Toshiba Qosmio F50 - výkonný hráč v elegantním těle

20. 10. 2008 07:00    Rubrika: Představení    Autor: František Doupal

Toshiba Qosmio F50 je model, ve kterém se výrobci podařilo skloubit výkonný hardware a elegantní moderní design. Notebook s 15,4'' displejem, dedikovanou grafickou kartou NVIDIA, Core 2 Duo procesorem a až 640 GB úložného prostoru můžete sehnat za cenu jen málo přes 30 tisíc Kč bez DPH.

Toshiba Qosmio F50 - výkonný hráč v elegantním těle

Již na první pohled je zřejmé, že Toshiba Qosmio F50 rozhodně není jen tak ledajakým notebookem. Z celého počítače vyzařuje duch moderních designových trendů a různých dalších prvků, kterými se jednoznačně liší od většiny běžné tržní konkurence. Takovéto provedení potěší a zaujme hlavně mladé, aktivní uživatele, kteří se díky němu odliší a dají tak najevo svůj osobitý vkus a požadavky. Design počítače je ale vhodný i pro jiné lidi, i když si dokážu představit prostředí, kde by mohl rušit. Další bod u mladších lidí bude mít kvůli výkonu, který pohodlně postačí na hraní her, a kvůli celé řadě multimediálních vlastností.

Rozměry počítače vycházejí z použitého displeje, přesně je to 368,5 x 278 x 38 - 47 mm (v zadní části). Hmotnost je závislá na zvolené konfiguraci, začíná na hodnotě 2,9 kg. Pro častější přenášení lze tedy najít vhodnější kandidáty, k celkové hmotnosti je navíc nutné ještě přičíst hmotnost výkonného 120W napájecího adaptéru. Celý počítač je vyroben z tvrzených plastů, z větší části (bohužel) lesklých.

Šedé víko přístroje je ozdobeno tenkými proužky a logem Qosmio. Jak jsem již říkal výše, vnitřek počítače je naopak velmi “efektní” a svými prvky zaujme opravdu každého. Jako první do očí “uhodí” lesk - stříbrný pruh nad klávesnicí, prostor pod klávesnicí, samotná klávesnice a samozřejmě displej jsou z lesklého plastu. Nad klávesnicí se nachází stříbrný pruh, v jehož levém a pravém rohu jsou umístěny reproduktory, hned pod ním pak najdeme multimediální dotykový panel a vypínač počítače.

Samotná klávesnice je lesklá a má celkem standardní rozložení prvků (CTRL vlevo dole, odsunuté směrové šipky, tlačítka pro pohyb v dokumentech ve sloupci na pravé straně klávesnice, mírné rozestupy mezi funkčními F klávesami, levý Shift sdílející prostor se zpětným lomítkem). Touchpad zaujme hlavně díky svým tlačítkům, pod ním se nachází panel s indikátory činností počítače. Vlevo pod klávesnicí se nachází otočný prvek sloužící k ovládání hlasitosti.

Displej má úhlopříčku 15,4 palce a možná poněkud překvapivě rozlišení základních 1280 x 800 bodů. Svítivost panelu je 200 cd/m2 a díky použití TruBright technologie je jeho povrch samozřejmě lesklý. Ve víku nad displejem se nachází webová kamera s rozlišením 1,3 megapixelu. Po těle přístroje rozmístil výrobce také několik ozdobných světel. Jedná se např. o proužek nad touchpadem či osvětlení reproduktorů a ovladač hlasitosti. Pokud by tato světla někoho rušila, lze je naštěstí bez problémů vypnout.

Toshiba Qosmio je založena na nejnovějším čipsetu spadajícím do kategorie Core 2 Duo, konkrétně Intel PM45, a na procesoru P8400 (2,26 GHz, 3 MB L2 cache, 1066 MHz FSB) nebo T9400 (2,53 MHz, 6 MB L2 cache, 1066 MHz) u dražšího z nabízených modelů. Operační paměti typu DDR2 s frekvencí 800 MHz jsou nabídnuty 3, respektive 4 GB u dražší verze. V případě potřeby lze celkovou paměť rozšířit až na 8 GB. Levnější model je vybaven grafickou kartou NVIDIA GeForce 9700M GTS s 512 MB vlastní videopaměti, v dražší konfiguraci se setkáme s NVIDIA GeForce 9600M GT rovněž s 512 MB paměti. Podstatnou odlišností mezi oběma verzemi je speciální čtyřjádrový multimediální HD procesor, který u dražšího modelu slouží pro přehrávání a zpracování videa ve vysokém rozlišení.

U takovéhoto notebooku v dnešní době již překvapí použití pouze běžné DVD vypalovačky. Pro ukládání dat poslouží u levnějšího modelu pevný disk s kapacitou 320 GB, u dražšího pak dokonce dvojice takovýchto disků dávající v souhrnu 640 GB prostoru! U obou modelů platí, že disky mají 5400 ot./s. a připojeny jsou přes rozhraní SATA. Co se týče komunikačních rozhraní, nechybí WiFi (802.11 a/b/g/Draft-N), Bluetooth (2.1 s podporou EDR), gigabitový ethernet ani modem.

Konektorová výbava nabídne 4 USB porty (jeden z nich je kombinovaný s eSATA), FireWire, čtečku paměťových karet 5v1 (SD, SDHC, Memory Stick, Memory Stick Pro, Multimedia Card, xD Picture Card), RJ11, RJ45, sadu audio vstupů a výstupů (kombinovaná s digitálním S/PDIF výstupem), S-Video, VGA a HDMI. U dražšího modelu se pak ještě setkáme se speciálním rozhraním IR Blaster, vstupem pro anténu a čtečkou otisků prstů. Pro připojení různých rozšiřujících zařízení je zde ExpressCard slot. K zabezpečení notebooku je možné použít Kensington Lock zámek. O napájení se stará Li-Ion akumulátor.

Velmi dobrá je Toshiba Qosmio v oblasti zábavy. O (na notebook) kvalitní ozvučení se postarají reproduktory Harman/Kardon doplněné o subwoofer a zajímavě ztvárněné ovládání hlasitosti. Nechybí ani webová kamera a integrovaný mikrofon ve víku, o čtečce paměťových karet již byla také řeč. U dražšího modelu se zde hodí zmínit speciální procesor pro zpracování videa ve vysokém rozlišení či integrovaný hybridní televizní tuner se schopností příjmu analogového i digitálního vysílání. K dražšímu modelu se rovněž dodává dálkové ovládání.

Notebook je dodáván s operačním systémem Windows Vista a celou řadou doplňkového softwaru, mezi kterým najdete například konfigurační balíček Toshiba ConfigFree, balík aplikací Google Pack (Google Toolbar, Google Picasa, Google Desktop), najdete zde vypalovací software Disk Creator, přehrávač WinDVD, demo bezpečnostního software McAfree Internet Security Suite 2008, Microsoft Works 8.5, demoverze Microsoft Office 2007 a několik dalších většinou servisních a konfiguračních utilit.

Toshiba Qosmio F50 v konfiguraci označené 108 stojí v současné době zhruba 26 tisíc Kč bez DPH a nabídne procesor Intel Core 2 Duo P8400 na frekvenci 2,26 GHz, 3 GB RAM, grafickou kartu NVIDIA GeForce 9700M GTS s 512 MB paměti, pevný disk s kapacitou 320 GB a operační systém Windows Vista Home Premium. Dražší konfigurace 10K za zhruba 31 983 Kč bez DPH (38 060 Kč bez DPH) nabídne procesor T9400 (2,53 GHz), 4 GB RAM, grafickou kartu NVIDIA GeForce 9600M GT s 512 MB paměti, dva pevné disky dohromady s kapacitou 640 GB a operační systém Windows Vista Ultimate.

Představení

Diskuse