 4 GB RAM, grafikou NVIDIA GF 9650GT, SATA HDD 320 GB 7200rpm, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 4x USB 2.0, FireWire, Bt a bez OS je 22 363 Kč bez DPH (26 612 Kč s DPH).

Představení

Diskuse