Acer Extensa 5235 - cenový rekordman

5. 10. 2009 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Nadpis mluví jasně, a aby bylo možno něčeho takového dosáhnout, použil Acer v jednom ze svých základních modelů procesory Intel Celeron, integrované grafické řešení, 1 - 2 GB RAM a pouze průměrné pevné disky. Nechybí ovšem standardní optická mechanika, Wi-Fi adaptér, 15'' displej s LED podsvícením a HD Ready rozlišením a většinou ani Bluetooth. Navíc nejste vázáni ani nutností kupovat si s notebookem operační systém, a díky tomuto všemu bylo možné stlačit DKC až na téměř 7000 Kč bez DPH.

Acer Extensa 5235 - cenový rekordman

Cenová úroveň někdy může být opravdu tím nejdůležitějším vodítkem při výběru notebooku. Třeba jako dárek pro mladého studenta nebo v případech, že netbook je vyloučený třeba kvůli nepřítomnosti optické mechaniky nebo příliš malému displeji. V takových či podobných případech může být Acer Extensa 5235 velice zajímavým produktem. Není přehnaně velký či těžký (370 x 243,5 x 24,4/34,95 mm při hmotnosti pouhých 2,50 kg i s baterií) takže i mobilita je na 15'' notebook více než slušná, a pokud investujete do slušného batohu či brašny, nemyslím, že by měl student problémy třeba i s celodenním přenášením. Jen práce bude vyžadovat blízkost zásuvky, a na to není většina českých škol ve velkém ještě připravena. K designu toho příliš poznamenat nelze, Extensa není ošklivá, pouze viditelně jednoduchá a navržená především funkčně, styl, ať už zdobný či minimalistický, bych za tím nehledal. Na druhou stranu u tohoto šasi neočekávám ani nějaké zásadní ergonomické nedostatky.

Displej je přesně takový, jaký bychom asi dnes mohli u notebooku, který si své místo na trhu vytváří hlavně cenou, očekávat. TN panely mají své výhody i nevýhody (odolnost x pozorovací úhly a někdy věrnost podání barev), ale cena vítězí. A tak se v Extense setkáme s 15,6'' displejem s rozlišením HD ready (SXGA, 1366 x 768 pixelů), s LED podsvícením, které je už dnes díky oblibě u výrobců a výhodám proti starší technologii katodových trubic k nalezení v úplně všech segmentech notebookového trhu. Klávesnice je též v souladu s trendem nové miniaturizace plnohodnotná, tedy obsahující i numerickou část. Běžný touchpad zpříjemňuje práci podporou gest (rolování krouživým pohybem prstu, zvětšování obrázků, listování).

K těm hlavním úsporám došlo především v hardwarové výbavě počítače, a uživatel to bude opravdu cítit. Použité jednojádrové procesory Intel Celeron 575 (2 GHz, 1 MB L2 cache, 667MHZ FSB), 900 (2,2 GHz, 1 MB L2 cache, 800MHZ FSB) opravdu patří k naprostému základu v nabídce a ani dvoujádrový T3000 (1,8 GHz, 1 MB L2 cache, 800MHZ FSB) na tom není o moc lépe. Asi nejvíce bodů jim u mě strhává minimální podpora moderních technologií – žádný SpeedStep, žádná virtualizace, žádné přetaktovávání a stálé TDP 35 W (31 u 575) za minimální výkon – ale také za minimální cenu. Obdobné to je i s čipsetem GL40, který mimo jiné nabízí integrovanou grafickou kartu GMA 4500 se sníženou frekvencí renderovacího jádra na 400 MHz. Hřebíček do rakve výkonu pak může přidat ještě osazení jediným gigabytem operační paměti, zejména při používání Windows Vista (vedle nich ve verzi Home Basic je tato konfigurace spojena spíše s Linpus Linuxem, kde to zdaleka tolik nevadí). V nejlepším případě může být instalován jeden dvougigabytový modul DDR3.

Pevné disky jsou nabízeny v podprůměrné kapacitě 160 GB nebo alespoň v průměrných 250 a 320 GB. Vždy to však jsou SATA disky s 5400 rpm. Optická mechanika je standardem – vypalovací Super Multi DVD, ale na ní snad ani ušetřit nelze, kombo CD/DVD nebo jen CD-ROM už jsem neviděl pěkných pár let a nejspíš by už dnes byly naopak dražší :-) Šestičlánková Li-Ion baterie má kapacitu 4400 mAh a výkon 48,8 W, ovšem notebook je se šetřícími technologiemi (zejména u procesoru) natolik na štíru, že výrobce uvádí dobu výdrže až 2 hodiny, v praxi to však bude spíše méně.

Oblast portů bude také velice stručná, jde jen o nejzákladnější možnosti, ovšem zvolené prakticky – Wi-Fi adaptér standardů b/g a gigabitový ethernet, Bluetooth se vyskytuje asi u poloviny možných konfigurací. Kromě tří USB 2.0 portů, externího VGA a dvojice audiojacků najdeme v přední části notebooku už pouze slot čtečky paměťových karet (MMC,MS /Pro, SD, xD). Možnosti notebooku ještě dokresluje vestavěná webkamera a Kensington lock. Další zabezpečení je pak pouze na úrovni softwarových hesel.

Acer Extensa 5235 je dodávána s operačním systémem Linpus Linux, Windows Vista Home Basic a nejnověji je již v nabídce i Windows 7. V případě jedné z variant Windows získáte i řadu bloatware jako Windows Office 2007 trial, Corel WinDVD, NTI CD Maker nebo McAfee ISS trial. Záruka je na 24 měsíců.

Doporučená koncová cena pro Acer Extensa 5235 v konfiguraci s procesorem Intel Celeron 900 (2,2 GHz, 1 MB L2 cache, 800MHZ FSB), 1 GB DDR3, integrovanou grafikou GMA4500M, HDD 160 GB, Wi-Fi, LAN 10/100, 3x USB 2.0 a OS Linpus Linux je 7290 Kč bez DPH (8675 Kč s DPH).

Za nejvýkonnější variantu s Windows 7, procesorem Intel Celeron T3000, 2 GB DDR3, 320GB HDD je stanovena DKC 9990 Kč bez DPH (11 888 s DPH).

Představení

Diskuse